Διήμερο διαλόγου, προβληματισμού, ελπίδας και προοπτικής στον "ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ".

 Η πολύ μεγάλη προσέλευση, η πολύ μεγάλη προσήλωση και προσοχή στις εισηγήσεις και στις παρεμβάσεις, και η ελπιδοφόρα παρουσία πολλών νέων και τις δυο ημέρες στο "Κεραμεικό" αποζημίωσαν τη προσπάθεια των διοργανωτών Iskra, Rproject και ΜΑΧΩΜΕ. Με αυτό το διήμερο, θέλησαν να εμπλουτίσουν το προβληματισμό και τις σκέψεις μας , αλλά και να μας εξοπλίσουν με επιχειρήματα και πολιτικές θέσεις, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις που η "Αριστερά τον 21ο αιώνα" πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στην σημερινή ήμερα συντόνισε η ΣΟΦΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ ενώ έκαναν εισηγήσεις οι: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημοσιογράφος, ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Πανεπιστημιακός, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και παρεμβάσεις οι: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ Παρέμβαση - Σχέδιο Β', ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ Μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΑΝΤΗΣ Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Συνταγματολόγος

Ο Παναγιωτης Λαφαζάνης, πιο συγκεκριμένα, μιλώντας  επισήμανε πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με γκάλοπ και πρόσθεσε πως «για να κερδίσεις τις εκλογές πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα. Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές σε συνειδήσεις μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε.
 Ο Π. Λαφαζάνης διαβλέπει έλλειμμα πολιτικής και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα από τις εκλογές. «Εχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης, επαναλαμβάνοντας πως το έλλειμμα διαπιστώνεται τόσο στο κατά πόσο ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει την επόμενη ημέρα όσο και για το αν οι εκλογές θα κερδηθούν στις συνειδήσεις των πολιτών.
Επίσης, προέβλεψε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πως τώρα αρχίζουν οι μεγάλοι πονοκέφαλοι και κάλεσε την Αριστερά «να αποφύγουμε τη νέα Βάρκιζα, όμως για να αποφυγουμε τη νέα Βάρκιζα, πρέπει πρώτα να αποφύγουμε το Λίβανο και να αποφύγουμε την Γκαζέτα».
Αιχμηρός ήταν για τυχόν εκπτώσεις που ενδέχεται να γίνουν από το κόμμα κάνοντας λόγο για αναδιπλώσεις και γονυκλισίες. «Η μάχη δεν κερδίζεται με αναδίπλωση, όταν είσαι γονυκλινής, όταν κάνεις εκπτώσεις και όταν συμβιβάζεσαι με αυτούς που θέλεις να νικήσεις. Βέβαια, πρόσθεσε πως αυτό δε σημαίνει να μην υπάρχει ευελιξία, αλλά το θέμα είναι να μην έχει εκ των προτέρων ναρκοθετηθεί το έδαφος ώστε ο μόνος δρόμος που θα απομένει να είναι η παράδοση».
Επιπροσθέτως επισήμανε πως δεν υπάρχουν «λάφυρα» για να εφησυχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Θέλουμε ένα κόμμα που θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία λαϊκών επιτροπών παντού», είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε εγκαταλείψει αυτό που είχαμε ξεκινήσει. Τώρα κινδυνεύουμε από έναν ιδιόμορφο ιδρυματισμό, μία επανάπαυση που δεν οδηγεί πουθενά».
Ανάλογου ύφους ήταν η κριτική του Π. Λαφαζάνη για τα περιβόητα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, τα τετριμμένα του ΠΑΣΟΚ»
Εκτίμησε, μάλιστα, πως δεν μπορεί να προχωρήσει η Αριστερά που θέλει να έχει μέλλον με ανοίγματα στον αστικό χώρο. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν κύκλοι μέσα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι δια της τεθλασμένης. Για να καταλήξει σε έναν πραγματισμό που θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάβει την κυβέρνηση
«Πρέπει να έχουμε σχέδιο το οποίο θέλει ταχύτητα και αποφασιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Οσο για τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις περιέγραψε ως εξής: Ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία της δανειακής σύμβασης και εναλλακτικό σχέδιο σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αυτή είναι εκτός Ευρωζώνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο κόμμα που μπορούν να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία ανασύνθεσης της Αριστεράς και ότι ο κόσμος περιμένει μία νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα πάμε μπροστά και θα νικήσουμε» κατέληξε ο Π. Λαφαζάνης.