ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ « Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα – κανένα νοικοκυριό χωρίς Θέρμανση»

Συνέντευξη Τύπου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε με θέμα   « Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα – κανένα νοικοκυριό χωρίς Θέρμανση»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. Θανάσης Πετράκος, έδωσαν συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρεβρέθηκαν οι βουλευτές Αποστόλης Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Στρατούλης καθώς και τα μέλη του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισαν:
Επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό δεν πρέπει να το στερείται κανένας. Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν το 2013 νοικοκυριά στο σκοτάδι και πολίτες να πεθαίνουν από το κρύο.
Επειδή οι μνημονιακές πολιτικές έχουν επιφέρει καταστροφικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα και τεράστια έκτασης ανθρωπιστική κρίση.
Δεν δημιουργούμε ψευδαισθήσεις, αντιθέτως καλούμε τον λαό να ανατρέψει την μνημονιακή κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές για να ανακοπεί η πορεία καταστροφής της χώρας. Είναι όμως άμεση ανάγκη να αποφασιστούν άμεσα και επείγοντα μέτρα προσωρινής ανακούφισης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους φτωχοποιημένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ούτε και πετρέλαιο να ζεσταθούν, καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις άμεσων μέτρων ανακούφισης των φτωχών και ανέργων.
Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
i. Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
ii. Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο
(είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).Το κόστος αυτό είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,072 ευρώ = 121,2 ευρώ περίπου.
Το κόστος της παροχής αυτής μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους «Μ.Α.Μ.Κ» και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος «Α.Δ.Ι.» ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα Α.Δ.Ι. το 2013 πήραν 125 εκ. ευρώ και το 2014 θα πάρουν πάνω από 170 εκ. ευρώ ενώ ο Μ.Α.Μ.Κ. το 2013 πήραν 340 εκ. ευρώ.
Η ανάγκη για λήψη επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης όσο και στην παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους πρόνοιας.
Οι όψιμες κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το σοβαρό πρόβλημα.
Η δυνατότητα ακόμα και αυτής της ρύθμισης προϋποθέτει αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Γιατί μια ενιαία και 100% Δημόσια ΔΕΗ ενισχύει την δυνατότητας λήψης μέτρων προνοιακού χαρακτήρα.
Τέλος αποτελεί επείγουσα ανάγκη έστω και τώρα να υπάρξει:
1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κατέβει στα 90 λεπτά περίπου.
2. Να διευρυνθούν ριζικά τα κριτήρια και να καλυφθούν όλες οι μορφές θέρμανσης
3. Η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης να ανέβει στο 50%
Είναι αδιανόητο στην Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο κι στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,3 ευρώ το λίτρο.. Πρόκειται για αθλιότητα και κοινωνικά εγκληματική πολιτική.
Τέλος στη σύντομη παρέμβαση που έκανε ο Γιώργος Ανδριώτης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας επεσήμανε την μεγάλη ανισοκατανομή κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα 2/3 των καταναλωτών καταναλώνουν το 1/3 της ενέργειας της χώρας και το υπόλοιπο 1/3 των καταναλωτών, που μπορούν φυσικά με τα μεγάλα εισοδήματα, καταναλώνουν τα 2/3 της ενέργειας. Αυτό το νούμερο που αναφέραμε 3.6000 KWH αφορά αυτά τα 2/3 των καταναλωτών και εμείς λέμε ότι από αυτούς που είναι τα 2/3, τουλάχιστον οι φτωχοί να μην πληρώνουν ρεύμα.