ΠΡΑΞΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗΣ-ΟΧΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ

Σαν πράξη λογικής, σεβασμού και ανάγκης,και όχι επιβολής, πρέπει να δουν οι καπνιστές την 1η Σεπτέμβρη, όπου απαγορευεται πλήρως  το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε έστω, από μερικές δυσάρεστες πανευρωπαϊκές πρωτιές που κατέχουμε σαν Έλληνες μια εκ των οποίων είναι αυτή των πιο μανιωδών καπνιστών.....
Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει δύο είδη πληθυσμού:
Τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να υπερασπιστούν το εαυτό τους.
Τους ενήλικους μη καπνιστές, οι οποίοι πρέπει να λάβουν γνώση των κινδύνων και να τους αποφύγουν.

Ακόμη και πριν γεννηθεί, ένα παιδί μπορεί να γίνει θύμα του καπνού. Προφανώς, αυτό αληθεύει εάν η μητέρα καπνίζει ή εάν είναι η μητέρα δεν καπνίζει και καπνίζει ο πατέρας, ή εάν η μητέρα ζει σε περιβάλλον καπνιστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες γεννήσεις, δυσμορφίες και σε νεογνά με αφύσικα χαμηλό βάρος. Για τα μικρά παιδιά, ένα περιβάλλον καπνιστών προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις, λοιμώξεις αυτιών, συμβάλλει σε κρίσεις άσθματος και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Το παιδί δεν έχει επίγνωση του κινδύνου που εγκυμονεί το κάπνισμα και δεν θα προσπαθήσει να προστατευτεί από αυτό. Ένα παιδί που ξοδεύει το 80% του χρόνου του σε περιορισμένους χώρους και εισπνέει καπνό θα αναπτύξει συνήθεια και, αργότερα, εξάρτηση.

Ο καπνός περιέχει περισσότερα από 4.000 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τοξικά, και 40 καρκινογενείς ουσίες τις οποίες εισπνέει ο καπνιστής και οι γύρω του.

Ένας μη καπνιστής του οποίου ο/η σύζυγος καπνίζει έχει 25% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του πνεύμονα. Πιθανά είναι και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ο αερισμός ενός δωματίου γεμάτο καπνό ελαχιστοποιεί τη μυρωδιά του καπνού, αλλά μόνον μερικώς εξαλείφει τα χημικά συστατικά από τα οποία αποτελείται ο καπνός. Η ποιότητα του αέρα σε ένα δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν ένας καπνιστής, παραμένει κακή για πολύ χρόνο μετά την αναχώρηση του καπνιστή.

Παρόλο που τείνει να απαγορευτεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, είναι καμιά φορά δύσκολο να αποφύγεις την ενόχληση από τον καπνό. Το άτομο που δεν καπνίζει θα πρέπει, για το καλό του, να προτιμάει χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα (μπαρ, εστιατόρια, ντισκοτέκ…).