Ιχθυοκαλλιέργειες: Κατάργηση της ΚΥΑ ζητεί η Περιφέρεια Αττικής



Την ανάκληση της ΚΥΑ* για την έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, ψήφισε, χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ύστερα από σχετική πρόταση τοΣπ. Σπυρίδωνα, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να συνταχθεί αντιπρόταση και να υπάρξει νέα ΚΥΑ. Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια για την κοινή υπουργική απόφαση από όλες τις παρατάξεις.
Στη σχετική εισήγηση, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δ. Κατσικάρηςπρότεινε συγκεκριμένα να καταργηθούν -με τη χρονική ολοκλήρωση της υπάρχουσας επαγγελματικής συμφωνίας- οι υδατοκαλλιέργειες στο νησάκι Πάτροκλος και να θεσμοθετηθεί πάρκο ενάλιου πλούτου, να μετεγκατασταθούν εντός 5ετιας-7ετίας οι υδατοκαλλιέργειες από τα Μέθανα και τον Ισθμό των Μεθάνων, να απαγορευθούν στον Πόρο (όπως σημείωσε η μη εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού).
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Διάκος εξήγησε με ποιους τρόπους «η γρήγορη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιστημονικής παρακολούθησης των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, όπως και η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου για τη χωροθέτηση τους και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των εγκαταστάσεων, έχει οδηγήσει σε σημαντικές συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου». Ο Κ. Διάκος σημείωσε ότι με την ΚΥΑ αφαιρέθηκαν ουσιαστικά αρμοδιότητες από την περιφέρεια και μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη και την κεντρική διοίκηση. Και τόνισε, μιλώντας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων που αντιπροσωπεύει στο περιφερειακό συμβούλιο: «Εμείς λέμε ναι σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα προκύψει από επιστημονική μελέτη και με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών».
Η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου τόνισε ότι πρέπει να απαγορευθούν οι υδατοκαλλιέργειες στην Κακιά Θάλασσα και τη Νέα Πέραμο διότι έχουν σωρευτικές αρνητικές επιδράσεις σε κοινωνικές δραστηριότητες και στο περιβάλλον.
Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσάβαρης που σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν, ενώ συμμετείχαμε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δίνει άδεια στο Κάτω Αλώνι, στην Κακιά Σκάλα. Προσβάλλαμε την πρόταση και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως μια απόφαση της τοπικής κοινωνίας δεν λήφθηκε υπόψη. Θέλω τη συμπαράσταση του περιφερειακού συμβουλίου», είπε και κατέληξε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ΚΥΑ: «Δεν υπάρχει περιοχή σε όλη τη χώρα που να μην έχει χωροταξικό σχέδιο για υδατοκαλλλιέργειες».
Ιδιαίτερα επικριτικός για τη σχετική ΚΥΑ ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Νάσος Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών που διατηρεί η οικογένεια του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, και την οποία διευθύνει η σύζυγός του.
Επίσης, χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση κλεισίματος των πέντε Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων σε Καλύβια, Κερατέα, Μέθανα, Κάλαμο και Μέθανα.
Τέλος, αποφάσισε τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΕΚ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) της Περιφέρειας μέχρι τη λήξη της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή τον Αύγουστο 2014.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ