Πετράκος: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να αποσυρθεί


Ένα ενδιαφέρων απόσπασμα απο την ομιλία του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα: «Περιβάλλον και αειφορία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», όπου κάνει και αναφορά στο θέμα των ιχθυοτροφείων της Α6 ζώνης.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα λόγια συνεπώς και του κ. Τατούλη και της ηγεσίας του κατ’ όνομα πλέον ΥΠΕΚΑ, ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, είναι ψευδεπίγραφα και υποκριτικά. Διότι δεν συμβαδίζει σε καμιά περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος:

1) Με την αδειοδότηση επικίνδυνων βιομηχανιών αποθήκευσης χημικών και κυρίως στυρενίου, όπως αποφασίστηκε στο Σουσάκι Κορινθίας. Αν ήθελε η κα Καραβασίλη και ο κ. Τατούλης θα έπρεπε να πάνε να ελέγξουν αν λειτουργεί σωστά η μητρική της «Σουσάκι Α.Ε.» η «Σουλφούρ» που παράγει χημικά λιπάσματα. Αν λειτουργούν σωστά όλες οι γειτονικές βιομηχανίες. Αν έπρεπε να δοθούν νέες άδειες για επέκταση των εγκαταστάσεων της «Μότορ όιλ». Αν πάνω απ’ όλα είναι σωστά τα στοιχεία της Μ.Π.Ε. ή υπάρχουν πολλά ανακριβή στοιχεία σε αυτή όπως καταγγέλλουν φορείς και πολίτες της περιοχής. Θεωρούμε απαράδεκτη την προσβολή και συκοφαντία που έκανε η κα Καραβασίλη στους αγωνιζόμενους πολίτες των Αγ. Θεοδώρων, ότι δήθεν είναι ενεργούμενοι άλλων εταιρειών.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να ανακληθεί η άδεια και να γίνει η νέα Μ.Π.Ε. από ανεξάρτητη αρχή, π.χ. από Πανεπιστήμιο.

2) Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ευρώτα, ο οποίος ρυπαίνεται από τη χρόνια αδιαφορία των αρχών και τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο να λέει ουσιαστικά το Υπουργείο Υποδομών ότι ο Ευρώτας είναι ρέμα. Τονίζουμε ότι ο Ευρώτας μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής και ανάπτυξης της Λακωνίας. Θα πάρει η Περιφέρεια αποτελεσματικά μέτρα τώρα, για την προστασία του Ευρώτα από τη ρύπανση;

3) Με τη σημερινή κατάσταση του Κορινθιακού κόλπου. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις της Επιτροπής για την προστασία του Κορινθιακού. Το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια τι θα κάνουν;

4) Με τη μεγάλη συγκέντρωση ιχθυοτροφείων, όπως π.χ. στον Κόρφο, στην Αρχαία Επίδαυρο κ.λπ., αλλά και με το λεγόμενο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών. Επιμένουμε ότι η λεγόμενη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει νέα στη βάση των προτάσεων του ΓΕΩΤΕΕ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.


5) Με τη δημιουργία ΧΔΒΑ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Οφείλει το ΥΠΕΚΑ να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και όλων των φορέων της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.

6) Με την τραγική σημερινή κατάσταση στο θέμα της δήθεν «διαχείρισης» των απορριμμάτων. Η Πελοπόννησος είναι μία απ’ τις χειρότερες περιφέρειες της χώρας στον τομέα αυτό. Όμως δεν συμβαδίζει ούτε με τη δήθεν λύση των δεματοποιητών, που προωθεί ο κ. Περιφερειάρχης και το ΥΠΕΚΑ, διότι οι δεματοποιητές είναι ο προθάλαμος της καύσης. Ούτε φυσικά με τα σχέδια της καύσης που προωθεί εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΕΚΑ. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή στις 25 Ιουνίου, ο οποίος είπε: «Η καύση βρίσκεται στην κορυφή της οριστικής επίλυσης του προβλήματος από άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες»!!!