Κάποιες "εικόνες" από την απόφαση της Κριμαίας να ενταχθεί στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Του Βασίλη Μακρίδη Δημοσιογράφου - Μεταφραστή
 
Θα κάνω μια αναφορά στις εντυπώσεις μου από τη χτεσινή ομιλία του Β. Πούτιν στην αίθουσα του Σοβιέτ της Ομοσπονδίας (της "Άνω Βουλής" της Ρωσίας) για το θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας και την πρόταση που κατέθεσε στην Ανώτατη Δούμα της Ρωσίας να δεχθεί το αίτημα της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης να ενταχθούν στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 
Δεν ξέρω πόσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μετάδοση του Russia Today με την αγγλική μετάφραση - εγώ την είδα σε βίντεο από το 1ο πρόγραμμα της Κρατικής ΡΤ της Ρωσίας, φυσικά στα Ρωσικά. 
Ο... Βλαδίμηρος με την ομιλία του αυτή κατατρόπωσε όλη την επιχειρηματολογία των Δυτικών, αναφέροντάς με τεκμηριωμένα στοιχεία όλες τους τις ανακολουθίες των τελευταίων 20 χρόνων σε θέματα Διεθνούς Δικαίου... Γενικά έβγαλε προς τα έξω την εικόνα ενός αρχηγού κράτους με πλήρη νηφαλιότητα και επίγνωση της όλης κατάστασης, σε αντίθεση με τους Δυτικούς "συμμάχους" μας, που με τις ενέργειές τους και, ειδικά με την ανακοίνωση των πρώτων "κυρώσεων" εναντίον της Ρωσίας, με τον κατάλογο σειράς πολιτικών προσώπων της χώρας στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ, δείχνουν να έχουν χάσει εντελώς την ψυχραιμία τους. 
Ανάμεσα στα "διωκόμενα" πρόσωπα είναι και η Πρόεδρος της Ανώτατης Δούμας (Βουλής) της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο (πρόσωπο που δεν εμπλέκεται επ' ουδενί στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Κριμαίας) και ο Αντιπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντισλάβ Σουρκόβ... Πάντως, οι απαντήσεις των περισσότερων "παθόντων" ήταν... τρολλάρισμα κανονικό, ειδικά προς τους Αμερικανούς. Ενδεικτικά αναφέρω την απάντηση του Σουρκόβ: "Εκτιμώ την απόφαση της διοίκησης της Ουάσινγκτον ως αναγνώριση των υπηρεσιών μου προς τη Ρωσία. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. (Τραπεζικούς) λογαριασμούς στο εξωτερικό δεν έχω. Στις ΗΠΑ με ενδιαφέρουν ο Τουπάκ Σακούρ, ο Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο Τζάκσον Πόλοκ. Για την πρόσβαση στην ποίησή τους δεν χρειάζεται κανενός είδους βίζα. Έτσι λοιπόν, δεν χάνω τίποτα"...
Στο μεταξύ, μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του "Ναι" στην ένωση με τη Ρωσία, οι κάτοικοι της Κριμαίας ζουν στιγμές πραγματικής ευτυχίας και ψυχικής ανάτασης. Σε αναμονή είναι, επιπλέον, και η αύξηση κατά περίπου 100% των μισθών και των συντάξεων, αφού θα γίνει αναπροσαρμογή τους κατά τα ρωσικά πρότυπα και ειωθότα, όπως και μια σημαντική αναδιοργάνωση της οικονομικής ζωής της χερσονήσου, η οποία αποτελεί και πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απ' όλον τον κόσμο. 
Επίσης ένα χαρακτηριστικό στοιχείο (σε αντιπαραβολή, μάλιστα, με τα όσα συμβαίνουν στο Κίεβο και στο κεντρικό και δυτικό κομμάτι της Ουκρανίας) είναι ότι η Δημοκρατία αυτή των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει 3 επίσημες κρατικές γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαιο-ταταρική, παρά το γεγονός ότι το 75% των κατοίκων είναι εθνοτικά Ρώσοι και η ρωσική γλώσσα είναι κατανοητή απ' όλους ανεξαιρέτως.