ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !


Συνεχώς ογκούμενες, πιο οργανωμένες και πιο αποτελεσματικές είναι οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών που αντιτίθενται και αντιστέκονται στη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φυσική ομορφιά και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης σε βιομηχανικό τοπίο με καταστρεπτικά αποτελέσματα !

Μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και
του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων (SAVE AGRAFA)
απευθύνουν νέο κάλεσμα σε συνάντηση εργασίας για την Τετάρτη 27 Ιουνίου, ώρα 8 μμ, στο χώρο της Λαμπηδόνας (γωνία Αγ. Τριάδας και Κωνσταντιλιέρη, άλσος Αγ. Τριάδας Βύρωνα) με στόχους:

● Την ενημέρωση της κοινωνίας
● Τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ, διαδίκτυο, για την επικείμενη καταστροφή (SAVE AGRAFA)
● Την οργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών, συλλογή υπογραφών, μοίρασμα υλικού (φυλλάδια, αφίσες, έντυπα κ.ά.)
● Τον συντονισμό και βοήθεια για την ενεργοποίηση- ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών


Παρακάτω παραθέτουμε την εμπεριστατωμένη απάντηση στις εταιρίες αιολικών «πάρκων» από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος - ΔΙΚΤΥΟ Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Κατ αρχήν για μας που ασχολούμαστε με την υπόθεση των αιολικών στα Άγραφα γνώμονας μας κατά της τοποθέτηση των ανεμογεννητριών είναι η ΑΔΟΛΗ ΑΓΑΠΗ μας για το περιβάλλον της περιοχής μας και πως αυτό θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ώστε να είναι πηγή ζωής και επιβίωσης. Αντίθετα ο κ. Κατσέλης λειτουργεί με κίνητρο το προσωπικό ΚΕΡΔΟΣ . Άρα ως προς τα κίνητρα μας χωρίζει ΑΒΥΣΣΟΣ.

Το Κέρδος είναι ένας στόχος που θα μπορούσε μεν να θεωρηθεί απόλυτα «δικαιολογημένος» για έναν «επενδυτή» αλλά που στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μόνο εγγυημένο για όλους εμάς τους υπόλοιπους αποτέλεσμά του – πέρα από την αδιαμφισβήτητη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και τις ποικίλες συνέπειές της - είναι η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να εξασφαλιστούν αυτά τα «κέρδη», τη στιγμή, μάλιστα, που η αποτελεσματικότητα ανάλογων «επενδύσεων» τίθεται υπό ευρύτατη αμφισβήτηση από ειδικούς κορυφαίους επιστήμονες, μερικοί εκ των οποίων έχουμε την τιμή να έχουμε συνεργάτες. Και τούτο γιατί είναι γνωστή, πλέον, και πλήρως διαπιστωμένη η ανικανότητα των ανεμογεννητριών και της αιολικής ενέργειας, να υλοποιήσουν αυτό που υπόσχονται, την πραγματική, δηλαδή, συμβολή τους στην ηλεκτροδότηση της χώρας με «καθαρή» ενέργεια, υποκαθιστώντας το «κάρβουνο» και τις λοιπές συμβατικές μορφές παραγωγής της

Οι συγκεκριμένες κατασκευές δεν είναι μικρές, απλές φιλικές στο περιβάλλον ΑΠΕ, δεν είναι 2-3 Α/Γ που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν ένα χωριό ή κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, αλλά 40 Α/Γ με 80μ.πυλώνα και 40 μ. πτερύγιο = 120μ . Πρόκειται για Βιομηχανικά συγκροτήματα στην κορυφογραμμή των βουνών της Ιστορικής περιοχής της Νιάλας που θα αλλοιώσουν το τοπίο όπως διαμορφώθηκε με το πέρασμα των αιώνων σε βιομηχανική ζώνη, μια περιοχή που είναι, αλίμονο, χαρακτηρισμένη Natura. Το περιβάλλον δεν θα μπορέσει με τίποτα να αποκατασταθεί.

Εκτός των δύο αιολικών του κ. Κατσέλη προορίζονται να εγκατασταθούν από την μεριά των Άγράφων της Καρδίτσας περισσότερες από 300 Α/Γ σε 25 αιολικά πάρκα και στα Ευρυτανικά Άγραφα περισσότερες από 350 Α/Γ σε 28 αιολικά πάρκα. Πρόκειται δηλαδή να δεσμευτεί το 80% (!!!) των κορυφογραμμών και ανοίγοντας χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων στις απάτητες βουνοπλαγιές για την εξυπηρέτηση των δικτύων τους. Η εικόνα και μόνο των Αγράφων θα είναι ένα απέραντο βιομηχανικό τοπίο!!!
Οι αδειοδοτήσεις των δύο αιολικών άρχισαν από το 2008, εμείς στην Καρδίτσα τότε, μπορεί να μην αντιδράσαμε σθεναρά γιατί το Δίκτυό μας δραστηριοποιήθηκε μετά το 2013, αλλά στην Ευρυτανία, χώρο εγκατάστασης των δυο αιολικών, από το 2007 με την διαβούλευση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ (υπουργική απόφαση) όλοι οι τότε Καποδιστριακοί Δήμοι αντέδρασαν και δήλωσαν ότι τα αναρίθμητα Αιολικά και τα Μικρά Υδροηλεκτρικά είναι ανεπιθύμητα την περιοχή τους. Αυτό όμως δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους οι επενδυτές και τώρα μας κατηγορούν ότι αδρανήσαμε.

Η διαβούλευση πριν το 2014 ήταν ελλειμματική. Μετά την βελτίωση του νόμου οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα να πάρουν αρνητική γνωμοδότηση όλες οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των αιολικών που έχουν έρθει για έγκριση από την Περιφ. Θεσσαλίας και αφορούν τον Ν. Καρδίτσας. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και αρνητικές εισηγήσεις, αληθινοί καταπέλτες, από τις ίδιες τις υπηρεσίες.
Δεν αμφισβητούμε τις άδειες του κ. Κατσέλη αλλά οι ΜΠΕ του 2011 που στηρίχθηκαν είναι γεμάτες με ανακρίβειες, με εσφαλμένα στοιχεία και εσφαλμένα συμπεράσματα μόνο και μόνο για να μπορεί κάποιος να τις εγκρίνει και φυσικά δεν έχουν εκπονηθεί από κάποιον αντικειμενικό μελετητή αλλά κατά παραγγελία από τις εταιρείες. Συγκεκριμένα οι μελέτες θίγουν όλα τα σημαντικά θέματα «εξ απαλών ονύχων» με σκοπό να πάρουν εύκολα την αρχική θετική γνωμοδότηση, που την πήραν το 2012 και ήταν το βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν στις υπόλοιπες κρίσιμες αδειοδοτήσεις.
Για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2011 των εταιρειών Ανεμοδομική ΑΕ και Πουνέντης ΑΕ που με αιτήσεις μας νομίμως πήραμε τώρα από δημόσιες υπηρεσίες σταχυολογούμε μερικά μόνον από κρίσιμα αίολα στοιχεία τους:
1. Περιγράφουν απαξιωτικά την περιοχή εγκατάστασης ως κυρίως θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερης αισθητικής ή γεωλογικής αξίας για τις κορυφογραμμές αλλά και για τις περιοχές επέμβασης του δικτύου μεταφοράς ρεύματος, ενώ το δασαρχείο Καρδίτσας στην συνέχεια το 2016 έδωσε άδεια για επέμβαση, για το δίκτυο Υψηλής Τάσης σε έκταση 289.870τμ. από τα οποία το 93,6% 271.359 τμ είναι δάση ελάτης δρυός κλπ. Με διάνοιξη 29 χιλ. νέων δρόμων για το δίκτυο μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί για συντηρήσεις. Συνολικά για τα δυο δίκτυα μεταφοράς ρεύματος καταστρέφονται 350στεμ. δάσους που είναι αποθήκη άνθρακα. Η αναδάσωση που προτείνεται δεν θα αποδώσει ούτε μετά από 50 έτη. 
2. Στα γεωλογικά, ορθά επισημαίνουν οι μελέτες ότι τα πετρώματα της περιοχής είναι Φλύσχης με μεγάλη επιφανειακή αποσάρθρωση και τα ρέματα της περιοχής την εποχή των βροχών έχουν έντονη στερεοπαροχή (δηλαδή ήδη κατεβάζουν χώματα όταν βρέχει). Στη συνέχεια όμως στα συμπεράσματα θεωρούν αυθαίρετα ότι με την διάνοιξη τόσων χιλιομέτρων δρόμων και αποψίλωσης των δασών και την ισοπέδωση των κορυφογραμμών δεν θα έχουν καμία επίπτωση !!!!
3. Τα μετεωρολογικά στοιχεία της μελέτης είναι από τον σταθμό της Λαμίας και λένε για μέση τιμή θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 5,4 βαθμών που δεν έχουν καμία σχέση με την τις περιοχές στα Καμάρια και στον Αγ. Νικόλαο Βραγγιανών με τα 1700μ υψόμετρο όπου επικρατεί πολικό ψύχος. Αν οι ανεμογεννήτριες που θα μπουν είναι προσαρμοσμένες στις καιρικές συνθήκες της Λαμίας είναι προφανής η επίπτωση στην απόδοση και την αντοχή τους. 
4. Η ΜΠΕ δεν έχει ανεμολογική μελέτη, που είναι απαραίτητη και τα ανεμολογικά στοιχεία βάσει των οποίων βγαίνουν τα θεαματικά έσοδα για να υπολογίσει τι θα δώσει στον Δήμο Αγράφων για αντισταθμιστικά λέει ότι είναι από στατιστικά δεδομένα ευρύτερης περιοχής χωρίς αναφορά και με αυθαίρετα αποτελέσματα απόδοσης τραβηγμένα από τα μαλλιά.

Από τα έργα δεν θα υπάρχουν οφέλη αλλά δυσμενέστατες επιπτώσεις στην περιοχή:
• Καταστροφή μεγάλων εκτάσεων δάσους από τα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης που δεσμεύουν ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.
• Καταστροφή μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων και της κτηνοτροφίας με αποκάλυψη του υπεδάφους των κορυφογραμμών με αποτέλεσμα την διάβρωση από τις βροχές και τις πιθανές κατολισθήσεις στους οικισμούς που βρίσκονται κάτω από την περιοχή εγκατάστασης των αιολικών (Καμάρια, Νεράιδα, Μεγάλα Βραγγιανά, Κουστέσα, Καριά, Καρβασαράς). Πλήρωση με φερτές ύλες του Καριτσιώτη ποταμού και της Λίμνης Πλαστήρα στη συνέχεια.
• Σημαντική ζημιά στην ορνιθοπανίδα ειδικά των αρπακτικών που χρησιμοποιούν τις κορυφογραμμές για την ανίχνευση της τροφής τους λόγω των ανοδικών ρευμάτων αέρα, αλλά και των μεταναστευτικών που χρησιμοποιούν τους διαύλους του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων λόγω τις χαμηλής όχλησης που έχουν, γεγονός που οι «μελέτες» αγνοούν και υποβαθμίζουν πλήρως.
• Μείωση θέσεων εργασίας στον τουρισμό την κτηνοτροφία.
• Καταστροφή της προοπτικής ήπιας ανάπτυξης των ορεινών. Η ανάπτυξη δε και των υπόλοιπων αιολικών «πάρκων» θα σημάνει το τέλος των υπαίθριων δραστηριοτήτων πεζοπορίας, ορειβασίας κλπ για όλον τον ορεινό όγκο των Αγράφων που η πολιτεία πασχίζει να αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ο πραγματικός χρυσός που μπορεί να προσφέρει η περιοχή στους επαγγελματίες της περιοχής και τους κατοίκους του. Δραστηριότητες που ελάχιστα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και αποτελούν εσαεί έσοδο, αντίθετα από την αιολική ενέργεια, που όταν έρθει η στιγμή να εγκαταλειφθεί, τα απομεινάρια και οι επιπτώσεις τους θα έχουν αλλάξει παντοτεινά την εικόνα και την φυσιογνωμία των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη, κοινώς νταμάρια και αποθήκη απόβλητων.
• Τα φουσκωμένα δε αντισταθμιστικά που επικαλούνται οι εταιρείες πολλές φορές δεν καταβάλλονται λόγω ελλειμματικού λογαριασμού πληρωμών ΛΑΓΗΕ, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι αιολικές εγκαταστάσεις στον τόπο. Η μοναδική ορεινή φύση της Πίνδου και των Αγράφων είναι από μόνη της ένας θησαυρός που μπορεί με την κατάλληλη διαχείριση να προσφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία. Κι αν ακόμη καταβληθούν πρόκειται για εξευτελιστικά ποσά της τάξης των των…..9,36 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο καταναλωτή (βλ. σχετική απόφαση ΥΠΕΝ, έτος 2017, με την οποία διανέμονται 17,6 εκατ. ευρώ, ως δικαιούμενα κατά το νόμο αντισταθμιστικά οφέλη από ΑΠΕ για τα έτη 2010 μέχρι και 2014, σε 376.000 δικαιούχους), κ.λ.π..

Στις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τους οι εταιρείες κάνουν λόγο για μερικούς παράξενους που αντιδρούν και παραπληροφορούν. Τους πληροφορούμε ότι οι θέσεις του «Δικτύου» για τα συγκεκριμένα αιολικά «πάρκα» έχουν την στήριξη όλων των φορέων που ασχολήθηκαν και έχουν ενημερωθεί για το τι πρόκειται να γίνει. Μαζί μας είναι όλος ο παραγωγικός ιστός του νομού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος οι κατεξοχήν εκφραστές των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των τοπικών επαγγελματιών. Επίσης δεκάδες σύλλογοι ορειβατικοί, κυνηγών, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί, κτηνοτρόφων. Τα πολιτικά κόμματα που πήραν θέση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Πανελλήνιες περιβαλλοντικές Οργανώσεις με σοβαρό επιστημονικό έργο, η Ορνιθολογική και η Καλλιστώ. Επίσης όλη η αντιπολίτευση του Δήμου Καρδίτσας και κάποια μέλη της πλειοψηφίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75 % του εκλογικού σώματος. Τέλος πληροφορούμε τους «επενδυτές» ότι χιλιάδες απλοί και επώνυμοι πολίτες, οι περισσότεροι αυτόβουλα, όχι απλά συμπαραστέκονται αλλά συμμετέχουν με ονοματεπώνυμο στην προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όλοι μαζί είμαστε να υπερασπιστούν τον τόπο τους όπως και σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας αυτήν την στιγμή κάποιοι άλλοι ορθώνουν το ανάστημα μπροστά στις μπουλντόζες που ξεκινούν επέλαση μετά παρόμοιες αδειοδοτήσεις πού έγιναν ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Εν κατακλείδι δεν θέλουμε την μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φυσική ομορφιά και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης να σε βιομηχανικό τοπίο με καταστρεπτικά αποτελέσματα. 
Θέλουμε μία ήπια ανάπτυξη για τον ορεινό όγκο των Αγράφων με αγροτουριστικές επενδύσεις όπως τον ορεινό τουρισμό, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της δενδροκομίας, , τις βιοτεχνίες και τις μεταποιητικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων, φαρμακευτικών και αρωματικά φυτών και φρούτων του δάσους, την τυροκομία, τα δασικά φυτώρια, την διαχειριστική υλοτομία, τα εκτροφεία θηραμάτων, τις μικρές μονάδες φιλοξενίας με κίνητρα και προώθηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα δασικά χωριά και τα ορειβατικά καταφύγια, την χιονοδρομία, την τοπική διατροφή και τα εδέσματα, την ποτοποιία, τους δρόμους του τσίπουρου του κρασιού και των εθίμων, στα χωριά, την οργανωμένη περιήγηση, την εκπαίδευση σε θέματα δασοπονίας και περιβάλλοντος, τον εκκλησιαστικό τουρισμό, τα μουσεία λαϊκής τέχνης, την προώθηση της Πανεπιστημιακής έρευνας στα Άγραφα, αξιοποίηση του πανεπιστημιακού δάσους του Μπελοκομύτη. Επίσης την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τους ιππικούς περιπάτους, τις διασχίσεις ποταμών και ρεμάτων (rivertrekking), την ανάπτυξη της κωπηλασίας στην Λίμνη Πλαστήρα, του ορεινού ποδηλάτου, των ορεινών αγώνων δρόμου και βέβαια της πεζοπορίας/ορειβασίας. Ήδη ο ορειβατικός σύλλογος έχει διανοίξει 150 χλμ. μονοπατιών και ξεκινά συνεργασία των συλλόγων Καρδίτσας και Ευρυτανίας για πιστοποίηση δικτύου μονοπατιών στα Άγραφα για προσέλκυση εκατομμυρίων πεζοπόρων από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο γιατί ως γνωστό η Πίνδος και τα Άγραφα έχουν παγκόσμια εμβέλεια λόγω ακριβώς της καθαρότητας της φύσης και του τοπίου τους!
Οι επενδυτές λοιπόν είναι καλοδεχούμενοι αρκεί οι επενδύσεις να μην έχουν τον χαρακτήρα του εφήμερου κέρδους των ολίγων και να αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένο το περιβάλλον που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών.

Κλείνοντας θέλουμε να αναφέρουμε μια παλιότερη κριτική για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ από το 2008 του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Μιχαήλ ∆εκλερή ,

Αξίζει να την διαβάσουμε. 

"Η Ελλάς δεν έχει καµµίαν απολύτως νομική και ηθική υποχρέωση να καταστρέψει τα δασικά της οικοσυστήµατα χάριν της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Ενεργούσα αποκλειστικώς επί τη βάσει της εννόµου τάξεώς της και σεβοµένη τον πολιτισµό και την παράδοσή της, αλλά και την προσήλωσή της στις θεµελιώδεις αρχές και αξίες της βιωσιµότητος, όπως αυτές διεκηρύχθησαν στο Ρίο (1992) και επιβεβαιώθησαν στο Γιοχάννεσµπουργκ (2002), θα συµπορευθεί µε την ευρωπαϊκή πολιτική µόνο καθ’ ό µέτρον αύτη δεν βλάπτει το εθνικό συµφέρον υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν έννοια. Αιολικά πάρκα µε τεχνολογία προσηρµοσµένη στην µικρά κλίµακα του ελληνικού τοπίου, μπορούν να εγκατασταθούν µόνον εκεί που δεν βλάπτουν διόλου τα δασικά οικοσυστήµατα και το τοπίον. Υπό τον θεµελιώδη αυτόν περιορισµόν, αποκλείονται βεβαίως παντελώς τα δασικά οικοσυστήµατα πάσης φύσεως, περιλαµβανοµένης και της γεωργικής γης, τα παράκτια και νησιωτικά οικοσυστήµατα, ως και οιαδήποτε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήµατα χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κηρυχθεί διά διοικητικής πράξεως εκδιδοµένης επί τη βάσει των άρθ. 18 και επ. του Νόµου 1650/1986. ∆εν είναι η ∆ιοίκηση που θα καθορίσει ποία οικοσυστήµατα θα προστατευθούν, αλλ’ η φύσις των οικοσυστηµάτων αυτών, προσδιοριζοµένη εκάστοτε υπό της αρµοδίας επιστήµης και της νοµολογίας του ΣτΕ."

Ευχαριστούμε τους πολιτικούς που πήραν θέση στον δίκαιο αγώνα μας και αναμένουμε σύντομα να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες -επερώτηση και ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος
ΔΙΚΤΥΟ Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων