"Το ημερολόγιο ενός ανέργου - 155+1 αληθινές ιστορίες",

Με τον Χριστόφορο Κάσδαγλη αν και δεν έτυχε να γνωριστούμε προσωπικά, έχουμε διαδικτυακή φιλία,¨μοιραζόμαστε¨ πολλούς κοινούς φίλους και το κυριότερο έχουμε κοινή αγάπη για το ziria music festival ,την λογική και τους ανθρώπους του. Δοκιμασμένος έγκυρος και έμπειρος δημοσιογράφος και συγγραφέας, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, έρχεται να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και των ανέργων, με τον δικό του ζωντανό και ιδιαίτερο τρόπο, να προτείνει και να προτρέψει τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, να πάρουν τη τύχη τους στα χέρια τους.

Άλλοτε συγκινητικά, άλλοτε ωμά και άλλοτε με εμπνευσμένο δημιουργικό τρόπο, άνεργες και άνεργοι από όλη την Ελλάδα καταγράφουν το βίωμά τους, διαμαρτύρονται, εξομολογούνται, ψυχαναλύονται και διατυπώνουν πολιτικό λόγο και προτάσεις.
Το βιβλίο «Το Ημερολόγιο ενός ανέργου» είναι το απόσταγμα ενός μεγάλου κοινωνικού και ιντερνετικού πειράματος που εξελίσσεται μέσα από το συνεργατικό σάιτ imerologioanergou.gr. Το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ οργανώθηκε για να αναδείξει μέσα από προσωπικές μαρτυρίες την ανθρωπιστική τραγωδία που ζει η χώρα, με την περιθωριοποίηση ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ανεργίας.
Απόγνωση, απελπισία, κατάθλιψη, ανέχεια, αλλά και ελπίδα, αγωνιστικότητα, φιλοσοφημένη ματιά στα πράγματα.
Το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ, η κοινωνία ολόκληρη αρνούνται να δουν καταπρόσωπο το πρόβλημα της ανεργίας που λυγίζει το πιο ζωντανό κομμάτι της χώρας. Οι ίδιοι οι άνεργοι, βουτηγμένοι στην ντροπή και στις προσωπικές ενοχές, συμμετέχουν άθελά τους σ’ αυτή τη συνωμοσία της σιωπής. Το imerologioanergou.gr φτιάχτηκε για να σπάσει αυτή την κοινωνική ομερτά, για να δώσει την ευκαιρία στους άνεργους να εκφραστούν, να σπάσουν το ταμπού της ντροπής και της σιωπής και τελικά να αυτοοργανωθούν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.
Αλλά απ’ αυτή τη διαδικασία προέκυψε κάτι πολύ μεγαλύτερο, αναδείχτηκε μια λογοτεχνία της ανάγκης, συγκλονιστικά κείμενα που αποτυπώνουν ανάγλυφα το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο έγκλημα της εποχής μας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αυτούσια οι 155 πιο δυνατές μαρτυρίες που επιλέχτηκαν από ένα σώμα δύο χιλιάδων ιστοριών, συνοδευόμενα από 20 κείμενα του συγγραφέα μέσα στα οποία διυλίζονται στιγμές από εκατοντάδες άλλα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στο σάιτ κατά το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2013.
"Το ημερολόγιο ενός ανέργου - 155+1 αληθινές ιστορίες", Επιμέλεια-σχολιασμός: Χριστόφορος Κάσδαγλης, Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες: 224, τιμή: € 10,65