«Βροχή» τροπολογιών στο παρά πέντε


Εν μέσω σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και έντονων αντιρρήσεων από βουλευτές της Ολομέλειας, το υπουργείο έφερε προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, σειρά τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/2011) και ένα πλήθος άλλων, ανομοιογενούς περιεχομένου, τροπολογιών. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έθεσε διαδικαστικό ζήτημα καθώς οι τροπολογίες δεν ακολούθησαν την πεπατημένη για εξέτασή τους πριν από την ψήφιση. 

Στις τροπολογίες του ν. 4014 περί αυθαιρέτων περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:

- Για ακίνητα σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τ.ζ. που ισχύει στην τοπική, δημοτική ή περιφερειακή ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο, για τον υπολογισμό του προστίμου.

- Για σύνδεση αυθαίρετων ιδιοκτησιών με δίκτυα κοινής ωφέλειας απαιτείται βεβαίωση του ΤΕΕ όπου πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της α' δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.

- Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους (και όχι συντελεστή δόμησης) ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης.