ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΩΣΙ ΑΛΜΥΡΗΣ


Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ μας ενημερώνει για την ομόφωνη απόφαση του χτεσινού (20/4/15) Δ.Σ. για το Κοκκώσι.


Συγκεκριμενα αναφέρει:

Στην περιοχή Κοκκώσι Αλμυρής της δημοτικής κοινότητας Γαλατακίου δημοτικής ενότητας Σαρωνικού Δήμου Κορινθίων υπάρχει το παραλιακό δημόσιο κτήμα με αριθμό βιβλίου καταγραφής 2135, συνολικού εμβαδού 33.605,45 μ2.
Το ακίνητο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες με την βοήθεια του τότε Δήμου Σαρωνικού και των συλλόγων και φορέων της περιοχής ενάντια σε επίδοξους καταπατητές. Η δικαίωση για το Δημόσιο έγινε με τις υπ' αριθμ. 190/2003 και 1870/2007 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και του Αρείου Πάγου αντίστοιχα.
Είναι μάλιστα χαρακτηρισμένο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ, όπως προκύπτει από το υπ' αριθμ. 87149/4581/29-11-2000 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού-Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και προστατεύεται από την Διεθνή Συνθήκη RAMSAR του Ιράν περί “προστασίας των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων”, την οποία έχει προσυπογράψει η Χώρα μας με το Ν.Δ. 191/1974 (ΦΕΚ 350/Τ.Α΄/1974) και τους νόμους 1751/88 (ΦΕΚ 26/Τ.Α΄/1988) και 1950/91 (ΦΕΚ 84/Τ.Α΄/1991).
Ως συνέπεια αυτού είναι ότι "η όποια δραστηριότητα ή έργο αναπτυχθεί στον υγρότοπο, θα πρέπει να έχει τύχει της έγκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης"
Με την υπ' αριθμ. 253/21-7-2014 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2001/Τ.Β΄/22-7-2014) το εν λόγω δημόσιο κτήμα μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.)
Με δεδομένο ότι η όλη έκταση περιλαμβάνει 
-Πηγαία νερά που μεγάλο μέρος λιμνάζει στην περιοχή.
-Κτίσμα παλιού υδρόμυλου εμβαδού 55 μ2
-Παλιό Λινό του οποίου σώζονται μερικοί τοίχοι,
είναι αδύνατη εκ των πραγμάτων η τουριστική αξιοποίηση με κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων από οποιονδήποτε ιδιώτη.
Σήμερα ο χώρος αυτός είναι εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος. Η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει πριν από αρκετές δεκαετίες είναι η χρήση ενός μικρού τμήματος εκ μέρους της τότε κοινότητος Γαλατακίου για ποδοσφαιρικό γήπεδο του αθλητικού ομίλου Αλμυρής.
Αντίθετα ο χώρος είναι απολύτως αναγκαίος για το Δήμο Κορινθίων, ο οποίος στερείται οποιασδήποτε δημοτικής έκτασης στην ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, επειδή πρόκειται για τον μοναδικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού από τις Κεχριές μέχρι το Κατακάλι, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού με την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου, μίνι σόκερ, μπάσκετ, βόλλεϋ, τέννις, μπητς βόλλεϋ, υπερτοπικού πάρκου και ανοικτού υπαίθριου θεάτρου για διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μοναδικός χώρος για πρόσβαση στην παραλία. 


Την Δευτέρα το απόγευμα, 20 Απριλίου του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ την παραχώρηση στο Δήμο Κορινθίων του δημοσίου κτήματος που βρίσκεται στη θέση «Κοκκώσι» της παραλίας Αλμυρής, εμβαδού 33.605,45 μ2, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ . Επειδή ο ξεχωριστός αυτός χώρος αφ΄ενός συμπεριλαμβάνεται στη Διεθνή Συνθήκη «ΡΑΜΣΑΡ» περί προστασίας των υγροτόπων και αφ΄ ετέρου αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων προς την παραλία, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά :

Την μη πώληση του δημοσίου κτήματος Β.Κ. 2135 στο Κοκκώσι Αλμυρής Δημοτικής Κοινότητας Γαλατακίου σε οποιονδήποτε ιδιώτη διότι αφενός μεν δεν θα προσφέρει τίποτα στην περιοχή αφού απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στον ΥΓΡΟΤΟΠΟ, αντίθετα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους κατοίκους και επισκέπτες με την αποκοπή τους από την παραλία.

Την δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα του κτήματος αυτού στο Δήμο Κορινθίων για την αξιοποίησή του και συγκεκριμένα : 
Την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μίνι σόκερ, γήπεδο beach volley, γήπεδα τέννις, μπάσκετ, βόλλεϋ) 
Την κατασκευή πολυχώρου πολιτισμού (υπαίθριο θέατρο με χαμηλές κερκίδες για παραστάσεις χορού, θεάτρου, χωρωδιών κλπ) 
Την κατασκευή χώρων αναψυχής (δενδροφύτευση, παγκάκια, πέργκολες, σκίαστρα, κλπ) 
Την αναστήλωση και ανάδειξη του παλιού Υδρόμυλου και του παλιού Λινού.

Υπενθυμίζουμε οτι μαζικοί φορείς της περιοχής αλλά και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου είχαν κάνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης του χώρου για τις πολιτιστικές -αθλητικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής.