Ξεσηκωμός στα συνδικάτα, ρήγμα στην ΠΑΣΚΕ








Βαθύ ρήγμα με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η προσφυγή στον μηχανισμό του ΔΝΤ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες και ίσως υπαγορεύσουν σοβαρές ανακατατάξεις στην ΠΑΣΚΕ, την ώρα που το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πιέζει για άμεσες και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το πρώτο συλλαλητήριο κατά του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε χθές από την Αυτόνομη Παρέμβαση, το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Συνδικαλιστικής Αριστεράς και το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΠΑΣΚ ΓΣΕΕ συνεδρίασε και την Πέμπτη, το ενδεχόμενο της προσφυγής (πιθανότατα είχε εσωτερική πληροφόρηση) με την πλειονότητα των στελεχών να διαμηνύει "δεν πάει άλλο" και να διαχωρίζει τη θέση από τις επιλογές της κυβέρνησης. Η συνεδρίαση σε ακόμα βαρύτερο κλίμα και με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ όσων ζητούσαν άμεσες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, επαναλήφθηκε και χθες, την ώρα της εξαγγελίας για προσφυγή στον μηχανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ σε συννενόηση με την ΑΔΕΔΥ θα εξαγγείλει γενική απεργία για τις 5 Μαΐου για το ασφαλιστικό. Πιθανότατα αυτό θα γίνει τη Δευτέρα μετά τη συντάντηση με τον υπουργό Εργασίας. "Δεν πρόκειται να δεχθούμε ξεθεμελίωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιώματων" διαρρέει ανεπισήμως η ΓΣΕΕ επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα στο εσωτερικό της.
Παπασπύρος: Κοινωνική αντίσταση τώρα
Ενδεικτική της διάστασης με τις επιλογές της κυβέρνησης ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου  της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, ο οποίος τόνισε για την προσφυγή στο ΔΝΤ: "Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που πυκνώνει τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών. Είναι ανάγκη η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν. Η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας".
Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη εξαγγείλει συλλαλητήριο την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ η Ε.Ε., με επίσημη ανακοίνωση σημειώνει ότι "η προσφυγή στον μηχανισμό συνιστά νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και νέα υποβάθμιση της κοινωνίας".
Να σημειωθεί ότι σε εισηγητικό σημείωμα προς την ΠΑΣΚ Δημοσίου ο γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαντωνίου προειδοποιούσε ότι "ο μηχανισμός του ΔΝΤ δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί ποτέ", ενώ περιγράφει εναλλακτικό σχέδιο δράσης για έξοδο από την κρίση όπου ο δημόσιος τομέας θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στρατηγικής σημασίας και θα ενισχύεται η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να στηριχθούν η απασχόληση και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
* Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό καταλογίζει η ΔΑΚΕ τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση θα μας βρει μαζί με τους εργαζόμενους απέναντι στις πολιτικές της που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, που οδηγούν την οικονομία σε βαριά ύφεση, ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις, οδηγούν ολοένα και περισσότερους στην ανεργία, εργαζόμενους και συνταξιούχους στην ανέχεια".
Όχι στο σφαγείο του ΔΝΤ


Η  Αυτόνομη Παρέμβαση σημειώνει: "το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να σηκώσει  αναχώματα παντού" και το καλεί "να οργανώσει  την αντίσταση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς". Όπως σημειώνει, "η επιλογή της κυβέρνησης για την  προσφυγή στο ΔΝΤ όχι μόνο δεν  αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, αντίθετα τη ρίχνει στο γκρεμό ενώ παράλληλα οδηγεί στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες.
Οι  εργαζόμενοι πρέπει τώρα να σηκώσουν ανάστημα και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτούς που χρόνια τώρα, απορροφημένοι από τον νεοφιλελευθερισμό, παρέδωσαν τα κλειδιά της κοινωνίας και της οικονομίας στις αγορές και τις επιχειρήσεις σπρώχνοντας τη χώρα σήμερα στην αγκαλιά του ΔΝΤ".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ απο την  ΑΥΓΗ