Δήμοι, Περιφέρεια και Κόμματα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (2/4) έξω από τις φυλακές για την δίκη της ΧΑ.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων κατά της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, αποφασίστηκε ομόφωνα χθες σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορυδαλλού με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και τη συμμετοχή βουλευτών της Β’ Πειραιά, όλων των δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπων των καθηγητών, δασκάλων και γονέων. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, περιοχή στην οποία δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

 
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα του Δήμου και επιδιώκει να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της νομιμότητας, καθώς και για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη και τον Αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε ομόφωνα η θέληση να μην υπάρξει καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της δίκης αλλά να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο εκτός Κορυδαλλού. Τονίστηκαν, για μια ακόμα φορά, οι κίνδυνοι για την πόλη και ιδιαίτερα για τους χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στις 11 σχολικές μονάδες και στους Παιδικούς Σταθμούς, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την δικαστική αίθουσα των Φυλακών. 
Όπως είναι γνωστό, η δίκη θα κρατήσει πολλούς μήνες και στη διάρκεια της είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιούνται συνεχώς συγκεντρώσεις, αντισυγκεντρώσεις, έλεγχοι για λόγους ασφαλείας και συνεχείς διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ ήδη έχουν ορισθεί Πανευρωπαϊκές Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. «Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν» τόνισε ο Δήμαρχος. 
Υπογραμμίσθηκε επίσης ότι συνιστά πρόκληση για τα θύματα και τις τοπικές κοινωνίες η δίκη των χρυσαυγιτών να πραγματοποιηθεί στην περιοχή που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και έγιναν μερικές από τις σοβαρότερες επιθέσεις, όπως στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες. 
Αποφασίστηκε τέλος, η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της διεξαγωγής της δίκης στον Κορυδαλλό των 4 Δήμων και Δημάρχων της Β’ Πειραιά, του Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη, της Νίκαιας- Ρέντη Γιώργου Διακομιδή, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου και του Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη. 

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους, ο Δήμος Κορυδαλλού, οι βουλευτές της Β΄ Πειραιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και μαζικοί φορείς, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη δικαστική αίθουσα των Φυλακών, επί της οδού Σολωμού.

Απαντώντας για το ίδιο θέμα απόψε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, αφού χαρακτήρισε την εν λόγω δίκη «ακραία από πλευράς μεγεθών», καθώς «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και δημοσιογράφων», σημείωσε ότι για μια τέτοια δίκη «η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη από πλευράς υποδομών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, για να συμπληρώσει ότι κατόπιν σχετικών αναφορών που έλαβε και ο ίδιος, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, σε μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικής λύσης. Από την απάντηση που έλαβε, όπως είπε, από το τριμελές Συμβούλιο του Εφετείου, προκύπτει ότι από τυχόν μεταφορά του χώρου διεξαγωγής της δίκης στο συγκεκριμένο χώρο, θα προκαλούνταν προβλήματα δυσλειτουργίας για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις. «Είμαστε σε κατάσταση ανάγκης. Προβλήματα και στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο. Η αλλαγή της αίθουσας πλέον δεν είναι δυνατή», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι αν κάποιος εκ των παραγόντων, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας, ζητήσει για λόγους μη ομαλής λειτουργίας αναβολή της δίκης και αν το Δικαστήριο κάνει αποδεκτό το αίτημα, τότε το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει να αναζητήσει άλλον, κατάλληλο χώρο.
Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, προβλέπονται 153 θέσεις για το κοινό, 128 για δικηγόρους, ενώ οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα βρίσκονται σε διπλανή αίθουσα. Τέλος, ως προς το αίτημα που διατύπωσε η κα Κατριβάνου για την τήρηση πρακτικών, ο κ. Παραγκούπολης επικαλούμενος το κόστος, είπε πως το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο.

Τετάρτη 1/4/2015
Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στον Κορυδαλλό και τη στήριξή τους στο αίτημα του δήμου για μεταφορά της σε άλλη δικαστική αίθουσα, εξέφρασαν οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Παρούσης, και Παιδείας, Τάσος Κούρακης, στις συναντήσεις που είχαν την Τρίτη 31/3 με τον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, εκπροσώπους εκπαιδευτικών συλλόγων και άλλων φορέων του δήμου.

Ο δήμαρχος επέδωσε το ψήφισμα για μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού και παρουσίασε όλους τους κινδύνους και την κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλέσει στην πόλη και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, που βρίσκονται σε απόσταση ανάσας από τη δικαστική αίθουσα. «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία στη σκιά συγκεντρώσεων, αντισυγκεντρώσεων και αστυνομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κ. Πανούσης και Κουράκης συμφώνησαν να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στο αίτημα του δήμου για μεταφορά του χώρου διεξαγωγής της δίκης. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης και οι φορείς είχαν συναντηθεί πρόσφατα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος τους είχε δηλώσει ότι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και της νομιμότητας θα αναζητήσει λύσεις.