Η ΕΙΚΟΝΑ του ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.



Απο τον Βασιλειάδη Γιώργο
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2013

Για να έχουμε µια ολοκληρωµένη εικόνα του θέµατος, καλό είναι να γνωρίζουµε µερικά στοιχεία και µεγέθη σχετικά µε τους συνταξιούχους.
Με στοιχεία του Οκτωβρίου 2013 το σύνολο των συνταξιούχων είναι 2.704.000 µε µέσο εισόδηµα 926,89 ευρώ ενώ καταβάλλονται από όλα τα ταµεία (78) συνολικά, περίπου 2,303 δισ. µηνιαίως για κάθε είδους σύνταξη.
Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες που αφορούν τους συνταξιούχους και κατανέµονται ως εξής σε αυτές:
ΔΗΜΟΣΙΟ              451.557
ΙΚΑ                         994.558
ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ          245.482
ΟΓΑ                        733.719 
που συνολικά καλύπτουν 2.425.306 συνταξιούχους, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στα 73 άλλα υπάρχοντα ταµεία.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ  237.483, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 731.805, ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 112.432, ΘΕΣΣΑΛΙΑ 308.736, ΗΠΕΙΡΟΣ 149.642, ΙΟΝΙΟ 79.482, ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟ 80.334, ΣΤΕΡΕΑ 224.256, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ 160.900, ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟ 96.481, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 225.169, ΑΤΤΙΚΗ 1.706.868, ΚΡΗΤΗ 223.518.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

<=25     26.968
26-50    91.637
51-55  105.684
56-60  206.478
61-65  325.680
66-70  461.224
71-75  433.352
76-80  454.208
81-85  348.875
86-90  180.641
91-95    54.302
>95         1.357
Σε σχέση µε την εκπροσώπηση των συνταξιούχων και το συνταξιουχικό κίνηµα η υπάρχουσα κατάσταση είναι διαµορφωµένη ως εξής:
Σε θεσµικό επίπεδο στο καταστατικό της ΓΣΕΕ, στο άρθρο 42 προβλέπεται:
Οι συνταξιούχοι εκπροσωπούνται στα Πανελλαδικά Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. µόνο µέσω των αµιγών συνταξιουχικών Οµοσπονδιών-µελών της Γ.Σ.Ε.Ε., σύµφωνα µε το προβλεπόµενο µέτρο του άρθρου 16 του Καταστατικού αυτού και µε δικαίωµα σε όλα τα θέµατα Ηµερήσιας Διάταξης του Συνεδρίου.

Στις συνεδριάσεις της 45µελούς Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. συµµετέχουν, πέραν των 45 µελών της Διοίκησής της και τα τρία (3) µέλη των συνταξιούχων, εκλεγόµενα µε το σύστηµα της απλής αναλογικής του άρθρου 19 παραγρ. 4 του Καταστατικού αυτού, σε ξεχωριστή ειδική ψηφοφορία κατά το Εκλογικό Συνέδριο, από το σύνολο των αντιπροσώπων των συνταξιουχικών Οµοσπονδιών στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., µε δικαίωµα λόγου σε όλα τα θέµατα Ηµερήσιας Διάταξης της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.Οι τρεις συµµετέχοντες στη διοίκηση αυτή τη περίοδο είναι οι Κουµπούρης Δήµος, Πάλµος Παναγιώτης και Ραλλάκης Εµµανουήλ
Ακόµη υπάρχει µια από τις 18 γραµµατείες της ΓΣΕΕ, η Γραµµατεία Συνταξιούχων, (Πουγγιάς Λάζαρος) µε άγνωστο έργο.

Τρεις είναι οι οµοσπονδίες µελη της ΓΣΕΕ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ΣΥΝΤΑΞ. ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

Οι οργανωµένες δυνάµεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δραστηριοποιούνται κυρίως µέσα από την Οµοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ, (µέλους της ΓΣΕΕ), που µε βάση το 20ο συνέδριο της, (Νοε.2012) πήραν µέρος 67 Σωµατεία µε 29.425 ψηφίσαντα µέλη και 144 αντιπροσώπους. Αναπτύσσουν µια δράση σε τοπικό επίπεδο ενώ και σε περιφερειακό συντονίζονται και πραγµατοποιούν δυο µε τρεις συγκεντρώσεις τον χρόνο, µε αξιόλογη συµµετοχή. Στα σωµατεία αυτά δεν αφήνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και συµµετοχής πλατιών µαζών συνταξιούχων, αντίθετα με τη στάση τους αποτρέπουν τους συνταξιούχους από την συµµετοχή τους.

Πρόσφατα το 2012 δηµιούργησαν ένα σύλλογο τον “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ” που είναι ενταγµένος στην δύναµη της Οµοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, και που οι παρατάξεις του ΠΑΜΕ στους αντίστοιχους χώρους: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΤΑ, ΔΕΣΚ-Σ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΣΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ, ΣΥΝΔΙΑΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ, καλούν τους συνταξιούχους να εγκαταλείψουν τους υπάρχοντες συλλόγους και να ενταχθούν εκει. Επίσης εδώ και 15 χρόνια υπάρχει µια “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Συνεργαζόµενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων” µε συµµετοχή των Οµοσπονδιών συνταξιούχων ΙΚΑ , ΕΛΤΑ , ΔΗΜΟΣΙΟΥ ,ΟΣΕ ,OAEE , ΝΑΤ ,ΟΤΑ , ΤΑΕΟΑΕΕ. Στις 13 Μάη 2013 πραγµατοποιήθηκε συνάντηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούµπα µε εκπροσώπους συνταξιουχικών οργανώσεων και οργανώσεις των εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία. Πήγαν, και µίλησαν οι: Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταµείων, Κώστας Πονηράκος, γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ, Κώστας Κερασίδης, γενικός γραµµατέας εργαζοµένων ΕΟΠΥΥ., Μανώλης Ραλλάκης, γραµµατέας της Οµοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,  Ιγνάτιος Πλιάκος, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων., Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ., Τριαντάφυλλος Μπαλωµένος, αντιπρόεδρος των απόστρατων αστυνοµικών της Αττικής. Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώµατος., Γιώργος Δεωνάς, συνταξιούχος πλοίαρχος Εµπορικού Ναυτικού, Χρήστος Μπουρδούκης, αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δηµοσίου.

Από τη µεριά των άλλων παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δηµιουργούν συνταξιουχικά σωµατεία µεγάλων επιχειρήσεων η κλάδων ΔΕΚΟ µε προσωποκεντρική και αντιδηµοκρατική λειτουργία. Αξιοποιούν τη σχεδόν υποχρεωτική εγγραφή των συνταξιούχων για την µαζικοποίηση των σωµατείων, ενώ διαχειρίζονται τεράστιες περιουσίες, από τις εισφορές, για µια δράση που στην καλύτερη περίπτωση αρµόζει σε ένα πολιτιστικό Σύλλογο. Είναι µακριά από τα πραγµατικά προβλήµατα των συνταξιούχων, ιδιαίτερα σήµερα, µε αποτέλεσµα να µην συνεισφέρουν στην συµµετοχή των µελών τους στους αγώνες που αναπτύσσονται. Στα πλαίσια ελέγχου των συνταξιουχικών σωµατείων τον ΝΟΕ. 2006 µε πρωτοβουλία της τότε πανίσχυρης ΠΑΣΚΕ συστήνεται µια Συνοµοσπονδία συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) µε ιδρυτικά µέλη τις Οµοσπονδίες: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο.Σ.Τ.Ο.Ε., ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η., και τα σωµατεία ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Η.Σ.Α.Π., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Τ.Ε. µε 130.000 µέλη όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Στη διοίκηση της επικρατεί απόλυτα συντηρητική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) χωρίς δυναµική ενεργοποίηση, στεγάζει οµοσπονδίες και πρωτοβάθµια σωµατεία των ΔΕΚΟ ενω στο καταστατικό τους δεν προβλέπεται απλή αναλογική, αλλά πλειοψηφικό σύστημα. Στις 11.09.2012 πραγµατοποιήθηκε στο ξενοδοχείο TITANIA το δεύτερο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο όπου έγινε και η εκλογή νέας Διοίκησης της ΑΓΣΣΕ, µε πρόεδρο τον Μουλίνο Ν. Η νέα διοίκηση φαίνεται πως έχει µεγαλύτερη δραστηριότητα στη κατεύθυνση να αναγνωριστεί ο “θεσµικός της ρόλος”. Επιδιώκει συναντήσεις µε υπουργούς, κόµµατα, άλλους φορείς, πραγµατοποιεί εκδηλώσεις, ενώ προσπαθεί να “δείξει” ένα αντιµνηµονιακό προφίλ. Στα πλαίσια αυτά πραγµατοποίησε και εκδήλωση στις 16/10/13 στη πλατεία Κλαυθµώνος. Στο τέλος του Οκτωβρη 2013 πραγµατοποίησε συνέδριο για αλλαγή του καταστατικού(με χορηγο ασφαλιστικη εταιρεια...) ενώ ο πρόεδρος της τουλάχιστον ελεγε πως θα προωθήσει την απλή αναλογική. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το τι τελικά έκαναν. Πρόσφατα επίσης η ΓΣΕΕ, της παραχώρησε γραφεία σε κτήριο της.
Στα πλαίσια των συναντήσεων µε τα κόµµατα η ΑΓΣΣΕ έχει συναντηθεί µε τους Στρατούλη -Μπόλαρη, και Βίτσα απο τον ΣΥΡΙΖΑ,  τους προεδρους της ΔΗΜΑΡ Κουβέλη,και των ΑΝΕΛ Καμμενο.
Οι δυνάµεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, µέχρι τώρα κινούνται στη βάση κυρίως προσωπικών επιλογών, για ένταξη σε υπάρχοντα σωµατεία και οργανώσεις συνταξιούχων. Γι αυτό προέκυψε και η ανάγκη για την συγκρότηση µιας κίνησης συνταξιούχων στο πολιτικό χώρο της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς πριν ένα χρόνο, αποτέλεσµα της οποίας είναι η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Στο σύνολο των σωµατείων, οµοσπονδιών, και άλλων υπαρχόντων φορέων συνταξιούχων, οι εκλεγµένες δυνάµεις του χώρου σε αυτούς, είναι μικρές, ενώ υπάρχουν αρκετές προτάσεις "συνεργασιών" με συνταξιούχους φιλικά προσκείμενους στη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.  Με βάση τα στοιχεία που αναφέρουµε ζήτηµα είναι αν ένα 10% των περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων είναι γραµµένοι σε κάποιο σωµατείο. Γενικά υπάρχει η µεγάλη, σκόρπια και ανοργάνωτη µάζα των συνταξιούχων, κύρια του ιδιωτικού τοµέα ΙΚΑ, που δεν έχουν χώρο έκφρασης και οργάνωσης, ενώ κατά καιρούς υπάρχουν πρωτοβουλίες και δηµιουργούνται σωµατεία συνταξιούχων µε προσωπικές και ιδιοτελείς σκοπιµότητες.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1.Στο συνταξιουχικό κίνηµα υπάρχουν δυο κύριες δυνάµεις και κατευθύνσεις σε γενικότερο επίπεδο. Η µια είναι αυτή του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που κινείται σχετικά µε βάση το υπάρχον νοµοθετικό πλαίσιο κυρίως στον ιδιωτικό τοµέα που είχε στο παρελθόν µεγάλη δύναµη, και στα πλαίσια του ΙΚΑ δηµιουργεί πρωτοβάθµια σωµατεία συνταξιούχων ανα περιοχές η πόλεις, τα οποία έχουν απλή αναλογική και ορίζεται στο καταστατικό τους ότι θα εκπροσωπούνται µέσω της Οµοσπονδίας ΙΚΑ σε δευτεροβάθµιο επίπεδο. Αντίστοιχα η Οµοσπονδία εκπροσωπείται σε τριτοβάθµιο επίπεδο µέσω της ΓΣΕΕ. Έχοντας το ΠΑΜΕ εξασφαλίσει την κυριαρχία του σε αυτό το πεδίο αλλά και τις τρεις έδρες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατηγορεί κάθε άλλη προσπάθεια διαφορετικής εκπροσώπησης σαν διασπαστικής. Σε πρωτοβάθµιο επίπεδο και πολύ περισσότερο σε δευτεροβάθµιο η όποια εµπλοκή µας για εγγραφή και δράση μέσα από εκεί είναι ανύπαρκτη αλλά ίσως και µάταιη µε τα υπάρχοντα δεδοµένα. Η άλλη είναι αυτή γύρω από τη ΑΓΣΣΕ που ελέγχεται πλήρως από δυνάµεις συντηρητικές και που είναι σε µια κατεύθυνση αυτονόµησης και οργανωτικής απεξάρτησης από τη ΓΣΕΕ, όµως δεν εχει θεσµική αποδοχή και κατοχύρωση. Εδώ έχουµε µια µικρή εκπροσώπηση µέσω της ΔΕΗ, και µια πολύ µεγάλη επιθυµία του Μουλίνου, για την θεσµική της αναγνώριση από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, σαν αξιωµατική αντιπολίτευση και µελλοντική κυβέρνηση, προσδοκώντας να γίνει επίσηµος “συνοµιλητής” για τους συνταξιούχους.
2.Το συνταξιουχικο κίνηµα δεν πρέπει να είναι ξεκοµµένο και εντελώς ανεξάρτητο από το εργατικό κίνηµα, αλλά να υπάρχει σύνδεση και επαφή, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.
3.Στη άναρχα διαμορφωμένη δομή του συνταξιουχικού κινήματος, χωρίς ενιαίο κέντρο αποφασιστικής εκπροσώπησης, πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος και να υπάρξει με  πρωτοβουλία των ίδιων των συνταξιούχων, ένα νοµοθετικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει την οργάνωση του συνταξιουχικού κινήµατος σε πρωτοβάθµιο, δευτεροβάθµιο και τριτοβάθµιο (?) επίπεδο, και καθιέρωση κοινού εκλογικού συστήµατος, στην ίδια λογική µε την εφαρµογή του Ν.1264 στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην εισήγηση της συνδιάσκεψης που κάναµε πριν ένα χρόνο, αναφερόταν:

“Η ανάγκη οργανωµένης παρέµβασης στο συνταξιουχικό κίνηµα, δεν πρέπει απλά να είναι η µαζικοποίηση και δραστηριοποίηση των σωµατείων. Στόχος µας πρέπει να είναι µέσα από την προσπάθεια δραστηριοποίησης τους, και η αλλαγή του προσανατολισµού µε την ριζοσπατικοποίηση συνειδήσεων, λόγου και δράσης, σε µια κατεύθυνση ένταξης στο γενικότερο κίνηµα ανατροπής των µνηµονιακών και ταξικών πολιτικών. Οι συνταξιούχοι απαλλαγµένοι από τις δεσµεύσεις τις εργασίας και τις πολλαπλές επιρροές η εξαρτήσεις που µπορεί αυτή να δηµιουργεί, (µε µόνο εµπόδιο τις βιολογικές αντοχές τους), µπορούν να γίνουν κρισιµότατη µάζα ενίσχυσης του συνολικού αγώνα του λαού µας. Η πολιτική παρέµβαση του κινήµατος των συνταξιούχων θα αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα εντός του λαϊκού και εργατικού κινήµατος στο βαθµό που θα ενσωµατώνει και θα αναδεικνύει την κοινότητα συµφερόντων µεταξύ των γενεών, εργαζόµενων και συνταξιούχων. Τα τελευταία χρόνια είδαµε µε ξεκάθαρο τρόπο ότι κάθε επίθεση στα δικαιώµατα των εργαζοµένων έχει άµεσο αντίκτυπο στην προστασία των συνταξιούχων. Είναι κρίσιµο εποµένως να αναδειχθεί το ότι η υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωµάτων των εργαζοµένων και της νεολαίας µε κοινές διεκδικήσεις, κοινή δράση και εκδηλώσεις αλλεγγύης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί το δικαίωµα στην αξιοπρεπή σύνταξη και υγεία των συνταξιούχων.
Ο απόµαχος της δουλειάς, ο συνταξιούχος, έχοντας περάσει το σηµαντικότερο µέρος της ζωής του στην εργασία και έχοντας διαµορφώσει ένα συγκεκριµένο τρόπο ζωής και ενδιαφέροντα, βρέθηκε µετά την συνταξιοδότηση σε ένα νέο περιβάλλον. Η στόχευση µας δεν πρέπει να περιορίζεται µόνο στην αντιµετώπιση των οικονοµικών η ασφαλιστικών θεµάτων, αλλά να διαµορφώσουµε ένα περιβάλλον δραστηριοποίησης που θα του δίνει αισιοδοξία και ελπίδα για το µέλλον, µέσα από διάφορα κινήµατα και πρωτοβουλίες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του, σε τοπικό η σε γενικότερο επίπεδο.” 
Το παραπάνω κείµενο δίνει την πολιτική διάσταση και θέση µας, γιατί πρέπει να ασχοληθούµε οργανωµένα και µε το συνταξιουχικο κίνηµα, ώστε να προσπαθήσουµε να το προσανατολίσουµε στους παραπάνω στόχους. Σε µας µένει να αποφασίσουµε µε ποιο τρόπο θα εντάξουµε τις δυνάµεις µας και µε ποιο σχέδιο θα κινηθούµε, για να έχουµε το συντοµότερο και καλύτερο αποτελέσµα. Κυρίαρχο ζήτηµα λοιπόν σε µια µάχη που ετοιµάζεσαι να δώσεις είναι να ξέρεις σε ποιο περιβάλλον θα δοθεί αυτή η µάχη και τι συσχετισµοί δυνάµεων υπάρχουν. Το περιβάλλον είναι χονδρικά αυτό που περιγράψαµε παραπάνω όπως και ο συσχετισµός των δυνάµεων. 
Η µια προοπτική λοιπόν είναι, να αποδεχθούµε την διαµορφωµένη από τις άλλες δυνάµεις πραγµατικότητα, και να επιλέξουµε να εντάξουµε και τις δικές µας δυνάµεις σε αυτή, προσπαθώντας να αλλάξουµε συσχετισµούς, να αλλάξουµε καταστατικά, να φτιάξουµε νέα σωµατεία, προοπτική που θα συνεχίσει να κινείται στο ίδιο αδιέξοδο. Η άλλη είναι η υπέρβαση της κατακερµατισµένης, άναρχα και αυθαίρετα δοµηµένης πραγµατικότητας και διαµόρφωση από εµάς µιας πρότασης, ενός πλαισίου δοµής και θεσµικής λειτουργίας, που θα ανταποκρίνεται σε αυτά που εµείς πρώτα απ' όλα πιστεύουµε πως ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Να γίνει εσωτερικός διάλογος και διαµόρφωση τελικού πλαισίου.

Με αυτό το πλαίσιο να καλέσουµε σαν πρωτοβουλία συνταξιούχων τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις σε διάλογο για κοινή αντιµετώπιση του θέµατος.