Στο μεταίχμιο...


Δυο μήνες “σιωπής” όχι γιατί δεν είχα κάτι να πω, άλλα πιστεύω πως μερικές φορές η σιωπή περιγράφει πολύ καλύτερα και με πιο σαφή τρόπο αυτά που πρέπει να ειπωθούν.
Φοβάμαι ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι αναγνωριστικές κινήσεις εκατέρωθεν των διαπραγματευτών και έχουν διαφανεί οι προθέσεις των “εταίρων" δανειστών μας ότι θα μείνουν μέχρι τέλους ανυποχώρητοι και σκληροί τιμωροί, κάθε ανυπότακτης κάθε διαφορετικής και ανατρεπτικής φωνής στην ευρωζώνη και ΕΕ.

Τα θέλουν όλα και τα θέλουν δικά τους. Δεν μπορούν να αφήσουν το “κακό παράδειγμα” να κερδίσει έδαφος. Πρέπει να κατατροπωθεί εν τη γένεση του. Μέγας φύλακας, κέρβερος των πυλών, η γερμανική ολιγαρχία.
Από την άλλη η κυβέρνηση έχοντας διανύσει τις 100 πρώτες ήμερες την ζωής της, εφαρμόζοντας τα σχέδια και τη στρατηγική της για τις διαπραγματεύσεις, διαπιστώνει πως πάρα τις συνεχείς υποχωρήσεις από προγραμματικές δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές, το μόνο που έχει πάρει από την άλλη πλευρά είναι επιμονή και σε άλλες υποχωρήσεις, σε σημείο ακύρωσης ακόμα και της Λαϊκής εντολής του Γενάρη.
Ήδη τα κομματικά μέλη διαβάζουν έκπληκτα ότι “στον απόηχο της πολύωρης συνεδρίασης κυβερνητικών και κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή(10/5) , το στοιχείο που κυριαρχεί σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι η πολιτική διαχείριση μίας πιθανολογούμενης συμφωνίας.
Έχει δρομολογηθεί δηλαδή η “έντιμη συμφωνία” που θα οδηγήσει σε ένα “έντιμο” μνημόνιο….

Τα πράγματα έχουν φτάσει στο μεταίχμιο και σε λίγο θα είναι αργά για όποια αναστρέψιμη πορεία, την ίδια στιγμή ελάχιστα στελέχη της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν τα κομμάτια όλου του παζλ των διαπραγματεύσεων και τις πραγματικές διαθέσεις της ηγεσίας. Με κινήσεις κορυφής χωρίς σαφές και μελετημένο σχέδιο, με ανημέρωτα, μπερδεμένα και απογοητευμένα κομματικά μέλη και οπαδούς το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κερδίζεις καμία μάχη!
Βλέπω και διαβάζω πολλά προειδοποιητικά μηνύματα, άρθρα , δηλώσεις στελεχών, υπουργών κ.α. Δεν ξέρω που απευθύνονται και ποιον εγκαλούν, όταν καθημερινά διαπιστώνω πως γίνονται νέες υποχωρήσεις.
Νομίζω πλέον πως όλοι, έκτος από την πλειοψηφία του Σύριζα, και οι τάσεις παλιές, νεότερες, η νεοσύστατες, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να δημοσιοποιήσουν καθαρά τις θέσεις τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την θέση τους σχετικά με την τελική έκβαση.