Διαδίκτυο και ενημέρωση.


Είναι ελπιδοφόρο νομίζω το ότι αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, έχουν ανακαλύψει την δύναμη της ανεξάρτητης, αδέσμευτης, άμεσης, ενημέρωσης τους, μέσα από το διαδίκτυο. Χιλιάδες πλέον ιστοσελίδες, portal, webtv, blogs, Κα, αναρτούν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο κάθε είδους πληροφορίες, με ελεύθερη πρόσβαση στον καθένα και το δικαίωμα βέβαια να τις φιλτράρει, να τις διασταυρώνει και εντέλει να κρατά ότι χρήσιμο πιστεύει γι' αυτόν.

Στη πρώτη ανάρτηση στο blog μου "ενεργώ" πριν 3 χρόνια έγραφα:
"Παλιότερα υπήρχε το πρόβλημα της λογοκρισίας, της στέρησης του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, υπήρχαν λίγα και ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, λίγη και ελεγχόμενη ροή της πληροφορίας, ενώ τώρα μέσα στον κυκεώνα των μέσων που υπάρχουν, τον όγκο των πληροφοριών , τον πλουραλισμό των θεμάτων , και των απόψεων, έχουμε φτάσει στον αντίποδα, στην άλλη άκρη της ενημέρωσης !!

Υπάρχει τόσος όγκος πληροφορίας που δεν ξέρουμε τι απ΄ αυτές να διαλέξουμε, διαβάσουμε, πιστέψουμε, αντιπαραθέσουμε , προβάλλουμε κλπ.

Είναι καλύτερα βέβαια και αυτό πιστεύω, να έχεις μεγάλο όγκο πληροφοριών και από αυτόν να μπορείς να επιλέγεις εσύ τι σε ενδιαφέρει από το να σου δίνεται μια ελεγχόμενη πληροφορία με το σταγονόμετρο , που να μην μπορείς καν να την διασταυρώσεις και να φτάνεις μέσα από την επανάληψη...... να την δέχεσαι και σαν την μοναδική αλήθεια......"

Νομίζω και σήμερα είναι πολύ επίκαιρα όλα αυτά, και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όση ελευθερία, αμεσότητα και πλούτο πληροφοριών παρέχει το διαδίκτυο, άλλο τόσο μπορεί να κρύβει παγίδες και κινδύνους για όσους επιδεικνύουν περισσότερη εμπιστοσύνη απ΄ότι πρέπει, σε πληροφορίες και προτροπές αμφιβόλου ποιότητας και σκοπού.