Μαρία Καραβέλα, πρωτοπόρος της περφόρμανς












ΑΠΩΛΕΙΑ. Εφυγε προχθές από τη ζωή, η καλλιτέχνις Μαρία Καραβέλα, η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με την περφόρμανς στην Ελλάδα. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε χθες στον γενέθλιο τόπο της, την Κορινθία.

Γεννημένη το 1938, σπούδασε αρχικά ζωγραφική, χαρακτική, ιστορία τέχνης και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλους τον Μόραλη και τον Γραμματόπουλο.

Ανήσυχη και βαθιά πολιτικοποιημένη, ήδη από το 1967 στρέφεται στις νέες μορφές τέχνης. Το 1970 -μεσούσης της χούντας- κάνει μια περφόρμανς στην αίθουσα τέχνης Αστορ. Η ίδια φορούσε τη στολή των κρατουμένων στις φυλακές Αβέρωφ, ενώ στη μέση της αίθουσας είχε τοποθετήσει ένα ανδρείκελο πίσω από κάγκελα. Η δεύτερή της περφόρμανς ήταν ακόμα πιο τολμηρή. Πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Χίλτον όπου χρησιμοποίησε την καρέκλα του ανακριτή, ενώ είχε γράψει τη λέξη «Βοήθεια» με κόκκινη μπογιά στον τοίχο. Η Αστυνομία γκρέμισε την εγκατάσταση και η ίδια έχασε τη δουλειά της στο Πολυτεχνείο όπου δίδασκε στην Αρχιτεκτονική.

Η έντονη αντιδικτατορική της δράση, την ανάγκασε να φύγει για το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της, αλλά και τον αγώνα ενάντια στη χούντα. Ανήκε στην ομάδα των 100 Ελλήνων που έπρεπε να δίνει τακτικά παρουσία στη γαλλική Αστυνομία. Στη Γαλλία πήρε βραβείο στην Μπιενάλε του Παρισιού το 1971 και συνέχισε να ασχολείται με την περφόρμανς, την οποία εμπλούτιζε συνεχώς με νέα στοιχεία. H πιο σημαντική της εικαστική παρέμβαση έγινε στην Kοκκινιά το 1979 με δράση στον χώρο, εγκαταστάσεις, μια ταινία με τίτλο «Αντίσταση» που είχε απαγορευτεί κατά τη Μεταπολίτευση, μουσική και συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών. Το 1991 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το εργαστήρι της και όλα τα έργα της.
Απο τη ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ
- Posted using BlogPress from my iPad