ΕΛΠΕ και Ιανός!



Τον Ρωμαϊκό θεό Ιανό με τα δυο πρόσωπα,το καλό και το κακό, μου θύμισε η χτεσινή ανάγνωση της είδησης ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια απέσπασαν το βραβείο Silver στο CR Index 2010 για τις επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Ευθύνης,ως προς τη θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, την αγορά και τους πελάτες, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.

Αυτό φυσικά είναι το καλό πρόσωπο, πρόσωπο που επιδιώκει να χτίσει κάθε εταιρεία.

Προχτές όμως στη συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με το Σωματείο για να συζητήσουν μετά από 14 ημέρες απεργίας, τα θέματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και την νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ),η συνολική πρόταση της εταιρείας κάθε άλλο παρά"καλό" πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους έδειξε...

Η διοίκηση εκμεταλλευόμενη το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα,την άθλια ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών από την οικονομική κρίση,την ύφεση,την ανεργία,την ακρίβεια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, παρουσίασε μια πρόταση μεγάλων περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων της.

Με τα ίδια μου τα αυτιά άκουσα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστόπουλο να δηλώνει πως αυτό που επιδιώκει η εταιρεία δεν είναι η μείωση των μισθών αλλά η αύξηση της παραγωγικότητας.

Πως όμως προκύπτει αυτό όταν το συνολικό πακέτο των προτάσεων για τη νέα ΕΣΣΕ, αφαιρεί μεγάλο μέρος (40%) των πραγματικών αποδοχών τους;;

Το να βάζεις θέμα αύξησης της παραγωγικότητας πρέπει να είναι θεμιτό και συζητήσιμο για τους εργαζόμενους και πιστεύω ότι δεν θα έχουν καμία αντίρρηση να δουν διάφορες πλευρές για την αύξηση της και με την δική τους συμβολή όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Σε μια δύσκολη γενικά συγκυρία για τους Ελληνες είναι ζήτημα τιμής για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, να μην υπάρξει πλήρης ισοπέδωση των πάντων, να μην υπάρξει ένα κατρακύλισμα και μια εξομοίωση προς τα κάτω όλων!

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φάρος που να εκπέμπει θετικά μηνύματα και κίνητρα για όλους τους εργαζόμενους.

Κανένας ιδιώτης εργοδότης δεν "χαρίζει" μισθούς και παροχές στους εργαζόμενους του, πέραν αυτών πού έχουν ανάγκη για να ζήσουν ετσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν την μέγιστη απόδοση στην εργασία τους.

Η ΕΣΣΕ των ΕΛΠΕ είναι πράγματι μια καλή σύμβαση για τους εργαζόμενους και για την εταιρεία, που εναρμονίζει τις σχέσεις τους και εξασφαλίζει αμοιβαία οφέλη.

Η παραγωγικότητα των ΕΛΠΕ και η αναπτυξιακή τους πορεία είναι κατ΄εξοχήν θέμα που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους που συμβάλλουν τα μέγιστα γι αυτήν.

Αυτό το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά κάνοντας τα ΕΛΠΕ ανταγωνιστικά σε ένα απελευθερωμένο ενεργειακό περιβάλλον,δίνοντας συνεχώς κέρδη στο κράτος σαν μετόχου, αλλά και σημαντικούς φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.