Οι Δημοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Ρέντη και Περάματος, μεταξύ των δήμων που ξεκινά από τον Ιούλιο η πρώτη φάση εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.



Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι, αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Αύριο, Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, στις 2.00 μμ, θα διοργανωθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύσκεψη με τους Δήμους που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε τριάντα επιλεγμένους Δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά. 

Μεταξυ των Δήμων που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι και οι: 
Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 
Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και
Περάματος.


 Η δαπάνη για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα ανέλθει στα 68 εκατ ευρώ. Τόσο η πιλοτική, όσο και η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία κοστολογείται στα 700 εκατ ευρώ και που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1.1.2017 και μετά, θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και κατά την α’ πιλοτική φάση του προγράμματος. 
Για κάθε ενήλικα το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ το μήνα. Κάθε επιπλέον ενήλικας σε ένα νοικοκυριό, θα λαμβάνει 100 ευρώ και κάθε ανήλικος 50 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση για μια τετραμελή οικογένεια θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα. Υπολογίζεται ότι η β’πιλοτική φάση του προγράμματος θα ωφελήσει έως 87.000 πολίτες. Παράλληλα με την εισοδηματική ενίσχυση, το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά και θα ενεργοποιεί δράσεις που εστιάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

Στους Δήμους που επιλέχθηκαν θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017.
Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.