ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ONLINE MEDIA


Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με τον τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), παραδίδει στα μέλη του Μητρώου Online Media την Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Περιπτώσεων Λογοκλοπής στο Διαδίκτυο. 
Η εξειδικευμένη αυτή Υπηρεσία αναπτύχθηκε για να συμβάλλει στη διαφάνεια της ενημέρωσης από τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Στόχος της είναι να καταπολεμηθεί η ιδιοποίηση μέρους ή ακόμα και του συνόλου του έργου άλλων δημιουργών, εν προκειμένω ειδήσεων και άρθρων στο διαδίκτυο, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ροής των ειδήσεων, της αναπαραγωγής των θεμάτων σε όλες τις ιστοσελίδες και της άμεσης ενημέρωσης σε οποιαδήποτε περίπτωση λογοκλοπής. Παράλληλα, η Υπηρεσία μεριμνά ώστε να αναφέρεται παντού η πηγή προέλευσης της αρχικής είδησης.
Ο εντοπισμός των περιπτώσεων λογοκλοπής πραγματοποιείται σε τρία στάδια: 1) με τη συνεχή καταγραφή της ροής ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο, 2) μέσα από τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για πιθανή λογοκλοπή και 3) με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της Υπηρεσίας. 
Η Υπηρεσία απευθύνεται στις ιστοσελίδες που έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο Online Media. Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρισθεί συνολικά 855 ιστοσελίδες από όλη την επικράτεια, οι οποίες αντιστοιχούν σε 490 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών οι 198 είναι Ατομικές Επιχειρήσεις, οι 40 Φυσικά Πρόσωπα και οι 252 Νομικά Πρόσωπα. Από τις 490 επιχειρήσεις, οι 206 έχουν έδρα τους την Αττική και οι 284 την Περιφέρεια. Τέλος, στις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Online Media απασχολούνται συνολικά 7.864 δημοσιογράφοι, 5.702 εξ’ αυτών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και 2.162 με συμβάσεις έργου. 

Η Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Λογοκλοπής λειτουργεί με τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης κάθε χρήστη έτσι ώστε αυτός να παρακολουθεί τις αναπαραγωγές των δημοσιευμάτων, αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Η Υπηρεσία χρησιμοποιεί μια σύγχρονη μεθοδολογία εντοπισμού της λογοκλοπής στο διαδίκτυο που βασίζεται σε δημοσιευμένες μελέτες σημαντικών πανεπιστημίων σε καταξιωμένα περιοδικά και συνέδρια, όπως αυτά του Association for Computing Machinery (acm.org). Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται περιπτώσεις λογοκλοπής σε 150.000 δημοσιεύματα από 3.000 domains καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ