"Ειδική οικονομική ζώνη" το ΟΡΑΜΑ ΤΑΤΟΥΛΗ

  
Ειδική οικονομική ζώνη (SEZ) είναι μια γεωγραφική περιοχή που έχει  οικονομικούς νόμους διαφορετικούς από τους χαρακτηριστικούς οικονομικούς νόμους μιας χώρας. Συνήθως ο στόχος είναι η αύξηση των ξένων επενδύσεων. Οι ειδικές οικονομικές ζώνες έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ινδία, Ιορδανία, Πολωνία, Καζακστάν, Φιλιππίνες και Ρωσία. Η Βόρεια Κορέα το έχει προσπαθήσει επίσης αυτό σε έναν βαθμό.  
(απο wikipedia)
---------------------------------
 3-9-2011  
Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο πολύ καλό άρθρο  με τίτλο   "Εργοδοτικός παράδεισος και εργασιακή κόλαση οι «ειδικές ζώνες»"  διαβαζουμε :

" Μεταξύ άλλων στα κίνητρα που οι χώρες προσέφεραν στις ξένες επιχειρήσεις που εγκαθίσταντο στις ΕΟΖ ήταν: εξαίρεση φορολόγησης, αδασμολόγητη εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερος επαναπατρισμός κερδών, απλοποίηση διαδικασίας οργάνωσης, προνομιακό κανονιστικό καθεστώς λειτουργίας, ευνοϊκό και ευέλικτο εργασιακό καθεστώς που εξασφάλιζε πάμφθηνη εργασία στους επενδύοντες. "
Επίσης"Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Η συνήθης πρακτική των ζωνών είναι η παράταση της εργασιακής βάρδιας."

---------------------------------------------------
28-8-2011 
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα σας χρειάζεται να διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων» επισημαίνει ο ομοσπονδιακός γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ μιλώντας προς «Το Βήμα». Ενα τέτοιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Επισημαίνει ακόμη ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το παράδειγμα της Ανατολικής Γερμανίας στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, για να προχωρήσουν με γρηγορότερο ρυθμό, ώστε να αντιστραφεί το σημερινό αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα. 
 -----------------------------
19-9-2011
η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει μεταξύ άλλων τα:
«Στη Γερμανία το υπουργείο οικονομίας πρότεινε να οργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια διεθνή διάσκεψη επενδυτών για την Ελλάδα. Στο Βερολίνο θεωρούν καλή ιδέα την θέσπιση ευρωπαϊκών-ελληνικών «περιφερειών που θα διέπονται από ειδικό (οικονομικό) καθεστώς». Ίσως η Κίνα, η οποία επενδύει ισχυρά σε ελληνικά λιμάνια να ενδιαφέρεται για μια τέτοια ειδική οικονομική ζώνη σε ευρωπαϊκό έδαφος».
-----------------------------------------------
 ΣΤΙΣ 10-10-2011 ΔΗΛΩΣΕΙΣ του κ ΤΑΤΟΥΛΗ
Το 2012 η Περιφέρεια θα μπορεί να καλύψει μόνο λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες
Αναφερόμενος δε στους ΚΑΠ για τον επόμενο χρόνο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι “θα είναι πάνω από 50 % μειωμένοι και η Περιφέρεια θα μπορεί να καλύψει μόνο λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες αφήνοντας ως βασικό πόρο ανάπτυξης την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ”. Σε ένα τέτοιο οικονομικό τοπίο υπογράμμισε ο κ. Τατούλης “η νέα λογική αυτοχρηματοδότησης των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν στην Περιφέρεια είναι ο μόνος δρόμος προσέλκυση επενδύσεων”.  Ο κ Τατούλης υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τις άσχημες αυτές εξελίξεις και το γενικότερο κλίμα “η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην παρούσα κατάσταση θα παλέψει μέχρι τέλους”.
“Λύση για μας είναι να μετατραπούμε σε ειδική οικονομική ζώνη” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης  τονίζοντας ότι “επενδύσεις θα γίνουν όταν οι αποφάσεις θα παίρνονται fast track”.
 --------------------------------------------------
 14/10/2011 
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ καταγγέλλει:

Έκθετος και υπόλογος ο κ. Τατούλης. Αποκάλυψε ότι το όραμά του είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Έκθετος είναι πλέον ο κ. Τατούλης, μετά τις δηλώσεις που έκανε στις 10 Οκτώβρη 2011, στη σύσκεψη που έγινε για τα υπό ένταξη έργα του ΕΣΠΑ της Μεσσηνίας, όπου δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι: «... Λύση για μας είναι να μετατραπούμε σε Ειδική Οικονομική Ζώνη...».  Η παράταξή μας, από τις 29 Ιουλίου είχε καταθέσει επερώτηση, με την οποία ζητούσε «Να μη δεχτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε αποικιοκρατική ζώνη της Γερμανίας» και είχε ζητήσει να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία: α) Να τονίζεται η ριζική του αντίθεσή του στα σχέδια αυτά της Γερμανίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης; β) Να απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το ενδεχόμενο να είναι η Πελοπόννησος μια από τις Περιφέρειες «πειραματόζωα» των «αποικιοκρατικών» ζωνών επενδύσεων;  Στην επερώτησή μας αυτή, όπως είναι γνωστό, υπέστημεν από τον κ. Τατούλη και την κ. Νικολάκου ύβρεις, όπου η ηπιότερη ήταν «ότι λέμε πολιτικές ανοησίες». Η αποκάλυψη για μια ακόμη φορά των νεοφιλελεύθερων απόψεων του κ. Τατούλη από τον ίδιο στις 10 Οκτώβρη, τον καθιστά έκθετο και υπόλογο. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι δηλώσεις του κ. Τατούλη έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Ρέσλερ, στις 7 Οκτώβρη όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και επιβεβαίωσε ουσιαστικά και τυπικά την επιδίωξη της Γερμανίας να υπάρξουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ελλάδα, παρ’ ότι προσκρούουν στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το θέμα ως γνωστόν το είχε ανοίξει ο υφυπουργός Οικονομίας του Ρέσλερ, κ. Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου υποστήριξε ότι «... Πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές...». Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι το όραμα του κ. Τατούλη για τη δημιουργία της Πελοποννήσου ως Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι ένα «όραμα» αποικιοκρατικής ζώνης για την Πελοπόννησο, καθότι οι ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) είναι ένας «Δούρειος Ίππος» της πολιτικής τύπου ΣΟΚ, με σκοπό την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την αποικιοκρατική επέλαση διεθνών επενδυτικών συμφερόντων, που επιθυμούν να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και προφανώς και της Πελοποννήσου και να καταγράψουν κέρδη χωρίς κανένα κοινωνικό αντάλλαγμα. Έτσι εξηγείται η χυδαία επίθεση του κ. Τατούλη και εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και εναντίον μου. Γιατί αποκαλύψαμε έγκαιρα τις σκέψεις του, τις οποίες τις ανακοίνωσε βέβαια στις 10 Οκτώβρη.