Το νέο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας με μονάδα το χρόνο μπαίνει σε ισχύ!



Η ιδέα μας άρεσε και η πρωτοβουλία των παιδιών από την ανοιχτή συνέλευση της πλατείας Περιβολάκια αξιέπαινη, όμως δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε, έτσι κάνουμε αναδημοσίευση της ανάρτησης από το πολύ καλό ρεπορτάζ του fresh press

Χθες, Σάββατο, 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του δημαρχείου Κορίνθου η ενημέρωση από την ομάδα τράπεζας χρόνου για το νέο αυτό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που ξεκίνησε από τους κόλπους της Ανοιχτής συνέλευσης της πλατείας Περιβολάκια. Η ιδέα αυτή τέθηκε προς συζήτηση ήδη από το φθινόπωρο, αλλά τώρα θα λάβει υλοποιήσιμη μορφή. Ο χώρος της παρουσίασης νοηματοδοτεί την θετική προδιάθεση του δήμου Κορινθίων για την πρωτοβουλία της Πλατείας, όπως ανέφερε μέλος της ομάδας της τράπεζας χρόνου.
Η Fresh-press βρέθηκε εκεί μέχρι και τη λήξη της συνάντησης στις 20.00 όπου κατέγραψε όλες τις λεπτομέρειες και τους προβληματισμούς του ακροατηρίου. Η Τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει ως βασική μονάδα το χρόνο. Είναι βασικό να αντιληφθεί ο συμμετέχων ότι ο χρόνος αποτελεί το μοναδικό τρόπο αξιολόγησης της παρεχόμενης εργασίας-υπηρεσίας του. Η 1 ώρα παροχής ιατρικής φροντίδας ισοδυναμεί στην τράπεζα με 1 ώρα διδασκαλίας αγγλικών ή 1 ώρα εργασιών κήπου, στην προσπάθεια να απαλειφθούν οι κατανομές και οι ανισότητες που δημιουργεί η καπιταλιστική αγορά.
Οι τράπεζες χρόνου πρωτοεμφανίστηκαν στο εξωτερικό τη δεκαετία του ’80. Ωστόσο, με μία πιο άτυπη μορφή ίσχυαν πάντα σε μη αστικά περιβάλλοντα όπου η ανταλλακτική οικονομία διατηρούσε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Εκτός από το άμεσο όφελος οι τράπεζες χρόνου έμμεσα, οδηγούν στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής. Σκοπός λοιπόν των μελών της πλατείας που εμπνεύστηκαν την τράπεζα ήταν εκτός των άλλων και η εξάλειψη του φαινομένου της αποξένωσης που εμφανίζεται στην πόλη της Κορίνθου.
Η τράπεζα χρόνου θα λειτουργεί είτε ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα www.txkorinthou.gr, όπου τα μέλη θα εισέρχονται με τους αποκλειστικούς κωδικούς τους για να βλέπουν την προσφορά και ζήτηση υπηρεσιών. Για τους μη χρήστες του διαδικτύου, οι εγγραφές και η διαχείριση των λογαριασμών των μελών θα γίνονται και στον κοινωνικό χώρο Σίνα 37 κάθε Τρίτη και Πέμπτη 21.00-23.00 όπου η διαχειριστική ομάδα θα εξηγεί και θα εισάγει τα μέλη στο σύστημα.
Το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε μέσα από τα μέλη της πλατείας Περιβολάκια που αποφάσισαν στην τελευταία τους συνέλευση να διευρύνουν την κίνηση αυτή για να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της Κορινθίας. Έχει δοκιμαστεί από 20 μέλη έως τώρα και αποσκοπούν στη συνεχή βελτίωση της τράπεζας χρόνου μέσα από την ανατροφοδότηση, καθώς για την ώρα είναι μια καινούρια πρωτοβουλία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η τράπεζα χρόνου, δεν αντικαθιστά την εργασία και ούτε προσπαθεί να ευνοήσει την εκμετάλλευση. Ανοίγει απλά ένα δίκτυο αλληλεγγύης, καταπολέμησης της αποξένωσης και αλληλοϋποστήριξης, όπου όλες οι παρεχόμενες εργασίες υπολογίζονται ισότιμα.
Όπως και κάθε νέα πρωτοβουλία υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει μελανά σημεία. Ποια μπορεί να είναι αυτά κατά τη γνώμη μου:
Διαχείριση προσωπικών δεδομένων από μη επίσημους φορείς
Για τους επαγγελματίες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος αιτιολόγησης στις κατά τόπους ΔΟΥ, ως εθελοντική προσφορά ή μονάδα τράπεζας χρόνου.
Η εμπιστοσύνη μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμη από άτομα που θα αναζητούν φθηνό εργατικό προσωπικό, ενώ οι ίδιοι θα έχουν ελάχιστη θέληση προσφοράς.
Μπορεί να χρειαστεί να διαχωριστούν οι υπηρεσίες ανάλογα με το αν παρέχονται από μέλη χωρίς απαραίτητη εξειδίκευση, από αυτές που κρύβουν βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. ιατρική φροντίδα).


Η διαχειριστική ομάδα αντιπροτείνει για την καταπολέμηση των αρνητικών σημείων να ενταχθεί η διαπροσωπική επαφή εντός των μελών. Τόσο οι ίδιοι, πριν εντάξουν ένα μέλος, θα κρατούν κάποια στοιχεία σε μία μικρή συνέντευξη, όσο και μεταξύ των μελών που θέλουν να ανταλλάξουν υπηρεσίες. Για παράδειγμα αν κάποιος ψάχνει μέλος για να προσέχει τα παιδιά του είναι λογική πρακτική να τον συναντήσει πρώτα και να τον γνωρίσει προτού αφήσει το παιδί στην επίβλεψή του. Επιπλέον, μετά το πέρας μίας προσφερόμενης υπηρεσίας, η δράση αυτή θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της τράπεζας και ο αποδέκτης θα μπορεί ελεύθερα να ασκήσει κριτική καλοπροαίρετα βέβαια για τον τρόπο/διάθεση/ικανότητα παροχής. Εκτός αυτού η τράπεζα θα έχει το πιστωτικό όριο των 10 προσφορών ή αποδοχών ώστε εξασφαλίζεται και το δούναι αλλά και το λαβείν

Παραδείγματα ανταλλαγής υπηρεσιών:
μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, χορού, ξένων γλωσσών, Η/Υ, αυτοάμυνας, ραπτικής, κολύμβησης, μαγειρικής
ιατρικές υπηρεσίες, βοήθεια στο σπίτι, ρέικι, φυσικοθεραπεία
μεταφράσεις, γραφιστικά, λογιστικά, νομικά, γραμματειακά
μαστορέματα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ξυλουργικά
οικιακά, κηπουρικά, αγροτικά, μετακομίσεις κ.λπ

ΛΕΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ