Η τοπική αυτοδιοίκηση αποχαιρέτησε τον Γ. Αμπατζόγλου


    Δυσαναπλήρωτο κενό στην τοπική αυτοδιοίκηση άφησε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής ύστερα από μάχη που έδωσε με την επάρατο νόσο τους τελευταίους μήνες. Η κηδεία του τελέστηκε χθες σε κλίμα βαθιάς οδύνης στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας.
    Ο Γ. Αμπατζόγλου, κατ' εξοχήν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα, αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στη βελτίωση της καθημερινότητας και του περιβάλλοντος της πόλης του. Εξελέγη το 1978 για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του δημάρχου για τρεις συνεχείς θητείες (2002-2006-2010). Η υποδειγματική του δουλειά στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης του κόλπου της Ελευσίνας, ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του αποχετευτικού του Θριάσιου Πεδίου αποτελούν μοναδικό έργο υψίστης σημασίας για τους κατοίκους της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής.
    Ο Γ. Αμπατζόγλου δημιούργησε τον πρώτο δημοτικό σταθμό ελέγχου της ρύπανσης (ΣΕΛΕΡ) στη χώρα μας, στο Θριάσιο Πεδίο. Είχε καταθέσει προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ελευσίνας προκαλώντας την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών τον Οκτώβριο 1995, που υποχρέωσαν την Πολιτεία να χαρακτηρίσει τον κόλπο της Ελευσίνας ευαίσθητη περιοχή και να υλοποιήσει την κατασκευή της αποχέτευσης των ακαθάρτων και του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. Έκανε επίσης την Ελευσίνα πρωτοπόρο πόλη στον τομέα της ανακύκλωσης.
    Ο Γ. Αμπατζόγλου υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και στη συνέχεια του ΣΥΝ μέχρι την τελευταία στιγμή. Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΝ στον Νομό Αττικής, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε για να αναλάβει δήμαρχος το 2003. Ως δήμαρχος άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ελευσίνας και από πόλη - πρότυπο της ρύπανσης τη μετέτρεψε σε πόλη - πρότυπο της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.
    "Ο άνθρωπος, ο αριστερός, ο αγωνιστής, ο επιστήμονας Γ. Αμπατζόγλου, βαθύς γνώστης των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης, τεκμηριωμένος και συνθετικός στη σκέψη και τη δράση του, αφοσιωμένος στην υπόθεση της αριστεράς, θα μείνει ως φωτεινό παράδειγμα συνέπειας και προσφοράς" τόνισε στο μήνυμά της για την απώλεια του δημάρχου Ελευσίνας η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ.
    "Αξιοποίησε στο έπακρο τις ευρείες επιστημονικές γνώσεις του και κατάφερε να μετουσιώσει το όραμά του για ανθρώπινη πόλη σε πράξη" υπογράμμισε, από την πλευρά του, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε ομόφωνο ψήφισμά του. "Τη 'σφραγίδα' του άφησε στην εικόνα της πόλης, υλοποιώντας προγράμματα για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς" ανέφερε.
    "Ο Γιώργος Αμπατζόγλου είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ αφήνει εξαιρετικό έργο στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, γεγονός που εκτιμήθηκε κατ’ επανάληψη από τους συμπολίτες του στην Ελευσίνα" σημείωσε, τέλος, σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης.