Οι πρώτες κατοικίες της Κοκκινιάς.


Όσο υπάρχουν ακόμα, άλλες συντηρημένες και λειτουργικές για οικιστικές ανάγκες, και άλλες μισογκρεμισμένες και ακατοίκητες, σκέφτηκα να αποτυπώσω ψηφιακά ορισμένες (μόνο) από τις πρώτες κατοικίες της Κοκκινιάς, ( διαβάστε παρακάτω το κείμενο ).

Περισσότερες φωτογραφίες στη σχετική παρουσίαση.






"Τα οικήματα του συνοικισμού της Κοκκινιάς ήταν -ως επί το πλείστον- ισόγειες κατασκευές αποτελούμενες από ένα δωμάτιο, μια μικρή κουζίνα, ένα κοινό χώρο υγιεινής. Κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως μελών, διαβίωνε σε 36 τ.μ.. Υπήρχαν κι άλλες αρχιτεκτονικές μορφές όπως: τα διώροφα συγκροτήματα που δημιουργούν τετράγωνα εντός των οποίων υπάρχει ένα ανοικτό αίθριο για κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πλυντήρια) ή οι διώροφες κατοικίες -με τις ίδιες αναλογίες- που στέγαζαν δυο οικογένειες. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα “Γερμανικά” στη βόρεια πλευρά του συνοικισμού: οι γερμανικές παράγκες που έστειλαν οι Γερμανοί ως αποζημίωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες στεγάζουν -μέχρι σήμερα- πρόσφυγες που δεν μπόρεσαν ν’ αποκατασταθούν μ’ άλλον τρόπο. Η αυτοστέγαση των προσφύγων ήταν ένας ακόμη τρόπος κατοίκισης. Ευτελείς και πρόχειρες κατασκευές στήνονταν σε προσφυγικά οικόπεδα, τα οποία αγόρασαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ή τους παραχωρήθηκαν απ’ το κράτος. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των τύπων κατοικιών, εκτός των ιδιωτικών, ήταν η ομοιομορφία που έδινε την εικόνα της αναγκαστικής κι επιβεβλημένης εξομοίωσης των κατοίκων".

(Απόσπασμα από το βιβλίο Η ΑΤΤΙΚΗ ΝΙΚΑΙΑ  της ιστορικού -φιλολόγου Αρχοντίας Παπαδοπούλου)




Επίσης θα ήθελα και απο αυτό το blog να κάνω αναφορά στην πολύ καλή προσπάθεια του φίλου Γ. Βεράνη που με μεγάλη επιμέλεια φρόντισε και μάζεψε φωτογραφίες απο Κοκκινιώτες που τις είχαν στα αρχεία τους, και τις οποίες ενέταξε στο album
"από την Κοκκινιά στη Νίκαια" στο facebook και μπορείτε να τις δείτε εδω