Επιστροφή από ΚΡΗΤΗ.


Περίπου ένας μήνας στην Κρήτη, είναι άκρος αναζωογονητικός και ενδιαφέρων από όλες τις πλευρές.
Γιατί όσο και να την έχεις γυρίσει την Κρήτη, πάντα κάτι μένει που δεν έχεις δει, η κάτι καινούργιο γεννιέται, αλλά και το ίδιο πράγμα, σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετική διάθεση, αποκτά νέες διαστάσεις......
Ένα όμως παραμένει μόνιμο, στάσιμο , και συνεχώς να χειροτερεύει....(και ξεκινάω από τα κακά νέα) η οδήγηση των Κρητικών. Δεν θέλω να κάνω βέβαια τον Καββαθά, η τον Ιαβέρη, αλλά οι αποδείξεις είναι τόσο πολλές και τόσο έντονες που και ένας άσχετος με την οδήγηση νοήμων άνθρωπος, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει.
Είναι κρίμα μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο ομορφια, να κυκλοφορούν και να προκαλούν, τόσοι κακοί και το κυριότερο επικίνδυνοι οδηγοί. Πρώτον φαίνεται ότι και αν ξέρουν τον Κ.Ο.Κ λίγη σημασία του δίνουν, και δεύτερον θεωρούν όλους τους δρόμους ένα ...χωράφι που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!!!!
Δεν υπάρχουν προτεραιότητες, σήματα, διαγραμμίσεις, ΤΙΠΟΤΑ !!! Όταν αποφασίσουν ότι δεν έχουν προτεραιότητα και πρέπει να σταματήσουν σε κάποια διασταύρωση, απλά αργοκυλούν, χωρίς να σταματούν , αφήνοντας σε σένα το δίλημμα τι πρέπει να κάνεις, να σταματήσεις να περάσει η να τρακάρεις!!!!
Φυσικά δεν είναι διαπιστώσεις μόνο δικές μου και ούτε αυτά που γράφω αναφέρονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν μάλλον οι Νομαρχίες, και ίσως έχει να κάνει και με το πως αποκτώνται οι άδειες οδήγησης......
XANIA2.jpg
Πέρα από την σταθερή ποιότητα ορισμένων τόπων και θαλασσών θα έλεγα πως  σε ορισμένα μέρη ήδη υπάρχει κορεσμός κτισμάτων,  ξενοδοχείων, ομπρελών και καθισμάτων, ...αλλοιώνοντας ετσι σε μεγάλο βαθμό, τις φυσικές ομορφιές!!
Μπορούν να συνυπάρξουν τουριστική ανάπτυξη και σεβασμός στο τοπίο και το περιβάλλον, αρκεί να υπάρχουν νόμοι που να μην εφαρμόζονται κατά το δοκούν, και βέβαια κράτος για να μπορεί να τους επιβάλλει σε όλους, πράγματα ....άγνωστα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα!!!
φαλασαρνα.jpg
Πάμε στα καλά νέα τώρα!!!!
Έζησα από κοντά μια πολύ ωραία βραδιά με καντάδες στο Δαράτσο του Δήμου Νέας Κυδωνίας Χανίων.
Ένας παλιός μουσικός σύλλογος, που διαθέτει χορωδία και μαντολινάτα σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν περιοδεία τραγουδώντας ένα είδος τραγουδιού και μουσικής, "ξένων" με τα ακούσματα που είχαν οι κάτοικοι,
ξαφνιάζοντας τους, πολλές φορές βλέποντας στα στενά δρομάκια τους να ανηφορίζουν, καμιά τριανταριά κανταδόρους !!!!!


Ευχάριστη έκπληξη ήταν για μένα το Ρέθυμνο, το λιμάνι και η παλιά πόλη , που αναπτύσσεται με προσοχή και σεβασμό,στα μνημεία και διατηρητέα κτίσματα, όσο μπόρεσα βέβαια να δω, με κορυφαία ενέργεια την κατασκευή της μεγάλης πλατείας,ενοποιώντας μια σειρά παλαιών κτισμάτων.
plat reth.jpg
Ενδιαφέρουσα ήταν και η παράλληλη επίσκεψη στα ενυδρεία και την έκθεση Ντα Βίντσι στις Γούβες Ηρακλείου, έχασα όμως τα Υακίνθεια στα Ανώγεια, και τις βραδιές με παραδοσιακή κρητική μουσική στο Αρκαλοχώρι!!!
karxarias.jpg
da v.jpg
Ενδιαφέρουσα επίσης η έκθεση  στη δημοτική πινακοθήκη Χανίων με θέμα ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ με έργα Ελλήνων Υπερρεαλιστών, χωρίς όμως όπως αντιλήφθηκα, να συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον του κόσμου, κρίμα......
XANIA1.jpg

Έχει βραδιάσει ......σε μια παραλιακή ταβέρνα ....κάπου στα Χανιά..
Ένα άδειο τραπέζι δίπλα στο κύμα σας περιμένει.......
000.jpg