ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΑΚΟΜΗ ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ!






anasximatismos_papandreou












ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Έγιναν τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγες ώρες που ξεφεύγει των δυνατοτήτων μας να τα αναλύσουμε στο σύνολο και τις προεκτάσεις τους. Και πολύ περισσότερο να βγάλουμεπλήρη και σε βάθος συμπεράσματα!
Το βέβαιο είναι ότι οι μάσκες έπεσαν και γι’ αυτούς τους ολίγους που θεωρούσαν ότι ακόμα υπάρχουν.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΝΕΡΟΥ!
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απεδείχθει ότι από άποψη πολιτικών επιλογών μοιάζουν, τουλάχιστον σε βασικόστελεχικό επίπεδο, ως σταγόνες νερού. Και φυσικά δίπλα τους ακολουθεί το ΛΑΟΣ και όχι μόνο! Όλοι κατάλαβαν ότι αν τώρα δεν έχουμε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με πρωθυπουργό ένα τρίτο πρόσωπο, το μόνο που δεν φταίει είναι το Μνημόνιο, η επαναδιαπραγμάτευση του και άλλες τέτοιες «φαιδρότητες»!
Διότι άλλα ματαίωσαν τη συγκυβέρνηση, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή πολιτική ουσία για την πορεία του τόπου!
Είναι εντυπωσιακό ότι εκείνες τις λίγες ώρες που η χώρα ζούσε στον αστερισμό της δικομματικής συγκυβέρνησης έσπευδαν να εξυμνούν τη δικομματική επιτυχία(!) όλα, σχεδόν, τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα βασικά στελέχη και των δύο κομμάτων που παρήλαυναν σ’ αυτά! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά! Όπως πίνουν ένα ποτηράκι νερό!
Απεδείχθη, όμως, και κάτι άλλο προς κάθε «αφελή»!
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τουλάχιστον ως προς το βασικό στελεχικό τους δυναμικό, υπάρχουν κυρίως ωςπροσωπικά αρχηγικά φέουδα και ως «συντεχνίες» για τις οποίες προέχουν οι προσωπικέςεπιδιώξεις, η νομή και διανομή της εξουσίας και κυρίως των λαφύρων και των προνομίων της!
Άλλωστε, αυτό απεδείχθη από την ευκολία που η συγκυβέρνηση ξέπεσε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και σε «ψήφο εμπιστοσύνης»!
ΑΠΟ ΤΗ «ΔΙΑΦΩΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
Όλοι όσοι, μέχρι χθες, έλεγαν ότι «διαφωνούσαν» στο ΠΑΣΟΚ για διάφορους λόγους, απέδειξαν ότι η διαφωνία τους ήταν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την προτεραιότητα να περάσουν από τηνομοθετική στην εκτελεστική εξουσία ή και να αναβαθμιστούν εντός της τελευταίας!
Πολλοί μιλάνε για ανασχηματισμό συγκυβέρνησης Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλου και για κυβέρνηση συμμετοχής όλων των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί η «ψήφος εμπιστοσύνης» και να δοθεί «ανάσα»!
Μπορεί αυτά να έχουν κάποια, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βάση στον αμείλικτο εσωτερικό πόλεμο του κυβερνώντος κόμματος.
Σήμερα, όμως, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν ελάχιστη αξία για τους πολίτες, αν δεν προκαλούν και σφοδρότερη απέχθεια!
Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ!
Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είναι πρώτα απ’ όλα κυβέρνηση της τρόικας. Είναι κυβέρνηση των πιστωτών. Είναι κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος καταστροφής και λεηλασίας της χώρας! Είναι κυβέρνηση εκποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου!
Ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου είναι πρώτα απ’ όλα μια πολιτική κίνηση μετατόπισης της κυβερνητικής πολιτικής ακόμα δεξιότερα, ακόμα πιο συντηρητικά, ακόμα πιοαντιδραστικά και πιο νεοφιλελεύθερα!
Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν προχώρησε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που απέβλεπε στη συσπείρωση, μέσα στην κρίση, όλου του αστικού μπλοκ, θα επιχειρήσει να πράξει, κατά το δυνατόν, το ίδιο μέσω του «ανασχηματισμού».
Η νέα ανασχηματισμένη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να είναι πεδίο συγκυβέρνησης όλων των δυνάμεων της μεγάλης αστικής τάξης, έστω χωρίς τη ΝΔ! Μια κυβέρνηση της πιο ακραίας αντίδρασης και της πλέον παραδομένης πολιτικής στο μεγάλο κεφάλαιο και τον μεγάλο πλούτο!
Γι’ αυτό η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα είναι η πιο εχθρική κυβέρνηση τηςμεταπολίτευσης προς την Αριστερά. Η πιο αντιαριστερή και ίσως αντικομμουνιστική και ακραίααυταρχική κυβέρνηση από το ’74 έως σήμερα!
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Και η Αριστερά; Τι πρόκειται να πράξουν οι δυνάμεις της Αριστεράς σε μια ώρα που ο τόπος καταστρέφεται και οι πολίτες, πρώτα απ’ όλα ο κόσμος της εργασίας, πλημμυρίζει τις πλατείες;
Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του μεγάλου αστικού μπλοκ, εγχώριες αλλά και ξένες, απέναντι στην κρίση και στο φόβο της λαϊκής κινητοποίησης, έχουν κάνει τη δική τους επιλογή.
Η επιλογή τους μπροστά στα κύματα της λαϊκής αγανάκτησης, τις ταξικές κινητοποιήσεις και τοκίνημα των πλατειών, παρά τον φόβο τους, δεν είναι η αναδίπλωση, ο συμβιβασμός και η υποχώρηση από τα σκληρά προγράμματα λεηλασίας και κατεδάφισης.
Η επιλογή τους, αντίθετα, είναι η εμμονή στη λεηλασία και η προσπάθεια για πολιτική και κοινωνικήσυσπείρωση του μεγαλοαστικού μπλοκ και τω πολιτικών δυνάμεων που το εκφράζουν σε ακόμα πιονεοφιλελεύθερες και αυταρχικότερες κατευθύνσειςσυνοδευμένες από τακτικούς ελιγμούς και κινήσεις ευτελούς δημαγωγίας προς παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό!
Οι δυνάμεις, λοιπόν, της Αριστεράς τι κάνουν; Πως απαντούν; Μια από τα ίδια; Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα;
Ή η απάντηση για τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι να διεκδικήσουν απλώς εκλογέςΕκλογές γιατί; Για να κατέβουν οι δυνάμεις της Αριστεράς σε έναν άγριο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποια δύναμη θα αποκτήσει πλεονέκτημα; Για να αυξήσουν, λιγότερο ή περισσότερο, τα ποσοστά τους; Αυτό είναι το ζητούμενο;
Το ζητούμενο σήμερα είναι η Αριστερά στο σύνολο της να μπορέσει όχι απλώς να αυξήσει τα ιστορικά της ποσοστά, πράγμα εφήμερο και αμφίβολα διατηρήσιμο, αλλά να απαντήσει στην κρίση, να δώσει διέξοδο και να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους προοδευτικούς ορίζοντες.
Σήμερα, ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, δίπλα στην  απαξίωση του κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού, τείνουν να απαξιώσουν και την Αριστερά. Μαζί με τα ξερά, πάνε να καούν και τα χλωρά! Τοκίνημα των πλατειών αναπτύχθηκε ερήμην της Αριστεράς. 
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ!
Αυτήν την ώρα η Αριστερά όχι μόνο μπορεί να επιδράσει θετικά στις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» αλλά και να αμφισβητήσει τη σημερινή καταστροφική πορεία της χώρας.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ!
ΘΕΛΕΙ, ΟΜΩΣ; ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ;
Αν θέλουν υπάρχει ένας και μόνο τρόπος.
Να συμβάλλουν με ειλικρίνειατόλμη και ιστορική ευθύνη στην κοινή δράση, τη συμπόρευση, τησυνεργασία και τη συμπαράταξη, όλων, πέρα από διαφορές, των αριστερών δυνάμεων και στο συνολικό επαναπροσανατολισμό τους!
Το προγραμματικό έδαφος για τέτοιου είδους συγκλίσεις υπάρχει.
Ενδεικτικά μια ελάχιστη προγραμματική βάση προς συζήτηση μπορεί να είναι:
- Να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατεδάφισης και λεηλασίας
- Να φύγουν η τρόικα και τα μνημόνια από τη χώρα
- Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να συντριβεί το πολιτικό κατεστημένο
- Να διαμορφωθούν άμεσα προϋποθέσεις για μια προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της συμπαραταγμένης Αριστεράς η οποία:
* Θα διαγράψει το χρέος ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του
* Θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα ανασυγκροτήσει το δημόσιο με τον έλεγχο των πιο κρίσιμων στρατηγικών τομέων
* Θα εθνικοποιήσει-κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες
* Θα συγκρουστεί με την ΟΝΕ και την ΕΕ
* Θα προχωρήσει σε μια μεγάλη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
* Θα εφαρμόσει ένα ελάχιστο προοδευτικό πρόγραμμα αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάσας
Βεβαίως, το πρώτο πράγμα που θα πράξει μια συμπαραταγμένη Αριστερά είναι να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις για ένα μεγάλο ενωτικό ταξικό λαϊκό κίνημα ανατροπής και προοδευτικής προοπτικής με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Το αίτημα να συμπορευθεί και να αναπροσανατολιστεί εδώ και τώρα όλη η Αριστερά είναι αίτημα ιστορικών διαστάσεων!
Οι ηγεσίες των αριστερών δυνάμεων που δεν θα το αντιληφθούν, όχι μόνο θα φέρουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες αλλά και θα καταδικαστούν αμείλικτα από τις εξελίξεις και την ιστορία.
Ο απλός κόσμος της Αριστεράς, πέρα από παρατάξεις, οργανωμένος και ανένταχτος, πρέπει να πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Να πάρει τη συμπαράταξη της Αριστεράς στα χέρια του!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ