Φωτοβολταϊκά και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορούν να συνυπάρξουν ;;



Με αφορμή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αγράφων στην τοπική κοινότητα Βελαώρας το Σαββατο11 Ιανουαρίου 2020, με θέμα την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

του Θωμά Κώτσια

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Θετική η πρωτοβουλία του Δήμου για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, αλλά το να μιλάς για κτηνοτροφία σε μια περιοχή ή ένα χωριό και να αφαιρείς ζωτικό χώρο από την κτηνοτροφία για να τον παραχωρήσεις σε δραστηριότητες που αντιστρατεύονται την ίδια την προοπτική της κτηνοτροφίας, φαντάζει λίγο αντιφατικό, πέρα από την γενική αντικτηνοτροφική και αντιαγροτική πολιτική και τις δεσμεύσεις που σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από την ΚΑΠ. 
Για όσους γνωρίζουν τα διαθέσιμα βοσκοτόπια της Βαλαώρας ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες που τα λίγα χωραφάκια (οι ιδιωτικές εκτάσεις) έχουν περιφραχτεί, η παραχώρηση 3000 στρεμμάτων για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, πλήττει καίρια την κτηνοτροφία στο συγκεκριμένο χωριό και οδηγεί σε ένα μοντέλο απόλυτα σταβλισμένης κτηνοτροφίας που χάνει, πρώτον το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της Βαλαωρίτικης γης, που χαρακτηρίζεται από την ξηρότητα και το ασβεστολιθικό της έδαφος. Στοιχεία που δίνουν χαμηλές παραγωγές, αλλά μοναδική νοστιμιά στα παραγόμενα προϊόντα από ζώα που βόσκουν στις φτωχές χορτολιβαδικές της εκτάσεις. (Βαλαωρίσιο κρέας, γάλα και τα παραγόμενα από αυτά προϊόντα). 
Δεύτερο, η σταβλισμένη κτηνοτροφία συνεπάγεται μεταφορά ζωοτροφών από μακρινές αποστάσεις που επιβαρύνουν υπερβολικά το κόστος λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας και οδηγεί σε αγορά αμφίβολης ποιότητας φτηνών ζωοτροφών ιχθυάλευρων, βαμβακόπιτας, κατώτερης ποιότητας τριφύλλι κ. α.), έναντι των αντίστοιχων μονάδων, στον κάμπο του Αγρινίου ή σε άλλες περιοχές που έχουν δίπλα τους τόσο τις ζωοτροφές, όσο και τα σφαγεία, με ανάλογη βέβαια αρνητική επίδραση και στα παραγόμενα προϊόντα. Θα μπορούσε να ειπωθούν πολλά μέσα στην ίδια την ημερίδα, που δεν φαίνεται όμως να θίγονται αν κρίνω από τους τίτλους και από την θεματολογία των εισηγήσεων. Καλές οι υποδείξεις για τις Ενώσεις των κτηνοτρόφων, εφ όσον όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα. Το ίδιο ισχύει και στο σύνολο του Δήμου μας. Με δεσμευμένες όλες τις κορφές των Αγράφων για Αιολικά (πάνω από 600 Ανεμογεννήτριες), θα ξεσχίσουν τα αλπικά λιβάδια, που για χιλιάδες χρόνια κράτησαν φτωχό αλλά όρθιο και περήφανο αυτό τον τόπο. Που θα υπάρχει χώρος για κτηνοτροφία?. Η πρέπει να πιστέψουμε τις εικόνες της ΕΛΕΤΑΕΝ (εταιρεία που διαφημίζει τα αιολικά) όπου βόσκουν αμέριμνα κοπάδια κάτω από τα πτερύγια των ανεμοτεράτων. Τα Άγραφα και όλη η Ευρυτανία, ας το συνειδητοποιήσουμε, μετατρέπονται σε Βιομηχανική περιοχή. 
Κάθε κορυφή ανεμογεννήτριες, κάθε ρέμα και ποτάμι Υδροηλεκτρικά και κάθε ίσιωμα Φωτοβολταϊκά Το μέλλον της παραδοσιακής κτηνοτροφίας ήταν ζοφερό και γιαυτό συρρικνώθηκε. Με αυτές όμως τις στρατηγικές επιλογές αλλαγής χρήσης γης, για τους κτηνοτρόφους γίνεται εχθρικό και δεν θα τους σώσουν οι ημερίδες, όσες και όπου και αν γίνονται, χωρίς βεβαίως να είναι κανείς αντίθετος με αυτές. 
Με την παραχώρηση της γης μας στις ΑΠΕ, χάνεται κάθε δυνατότητα για επαναπροσδιορισμό και αναθεώρηση αυτών των επιλογών στο μέλλον και το μόνο που θα μας μένει να κουβεντιάζουμε στα καφενεία θα είναι η προσδοκία των "αντισταθμιστικών" σαν αντίτιμο της σιωπής μας, της συναίνεσής μας και της συνενοχής μας στην καταστροφή του τόπου μας.
Με όλες αυτές τις ανατροπές το μοναδικό Ευρυτανικό τοπίο σιγά και σταθερά θα αλλοιώνεται και θα υπονομεύεται και η προοπτική του εναλλακτικού τουρισμού που φάνηκε για κάποια χρόνια και συνεχίζει ακόμα να φαίνεται σαν ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο. 
Τέλος για ένα πράγμα είμαι βέβαιος, όταν δούμε τις συνέπειες αυτών των επιλογών, τότε όλοι θα συμφωνούμε, θα είναι όμως αργά και κανείς βεβαίως δεν θα είναι υπεύθυνος.