Ανοίγει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Οχύρωσης.



Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Οχύρωσης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κετατσινίου – Δραπετσώνας, στο λοφίσκο Καστράκι, απέναντι από την Πύλη Ε2 («Κρητικά Καράβια»).

Η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα. Βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, το οποίο προστάτευε στην αρχαιότητα. Η σημασία της είναι διττή, διότι αφενός ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν οι «Αστικές Πύλες»), κι αφετέρου διασώζει σημαντικές πληροφορίες για την οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τον 5ο ως τον 3ο αι. π.Χ. 

Στο χώρο πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά. 

Ο χώρος ανοίγει πιλοτικά για το κοινό από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2016, από Πέμπτη έως και Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες. 
Το ωράριο λειτουργίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι 11 πμ – 7 μμ. Η είσοδος στο χώρο γίνεται από την οδό Κανάρη. 

Η εξέλιξη αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα μέσα από ήπιες διαδρομές και σημεία θέασης, να γνωρίσουν το χώρο και τα αναστηλωμένα μνημεία (αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης σε δυο πύργους - προμαχώνες), αλλά και το λιμάνι του Πειραιά. 
Στο χώρο αυτό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24/9 και ώρα 8:30 μμ από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μουσική εκδήλωση με το Δημήτρη Μπάση και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της Δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.