Έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με οσμή σκανδάλων...

 
Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τα περίεργα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες περιλαμβάνει ο ογκώδης φάκελος που παρέδωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος στις αρμόδιες αρχές για έλεγχο. Ο φάκελος παραδόθηκε στους υπουργούς Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στον οικονομικό εισαγγελέα.

Ο φάκελος, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή, αφορά συγκεκριμένα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα οποία έχουν παρατηρηθεί μικρές εκπτώσεις και διάφορες άλλες "περίεργες" μεθοδεύσεις και στα οποία εμπλέκονται με υπεργολαβίες και οι κατασκευαστικές εταιρείες που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην οικογένεια Τατούλη, αλλά και η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα αυτά ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να διερευνηθούν "διότι δεν είναι δυνατόν, την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τις μνημονιακές πολιτικές και φτωχοποιείται, να μην διερευνώνται δημόσια έργα στα οποία έχουν δοθεί "περιέργως" μικρές εκπτώσεις, και στη συνέχεια υπογράφονται υπεργολαβίες με συγκεκριμένες εταιρείες με συνέπεια το Δημόσιο να έχει ζημιωθεί εκατομμύρια ευρώ.

"Οι εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα ΦΕΚ, είναι οι ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ, η ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ 4ης τάξεως, καθώς και η ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε." λέει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πετράκος και συνεχίζει:

"Πέρα από τις 3 ανωτέρω εταιρείες τελευταία φαίνεται να δραστηριοποιείται και η εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ ΑΣΕΤΕ, που ανήκει στην οικογένεια Χατζημανωλάκη με την οποίαν όμως ο αδερφός του περιφερειάρχη και η κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ είναι συνέταιροι στο κέντρο αποκατάστασης με την επωνυμία ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο Δήμο Τρίπολης, ένα έργο που έχει επιδοτηθεί με ποσό πάνω από 16.000.000 ευρώ, ενταγμένο στον αναπτυξιακό νόμο το 2010 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πριν από λίγους μήνες.

Πέραν δε των ανωτέρω τεχνικών-εταιρειών που προφανώς φαίνεται η στενή συγγένεια και συνεταιρική σχέση, δυο ακόμη εταιρείες, η ΚΟΡΥΒΟΣ ΑΕ φαίνεται να παίρνει έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αστείες εκπτώσεις και αμέσως να λειτουργεί και να συνάπτει υπεργολαβικά συμφωνητικά με τις εταιρείες της οικογένειας Τατούλη και μάλιστα ειδικά με την ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Ιδια φαίνεται να συμπεριφέρεται και η εταιρεία ΑΤΛΑΣ Α.Ε. Επίσης κοινοπραξίες με μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν και σε έργα με την εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ σε ένα τουλάχιστον σημαντικό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ συχνά - πυκνά η ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται και δίνει περίεργα μικρές εκπτώσεις συμμετέχοντας στην διαδικασία διαγωνισμού, όπως στο λιμάνι του Αστρους.

Είναι γνωστό επίσης ότι μετά από διεθνή διαγωνισμό πρώτος ανάδοχος κρίθηκε πριν από λίγους μήνες για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του ομίλου ΤΕΡΝΑ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού των απορριμμάτων ως πρώτος προσωρινός μειοδότης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

Τα έργα για τα οποία ζητάει έλεγχο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος είναι σε πρώτη φάση τα εξής:

1ο έργο με αριθμό πρωτοκόλλου σύμβασης 3535 στις 31/7-2012 είναι το έργο "Αποκατάσταση βατότητας, τμήματος ΟΔΥΥ Παράκαμψη Βουτιάνων προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ".

2ο έργο "Αποκατάσταση διαβρώσεων τμήματος παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών".

3ο έργο "Ολοκλήρωση εργασιών στο οδικό τμήμα Κουμπίλα - Λουλούδι προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ".

4ο έργο "Βελτίωση της οδού Γυθείου - Αρεόπολης - Γερολιμένα κατά τμήματα προϋπολογισμού 12.388.000ευρώ".

5ο έργο προς διερεύνηση είναι το "Αντικατάσταση - επέκταση δικτύων ύδρευσης τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων Δήμου Ευρώτα προϋπολογισμού 3.587.000 ευρώ" που έγινε στις 8-1-2013. Το έργο αυτό το πήρε η εταιρεία ΚΟΡΥΒΟΣ και αυτό με μόλις έκπτωση 13%.

6ο έργο είναι ο δρόμος Ναύπλιο - Λυγουριό - Θέατρο Επιδαύρου προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ περίπου.

7ο έργο το λιμάνι του Άστρους, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα εντός του 2013 με πρόχειρο διαγωνισμό στον οποίον συμμετείχαν 8 εταιρείες oι οποίες εκλήθησαν από την ΔΤΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αυτό το έργο πάρθηκε από την εταιρεία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ με μόλις 12,1%, ενώ δεν εκλήθη αν και είχε αποστείλει εξώδικο, η εταιρεία ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ η οποία δήλωνε την πρόθεσή της να συμμετέχει και να κληθεί στο διαγωνισμό δίνοντας εκ προοιμίου έκπτωση άνω του 25%.

Στο συγκεκριμένο έργο εκλήθη και η ΗΛΙΟΧΩΡΑ ΑΕ του ομίλου ΤΕΡΝΑ που έδωσε έκπτωση μόλις 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα έργο που δεν δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια αλλά είναι συνέχεια του έργου Κουμπίλα – Λουλούδι και αυτό είναι το Κουμπίλα - Ελαιοχώρι (προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ), που δημοπρατήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών στην Αθήνα και το οποίο πάρθηκε από την εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ με έκπτωση 35%, ο διαγωνισμός έγινε το 2013 αλλά εδώ συμμετείχε ως 20ός μειοδότης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του ομίλου ΤΕΡΝΑ όμως με έκπτωση 34,75%! Παρατηρούμε λοιπόν ότι 2 έργα τα οποία δημοπρατούνται από την ΔΤΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεν ένα Κουμπίλα -Λουλούδι ο όμιλος ΤΕΡΝΑ και μετέπειτα σε κοινοπραξία με την ΚΑΣΤΑΤ της οικογένειας Τατούλη να παίρνει το έργο με 4%, να συμμετέχει στον πρόχειρο διαγωνισμό του λιμανιού του Αστρους με μόλις 3% και φυσικά στο έργο Κουμπίλα -Ελαιοχώρι που ο διαγωνισμός έγινε από το υπουργείο Υποδομών και όχι από τις υπηρεσίες του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, παρ' ότι έχει εργοτάξιο στα 500 μέτρα να δίνει έκπτωση 34,75%. Αναρωτιόμαστε πόσο φυσιολογικά και λογικά φαίνονται τα ανωτέρω συσχετιζόμενα περιστατικά;". Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/30341-erga-perifereias