Όχι φωτοβολταϊκά στους βοσκότοπους της Βαλαώρας.



 Η Βαλαώρα είναι ενα χωριό των δυτικών Αγράφων, δίπλα στη λίμνη Κρεμαστών. Είναι ενα από τα μεγάλα χωριά της Ευρυτανίας με 280-300 μόνιμους κατοίκους. Το χαμηλό υψόμετρο (550μ.) επιτρέπει δραστηριότητες που διαρκούν όλο τον χρόνο, με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία.
50 χρόνια πριν, η Βαλαώρα επλήγη από την δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών, "χάνοντας" τα χωράφια της στη κοιλάδα του Αχελώου μαζί με όλη την αγροτική της δραστηριότητα.
Στην καταστροφική λογική, στις κορυφές των Αγράφων αιολικά, στα ποτάμια υδροηλεκτρικά και στα ισιώματα φωτοβολταϊκά, μεθοδεύεται, να "χαθεί" και η κτηνοτροφική δραστηριότητα  οδηγώντας τους κατοίκους σε έναν βίαιο ξεριζωμό για δεύτερη φορά μέσα σε 50 χρόνια,με την επιχειρούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 3200 στρεμμάτων σε κρίσιμα βοσκοτόπια του χωριού, στερώντας έτσι το 80% ζωτικού χώρου από τη μόνη παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων, την κτηνοτροφία.


Τουλάχιστον όταν "έπνιξαν" τα χωράφια το 1965 έδωσαν την επιλογή της μετακίνησης ή των χρημάτων σαν αποζημίωση, τώρα σχεδιάζουν χωρίς να συζητάνε καν τι σημαίνει αυτό  για το χωριό! 
Οι άνθρωποι του είναι αγανακτισμένοι με αυτά τα σχέδια και σε λαϊκή συνέλευση  συζήτησαν το θέμα. Είναι ομόφωνα ενάντια σε κάθε τέτοιου είδους "επενδύσεις", ενώ έβγαλαν επιτροπή αγώνα. Ο Δήμος Αγράφων επίσης ομόφωνα, πήρε απόφαση εναντίωσης σε αυτή την εγκατάσταση.
Η επιτροπή αγώνα ενημέρωσε με υπομνήματα για την απόφαση τους, τους αρμόδιους παράγοντες και  το περιφερειακό συμβούλιο, ενω ζήτησαν συνεδρίαση του και συζήτηση, με προσδοκία να παρθεί απόφαση προς όφελος των κατοίκων. Παράλληλα καταθέτουν σωρηδόν ενστάσεις όλοι όσοι θίγονται έχοντας κτηνοτροφικές μονάδες ή χωράφια, κατά της απόφασης του δασαρχείου που αυτομάτως έδωσε άδεια πράξης χαρακτηρισμού!!

Στις 15 Ιουλίου θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το θέμα της επιχειρουμενης "επένδυσης" φωτοβολταϊκών στη Βαλαώρα. Σε συνέλευση των κατοίκων συζητήθηκε και αποφασίστηκε η μαζική τους παρουσία στη Λαμία (μετάβαση με πούλμαν)  στην εν λόγω συνεδρίαση του Π.Σ. και η απαίτηση τους να παρθεί απόφαση υπέρ των αιτημάτων τους.