Η ζωή και ο Θάνατος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς


Η ζωή και ο Θάνατος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς
με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

2 συναντήσεις: 6, 13 Μαρτίου 2012
κάθε Τρίτη, 18:00 – 20:00
Νεοφ. Δούκα 4 (Νέα Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος)


Λαμβάνοντας υπόψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει τα προγράμματα της νέας περιόδου σε μειωμένες τιμές. Με τη συμμετοχή σας, υποστηρίζετε τις δραστηριότητες μας!

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει δύο συναντήσεις ανοιχτές για το κοινό, με αφορμή την επίσκεψη των Φίλων του Μουσείου στη Μαδρίτη τον Απρίλιο για την παρακολούθηση της όπερας «Η ζωή και ο Θάνατος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς», σε σκηνοθεσία Μπομπμ Γουίλσον. Το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ίδια και ο Γουίλιαμ Νταφόε έχει τον ρόλο του αφηγητή, βασίζεται στη βιογραφία της, φωτίζοντας όλη την προσωπικότητα και τη δύναμη, τις σχέσεις και τις επιδράσεις της, τους έρωτες και την περιπέτειά της στην Ευρώπη, τη φυγή από το Βελιγράδι, την οριστική εγκατάσταση στη Ν.Υόρκη, την καταξίωσή της ως ιέρεια της  περφόρμανς.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου θα παρουσιάσει πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό από τη βιογραφία της Αμπράμοβιτς έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπικότητα αυτής της σπουδαίας καλλιτέχνιδας. Θα προβληθούν αποσπάσματα της όπερας, φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο της  με παράλληλη ανάλυση της σχέσης έργου και ζωής που συνδέονται μέσα από την τέχνη της περφόρμανς. Σε δύο ενότητες θα παρουσιαστούν οι τόποι και τα γεγονότα που καθόρισαν το έργο και την πορεία της.


6 Μαρτίου:
Από το Βελιγράδι στην Ευρώπη.
Παιδική ηλικία-νεότητα-ο δυνατός έρωτας με τον Ουλάι.

13 Μαρτίου:
 Από την Ευρώπη στην Αμερική.
Η μεγάλη καταξίωση- η συνείδηση της ωριμότητας- οι «τρεις ταφές».


Λίγα λόγια για την εισηγήτρια
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ, οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 2 συναντήσεων: 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 15€
Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: 16€
Χορηγός: 14€
Νέοι φίλοι ως 30 ετών: 10€
Μεμονωμένη διάλεξη: 15€

Δηλώσεις συμμετοχής: στείλτε ηλεκτρονικά την αίτηση σας εδώ ή τηλεφωνικά στο 210-7228321-3  
Η τελική κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων έως και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη κάθε προγράμματος: 
- στο Λογιστήριο του Μουσείου, Δευτέρα – Παρασκευή (εκτός Τρίτης), 10.00 – 17.00 ή
- με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή:
ALPHA BANK 11500/2002/013699 ή IBAN λογ/μού GR 95 0140 1150 1150 02002013699