ΤΟ "ΤΕΛΟΣ" ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!



ΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, 20% ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΝΕΩΝ, 10ΩΡΟ, ΕΡΓΑΣΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ!
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
Κορυφώνεται η νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας με μια σειρά από(απο)ρυθμίσεις, που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόϊκα, στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» (βλ. αρμονική συνεργασία) που διεξάγονται αυτήν την περίοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η τρόικα έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το θέμα της μη επέκτασης των συμβάσεων που υπογράφονται στα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων. Είναι σαφές ότι η –εξαιρετικά πιθανή- επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόϊκα σε ότι αφορά στην κατάργηση της αυτόματης επέκτασης θα σημάνει το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επικράτηση της απόλυτης εργασιακής ζούγκλας. Κι αυτό θα συμβεί, καθώς από τη μια πλευρά η διάλυση των εργοδοτικών οργανώσεων είναι δεδομένη (ποιος εργοδότης θα παραμείνει μέλος σε μια οργάνωση που τον δεσμεύει να πληρώνει μεγαλύτερους μισθούς;) και από την άλλη πλευρά τα συνδικάτα δεν θα έχουν συνομιλητή! Έτσι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της καθολικής επικράτησης των ατομικών συμβάσεων.
Επιπλέον, τα μέτρα που συμφώνησε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη με την τρόικα, προβλέπουν:
-  Έως 20% χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών (όχι μόνο από την ΕΓΣΣΕ αλλά και από τις κλαδικές συμβάσεις) χωρίς ασφάλιστρα υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας. Συγκεκριμένα, για τη «διευκόλυνση», υποτίθεται, των νέων να αποκτήσουν πρώτη εργασιακή εμπειρία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών με συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές έως 20% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο (είτε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είτε με τις ομοιοεπαγγελματικές ή τις κλαδικές συμβάσεις).
Οι εργοδότες θα πρέπει να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες σε μείωση προσωπικού ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων. Οι νέοι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ χωρίς όμως να καταβάλλονται εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ (ώστε να μη ζητείται, στη συνέχεια, επίδομα ανεργίας), του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Επίσης, έως 10% λιγότερο θα κοστίζει και η ασφάλιση για την απασχόληση νέων ηλικίας έως 25 ετών! Έτσι θα επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, θα επιχορηγούνται δηλαδή με δημόσιο χρήμα!
- Πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας: Έως 3 χρόνια η παροχή εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να ανανεωθούν 3 φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια, αντί των 2 σήμερα.
Δεκάωρη ημερήσια εργασία: Δεκάωρη ημερήσια εργασία έως 6 μήνες το χρόνο με «συμφωνία» εργοδότη - εργαζόμενων στις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρεωτική εμπλοκή συνδικάτων: Ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και προκειμένου να μην πληρώνονται υπερωρίες, δίνεται δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης σε διάστημα 12 μηνών. Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξάνονται κατά 2 ώρες ημερησίως (έως τις 10 την ημέρα) συνολικά για 6 μήνες το χρόνο, με αντίστοιχη, υποτίθεται, μείωση στην υπόλοιπη χρονική περίοδο.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει όχι κατά τη σειρά προτεραιότητας που προβλέπει ο νόμος έως σήμερα (με επιχειρησιακές συμβάσεις, συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης ή του συμβουλίου των εργαζομένων και, αν δεν υπάρχει σωματείο, με ένωση προσώπων) αλλά, απ' ευθείας, μεένωση προσώπων. Η Ένωση θαμπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους (δηλ. τουλάχιστον από 5 εργαζόμενους) και από το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους!
Είναι προφανές λοιπόν, ότι στόχος κυβέρνησης και τρόϊκας είναι η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων – και ιδιαίτερα των νέων –προκειμένου να εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική «κινεζοποίησης» του κόσμου της εργασίας δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, από τις μαζικές συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η προοδευτική ανατροπή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ