Μια επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο.



Σάββατο, μια καθαρόαιμη ανοιξιάτικη ημέρα με έναν λαμπρό ήλιο να μας λούζει με θαλπωρή φτιάχνοντας τη διάθεση ε... δεν θέλαμε και πολύ για να αποφασίσουμε ότι για να την απολαύσουμε κιόλας, μια κοντινή εκδρομή θα ήταν ότι καλύτερο. 

Η Αρχαία Κόρινθος και το κάστρο της, η Ακροκόρινθος ήρθαν γρήγορα σαν επιλογή μια και δεν είχαμε μέχρι τώρα την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους χώρους αυτούς να τους "ψάξουμε" και να ψαχτούμε μαζί τους, πέρα από κάποιες ευκαιριακές επισκέψεις.


Η απόσταση Κόρφου-Αρχαίας είναι μόνο 51 χιλιόμετρα, έτσι εντελώς χαλαρά σε μια ώρα βρεθήκαμε εκεί, (την ίδια περίπου ώρα κάνεις και από την Αθήνα μέσω της Ν.Ε.Ο.). 

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ, και ανηφορίσαμε με τα πόδια προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η ώρα έχει πάει ήδη 11:30 ενώ όπως μας πληροφορεί η υπάλληλος, για την Ακροκόρινθο η είσοδος είναι μέχρι τις 15:00, έτσι αποφασίζουμε να δούμε με άνεση χρόνου την Αρχαία και το μουσείο της, αφήνοντας την επίσκεψη στο Κάστρο για κάποια άλλη ημέρα.

Το εισιτήριο των 4 ευρώ, δεν φαίνεται υπερβολικό καθώς περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο Μουσείο.

Η Αρχαία Κόρινθος απέχει από το λιμάνι της Κορίνθου 9 χιλιόμετρα, είναι λίγο ψηλότερα από αυτό με θαυμάσια θέα, καθώς μπορείς με άνεση να δεις από αριστερά σου τον Κορινθιακό Κόλπο και στο βάθος τις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού, δεξιά τον Σαρωνικό ενώ μπροστά σου απλώνεται η νέα πόλη της Κορίνθου και τα 6 χιλιόμετρα γης που διασχίζει ο Ισθμός σε πρώτο πλάνο και στο βάθος τα Γεράνια Όρη.


Τα υπολείμματα της λαμπρής πόλης-κράτους που αναδείχθηκε σε ηγετική δύναμη και θαλασσοκράτειρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, βρίσκονται μπροστά μας με εντυπωσιακότερο αυτό του ναού του Απόλλωνα. Με 7 από τους 38 μονολιθικούς κίονές του να στέκουν ακλόνητοι από την κτήση τους μέχρι σήμερα, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και σε καθηλώνει με την στιβαρότητα και την λιτότητα του.

Παρακάτω ανατρέχω σε πληροφορίες.

Τα κυριότερα κτίσματα είναι η νότια στοά, που σχηματίζεται από σειρά ομοιόμορφων καταστημάτων, καθένα από τα οποία ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Μπροστά στα καταστήματα υπάρχει διπλή σειρά κιονοστοιχίας. Η εξωτερική ήταν δωρική, ενώ η εσωτερική ιωνική. Ανάμεσα σ' αυτή τη στοά παρεμβάλλεται το βουλευτήριο. Άλλη σειρά καταστημάτων της αγοράς είναι τα κεντρικά καταστήματα με το "βήμα του Αποστόλου Παύλου" ανάμεσά τους και μία άλλη σειρά είναι τα βορειοδυτικά καταστήματα, που περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό τοξωτό οικοδόμημα ανάμεσά τους.

Αφήνοντας την αγορά και κατεβαίνοντας τα μνημειακά σκαλοπάτια των προπυλαίων, προσεγγίζουμε την οδό Λεχαίου. Κοντά της βρίσκεται η Πειρήνη κρήνη με τα έξι ανοίγματα (τους χώρους που μοιάζουν σα σπηλιές), όπως μας λέει ο Παυσανίας. Ενδιαφέρουσα είναι και η κρήνη Γλαύκη, σκαλισμένη σε βράχο.


Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμα είναι τα εξής μνημεία: Το Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό και δημιουργήθηκε τότε η αυλή του με στοές γύρω, η οποία έφερε το ωδείο πλησιέστερα στο θέατρο. Αυτό βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Βεβαιώθηκαν ίχνη ενός παλιότερου θεάτρου του τέλους του 5ου π.Χ. αιώνα με ξύλινη σκηνή. Τον 3ο π.Χ. αιώνα το θέατρο αποκτά χτιστή σκηνή. 
Τέλος, το Ασκληπιείο κοντά στην πηγή Λέρνα. Η ανασκαφή έδειξε πως το Ασκληπιείο είναι σκαλισμένο κατά το μέγα μέρος στο βράχο. 



Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της ελληνικής περιφέρειας όπως διαβάζω, ενώ έχει υποστεί μια από τις πιο μεγάλες και πιο οργανωμένες κλοπές στον ελλαδικό χώρο. Στις αρχές του 2000 στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων παρουσιάστηκε η εμβόλιμη ενότητα «Επιστροφή στη γενέθλια γη» η οποία περιελάμβανε 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.
Επίσης πέρσι το καλοκαίρι για πρώτη φορά εκτέθηκαν οι εξαιρετικής τέχνης δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας. Πανομοιότυποι, ύψους 1,80 μ., χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και ζυγίζουν 220 κιλά. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 από αρχαιοκάπηλους στην Κλένια. 

Ασφαλώς οι Κούροι μας εντυπωσιάσαν όπως και αρκετά εκθέματα που αποτυπώσαμε φωτογραφικά. Εντύπωση μας προξένησε επίσης ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων- φυλάκων μέσα στο Μουσείο.
Λίγοι οι επισκέπτες, με ένα μεγάλο γκρουπ Ασιατών, να κυριαρχεί στον χώρο με όχι και πολύ σεβασμό θα έλεγα.
Μια μικρή βόλτα στη πλατεία του χωριού αναδεικνύει την έλλειψη επισκεπτών, και την υφεσιακή εικόνα των "τουριστικών" καταστημάτων.

περισσότερες φωτογραφίες εδώ.