ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΜΑΡΙΛΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ!



altΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ! ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ! ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ!
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ! ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!
Μια πρώτη μεγάλη νίκη, μεπρωταγωνιστική τη συμβολή της αριστεράς, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή με τηνκαταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου, επί του οποίουεπέμενε μανιωδώς ο Α. Λοβέρδος και το οποίο έδινε τη δυνατότητα απεριόριστης ατομικής απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων.
Η νίκη αυτή έγινε με την καθοριστική παρέμβαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που μόνες και με ένταση, ανακίνησαν το θέμα του κυβερνητικού πραξικοπήματος για την απελευθέρωση του ωραρίου στα Φαρμακεία, τόσο με την παραβίαση του κανονισμού της Βουλής όσο και στο ουσιαστικό της περιεχόμενο.
Η συγκεκριμένη διάταξη, πέραν των άλλων, άνοιγε το δρόμο να απελευθερωθεί πλήρως και καθόλο το 24 ωρο το ωράριο σε όλο το εμπόριο.
Το άρθρο 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου έλαβε, τελικώς,  μόλις 101 ψήφους (!!!) , αριθμος ταπεινωτικός για την τρικομματική συγκυβέρνηση, ο οποίος φανερώνει την κατάρρευσή της.
Την ίδια ώρα, κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν ήρθε συνειδητά να ψηφίσει, ενώ η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έδινε την εντύπωση ότι ήταν μια κουρελού και ένα ακανόνιστο «σκορποχώρι».
Ορισμένα από τα άρθρα που ετέθησαν σε ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν με πολύ μικρή πλειοψηφία (πχ. 170 βουλευτών), πράγμα που έδινε εικόνα κατάρρευσης στην υπερπλειοψηφία της συγκυβέρνησης.
Οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου –που έγιναν αργά το βράδυ της Τρίτης – έστειλαν ένα πολιτικό μήνυμα συντριβής και κατάρρευσης της κυβέρνησης αστικής καμαρίλας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και του «δοτού» πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.
Οι εξελίξεις αυτές στη Βουλή με το Πολυνομοσχέδιο διαμορφώνουν νέα πολιτικά δεδομένα και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να φύγει τώρα η κυβέρνηση του μαύρου αστικού μετώπου, η οποίαδεν έχει την παραμικρή λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση.
Οι εξελίξεις αυτές, επίσης, αναδεικνύουν τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης της Αριστεράς, η οποία, αν συμπαραταχθεί, μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ

Δίχασε το ΠΑΣΟΚ το άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
Η διαφοροποίηση πολλών βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν «παρών», χαρακτήρισε την ονομαστική ψηφοφορία επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκαν κυρίως στο άρθρο 29, που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Σύμφωνα με την νέα εκδοχή της διατύπωσής της που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, η νομιμοποίηση της υπερωριακής εργασίας ενός φαρμακείου γίνεται «όπως προσδιορίζεται απ' τη νομοθεσία και την εκάστοτε υπουργική απόφαση», ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς του.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πολλές διαφωνίες και για τις δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ
Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29, για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της. Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης.
Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
Αρθρο 4: Παρών 5 όχι δύο.
Αρθρο 6: Παρών 9 όχι 33.
Αρθρο 7: Παρών ένας όχι 13.
Αρθρο 16: Παρών 4 όχι 5.
Αρθρο 17: Παρών 6 όχι 5.
Αρθρο 19: Παρών 6 όχι 10.
Αρθρο 24: Παρών 6 όχι 34.
Αρθρο 29: Παρών 30 όχι 9.
Συγκεκριμένα τα 11 επίμαχα άρθρα για τα οποία έγινε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία είναι:
Αρθρο 4: Επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.
Αρθρο 5: Καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Αρθρο 6: Παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.
Αρθρο 7: Προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας
Αρθρα 16- 19: Προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.
Αρθρο 24: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Αρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.
Αρθρο 29: Προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
πηγή: www.naftemporiki.gr