Η Τέχνη και ο πολιτισμός επίκεντρο δράσης στην Ελευσίνα και Κορυδαλλό.



Πλήθος πολυποίκιλων εκδηλώσεων γίνονται αυτή τη περίοδο,  σχεδόν σε κάθε πόλη της Αττικής. Βλέπεις τελειώνει η σχολική χρονιά και στη θέση των φτωχών "γυμναστικών επιδείξεων" που κάναμε στα δικά μου μαθητικά χρόνια, σήμερα στη νηπιακή και δημοτική εκπαίδευση δίνεται μεγάλο βάρος στην ενασχόληση των παιδιών με  δραστηριότητες  που τα φέρνουν σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης, σωματικής άσκησης και καλλιτεχνίας, ανακαλύπτοντας το ταλέντο και αναπτύσσοντας την δημιουργικότητα τους. 
Σαφώς τα  αποτελέσματα για τα παιδιά και την κοινωνία είναι πολύ καλύτερα!



Είναι επίσης η περίοδος που παρουσιάζεται η "δουλειά" των τμημάτων τέχνης πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης των Δήμων και σε αυτό το πεδίο, οι δήμοι της περιοχής μας Νίκαιας-Ρέντη, Κορυδαλλού και Κερατσινίου-Δραπετσώνας κυρίως, έχουν να επιδείξουν μια πολύ πλούσια και δυναμική παρουσία τέτοιων τμημάτων.


Βρέθηκα χθες στην έκθεση των εργαστηρίων τέχνης Κορυδαλλού ( ΕΡΤΕΚΟ), (έχοντας ιδιαίτερους "δεσμούς" με τον χώρο), με πλήθος νέων τμημάτων και την καταπληκτική δουλειά που παρουσίασαν κάποια από αυτά όπως το τμήμα κατασκευής μαριονέτας που με εντυπωσίασε. Στην παιδική ζωγραφική επίσης είδα πολύ καλή δουλειά, πολυθεματική με διαφορετικές τεχνικές και πολύ καλά αποτελέσματα.



Συνέχισα πηγαίνοντας λίγο πιο μακριά στην Ελευσίνα, στην 8η Εικαστική Έκθεση που γίνεται στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου "Λεωνίδας Κανελλόπουλος", με θέμα "ΞενοΔοχειν"
"Ένα ιδιότυπο "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ" για να στεγάσει την πολυδιάστατη έννοια του ξένου, ενός θέματος επίκαιρου, που βρίσκεται γύρω μας, δίπλα μας, αλλά και μέσα μας",  όπως αναφέρεται στον πολύ καλαίσθητο κατάλογο της έκθεσης.
Μια πολύ όμορφα στημένη και επιμελημένη εικαστική έκθεση που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, από 95 καλλιτέχνες που:
" O καθένας με το δικό του προσωπικό ιδίωμα και οπτική, πραγματεύονται την υπαρξιακή έννοια του ξένου, μέσα από τον θάνατο, τον έρωτα, τη φθορά τη δημιουργία, την υπαρξιακή συνέχεια του παρελθόντος μέσα στο παρόν και στο μέλλον με τη μνήμη, έχοντας ως ποιητικό στόχο την απελευθέρωση του ανθρώπου από την αγωνία της οικειότητας." όπως αναφέρει η Νάντια Βλαχοπούλου επιμελήτρια της έκθεσης.


Η Ελευσίνα με την πλούσια ιστορική της αξία, έχει και πλούσια σύγχρονη πολιτιστική παράδοση καθιερώνοντας πριν 40 χρόνια τον θεσμό των "Αισχυλείων ".
Αξιοποιώντας το ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο,  σήμερα αποπειράται να φτιάξει τη νέα της μυθολογία, να χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον.
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να στηρίξει διαμέσου του φορέα πολιτών Ελευσίς21 την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.


Η Ελευσίνα επιλέγει να επενδύσει στον πολιτισμό, γιατί η Ελευσίνα είναι πολιτισμός. "Θέλουμε -και πρέπει- να δημιουργήσουμε, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, ένα ελκυστικό περιβάλλον, ώστε οι νεότερες γενιές, πιο κοντά σήμερα στα πεδία της εντατικής γνώσης, να ανακαλύψουν στην πόλη τα κίνητρα και τους λόγους που θα τους κρατήσουν σε αυτή",  αναφέρει σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Ελευσίνας.

Μια προσπάθεια που αξίζει να στηρίξουν όλοι οι δήμοι και οι πολίτες της Αττικής.