2014. Χρονιά αναγκαίων ανατροπών και στην αυτοδιοίκηση.


Περίπου 5 μήνες απομένουν για τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωβουλή, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση) του Μαΐου 2014. Σίγουρα σε σχέση με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους δημοτικών εκλογών, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων (συνδυασμών και δημάρχων) από τα κόμματα, αλλά και αυτών που κινούνται σε πλαίσια υποτιθέμενης "ανεξαρτησίας". Μετά από τα διάφορα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, για αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που επεξεργάστηκε ο υπουργός κ. Μιχελάκης, και την άρνηση Βενιζέλου να συναινέσει σε αυτά, (γιατί έκρινε ότι δεν είναι προς το κομματικό του συμφέρον), φαίνεται πως πάμε με τον υπάρχοντα νόμο χωρίς βεβαίως να βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά....

Η μόνη ορατή μέχρι στιγμής ντρίπλα που "αποφάσισε" η κυβέρνηση, ήταν η εξής:
Ο νόμος 3852/10 κεφ.Β άρθρο 9. ορίζει:
1. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας εκλέγονται κάθε πέντε (5) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
2. Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές,τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Έτσι κουτοπόνηρα σκεπτόμενοι θέλουν να περάσουν σαν "λεπτομέρεια" το ότι οι εκλογές για την ευρωβουλή θα γίνουν (όπως τελικά αποφάσισε αυθαίρετα η κυβέρνηση) την δεύτερη Κυριακή μαζί με τις επαναληπτικές, και όχι την πρώτη Κυριακή που ορίζεται σαν "ίδια ημέρα" με βάση τον νόμο. Εξυπηρετούν ασφαλώς πολιτικές σκοπιμότητες, ποντάροντας σε αποχή του κόσμου από τις ευρωεκλογές, λόγω κούρασης και κόστους μετακίνησης, μειώνοντας έτσι το μέγεθος της ήττας τους....

Από την πλευρά τώρα, των υφιστάμενων διοικήσεων των Δήμων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα μνημονιακά και κυβερνητικά κόμματα Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έχουμε την εξής εικόνα. Δείχνοντας πίστη στον "Καλλικράτη" και αφοσίωση στα μνημόνια και τις κυβερνητικές πολιτικές, μετέτρεψαν τους δήμους σε πεδία διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, ενώ πολλοί από αυτούς αποτέλεσαν και αποτελούν άντρα διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Ακόμη και η παραμικρή τοπική διεκδίκηση προσκρούει πάνω στο μνημόνιο, τον «Καλλικράτη» και το Παρατηρητήριο, ενώ η οικονομική αφαίμαξη της αυτοδιοίκησης προετοιμάζει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και την αύξηση των φόρων στους δημότες.

Με λίγα λόγια διαπιστώνουμε πως έχει γενικευθεί σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης, ένα ιδιότυπο, ξενοκίνητο, νομιμοφανές καθεστώς επιβολής μιας αναδιανομής του πλούτου της χώρας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών και προς όφελος πολύ λίγων ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Το γενικό συμπέρασμα είναι ένα και αυτό είναι πολιτικό. Χρειάζεται συνολικά ανατροπή αυτού του πολιτικού συστήματος και όχι διαχείριση. Ανατροπή και ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα, με στήριξη στις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος, του μαζικού αθλητισμού και του πολιτισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή και ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις, και συμμαχίες που να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, στην ανάγκη να συσπειρωθεί η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία σε μία αγωνιστική κατεύθυνση που θα ανατρέψει το φθαρμένο και υπόλογο καθεστώς και θα βάλει τις βάσεις για την ανόρθωση της πατρίδας μας.