ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Το διαβασα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το βρηκα επικαιρο και ενδιαφερον!!

ΜΕ ΤΗΝ εκτόξευση της τιμής της βενζίνης, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο έγινε πραγματικός πονοκέφαλος για τους οδηγούς. Ηδη 5,5 εκατομμύρια οδηγοί βρίσκονται σε αναζήτηση μεθόδων για να περιορίσουν το κόστος, κάτι που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις βενζίνης οι οποίες υποχωρούν κατά τουλάχιστον 20%. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τρόποι για να μειωθεί το κόστος μετακίνησης με το Ι.Χ.;
 
Για όποιον θέλει να κάνει οικονομία στα έξοδα, χωρίς να περιορίσει τις μετακινήσεις, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
1 Να αγοράζει τη βενζίνη με πιστωτική κάρτα, καθώς έτσι μειώνεται το κόστος του καυσίμου ακόμη και κατά 5%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ένα κέρδος της τάξεως των 90 ευρώ τον χρόνο για κάποιον που καταναλώνει περίπου 1.200 λίτρα βενζίνης ετησίως. Ο καταναλωτής πρέπει να βρει την τράπεζα που κάνει τέτοια συνεργασία με τα πρατήρια καυσίμων αλλά και να πληρώνει εγκαίρως την πιστωτική του κάρτα για να μην χρεώνεται επιπλέον τόκους.
2 Να αλλάξει συμπεριφορά οδήγησης. Χωρίς τις απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις και χωρίς τις υψηλές ταχύτητες, η κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί κατά 30%. Καύσιμα εξασφαλίζονται με τη λελογισμένη χρήση του κλιματιστικού, τον έλεγχο των ελαστικών αλλά και την απαλλαγή του αυτοκινήτου από τα περιττά βάρη.
3 Χρήματα μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος κάνοντας και μια έρευνα αγοράς. Από πρατήριο σε πρατήριο, οι τιμές πλέον μπορεί να διαφοροποιούνται ακόμη και κατά 10 λεπτά το λίτρο.
Εναλλακτικές λύσεις
Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις. Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι πολύ αποδοτική. Για να καλυφθεί απόσταση 100 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη με Ι.Χ., το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 13-14 ευρώ μόνο για τη βενζίνη. Με το μετρό, η ίδια απόσταση μπορεί να καλυφθεί με 10 ευρώ ή ακόμη λιγότερα. Ετσι, για 300 χιλιόμετρα τον μήνα ή 3.600 χιλιόμετρα τον χρόνο, μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος της τάξεως των 140-150 ευρώ.
Επίσης, η αρχή της συλλογικότητας μπορεί να εφαρμοστεί πολύ εύκολα στις μετακινήσεις. Αν δύο ή τρεις συνάδελφοι σε μια εταιρεία αποφασίσουν να μετακινούνται με το ίδιο αυτοκίνητο, μειώνουν το κόστος του καυσίμου κατά 66%. Για απόσταση 10.000 χιλιομέτρων τον χρόνο, το κέρδος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 800 ευρώ τον χρόνο. Κι αυτό διότι η κάλυψη 10.000 χιλιομέτρων απαιτεί την κατανάλωση 800 λίτρων καυσίμου που κοστίζουν περίπου 1.200 ευρώ. Αν αυτό το ποσό το μοιραστούν τρεις, το κόστος πέφτει για τον καθένα στα 400 ευρώ.
Φυσικό αέριο αντί βενζίνης
Η χρήση φυσικού αερίου αντί για βενζίνη, είναι μία ακόμη λύση που υιοθετούν πολλοί οδηγοί. Αιτία, το γεγονός ότι ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 1,5 ευρώ, ενώ ένα λίτρο υγραερίου 0,6-0,7 ευρώ. Οσοι έχουν κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στα αυτοκίνητά τους μιλούν για ετήσιο όφελος ακόμη και 1.200 ευρώ. Το κόστος μετατροπής μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου δύο χρόνια.