ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (3)

Οφείλω να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά σε μια «παραδοσιακή ταβέρνα» όπως την ονομάζουν «Το Στέκι », που βρίσκεται στο μαρτυρικό χωριό Λέχοβο. Εντελώς τυχαία βρεθήκαμε εκεί, φεύγοντας από το Νυμφαίο προς το Εμπόριο, και μου αποκαλύφθηκε μια απρόσμενη έκπληξη, γιατί φάγαμε σπιτικό καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό, σε μερίδες τεράστιες, εκπληκτικό για ταβέρνα χωριού σέρβις, και το κυριότερο ...;. όλα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές!!
ΛΕΧΟΒΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ.JPG
Το ξαναεπισκέφθηκα κάνοντας πάρα πολλά χιλιόμετρα παράκαμψη, ερχόμενος από Νάουσα κρατώντας την ... πείνα μου για ώρες , και φυσικά δεν το μετάνιωσα πάλι καθόλου!!
ΛΕΧΟΒΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ1.JPG
Τώρα μπορεί
 Όλα να τα βρεις
Σαυτό το μαγαζί
Τρέχουν πολλοί μαζί
Εδέσματα να φαν
Κρασιά καλά να πιουν
Ιδιαίτερα γλυκά να γευτούν!!
Όπως πολύ εύστοχα γράφει στο πολύ καλό τρίπτυχο
φυλλάδιο που δίνει στους πελάτες του.

Ασφαλώς πήγα και στις Πρέσπες.

Πολύ καλή εντύπωση μου άφησε το χωριό Αγ. Γερμανός με τα πετρόχτιστα καλοδιατηρημένα σπίτια του, το γραφείο ενημέρωσης (!!) του για τους επισκέπτες και τις δραστήριες από ότι είδα γυναίκες του.
αγ γερμανος3.jpg


ΑΓ ΓΕΡΜΑΝΟΣ.jpg

Το κόσμημα βέβαια του χωριού είναι ο μικρός Βυζαντινός ναός του Αγίου Γερμανού στη πλατεία του χωριού γεμάτος στο εσωτερικό του με καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 11ου και του 17ου αιώνα.
αγ γερμανος2.jpg

ΑΓ.ΓΕΡΜΑΝΟΣ.jpg

Η κατασκευή κολλητά αυτού του ναού, ενός νεώτερου μεγάλου και παράταιρου ναού, ασυντήρητου και βρώμικου τουλάχιστον εξωτερικά, αποτελεί πολύ άσχημη εικόνα.
Η παραγωγή κάθε είδους φασολιού (ακόμα και μαύρους γίγαντες!!), είναι από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων.
Το μικρο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου και η υπέροχη βόλτα στον υδροβιότοπο της περιοχής , είναι πρωτόγνωρε εμπειρίες για μένα, άλλα θέλει χρόνο αρκετό αυτός ο Εθνικός Δρυμός, για να γευθείς όλες τις ομορφιές του!!
ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ.jpg

ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ3.jpg

ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ1.jpg