ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (2)


Συνεχίζοντας την πρώτη ανάρτηση μου για την εναλλακτική επιβίωση και εφ΄ όσον έχουμε κατά κάποιο τρόπο ενταχθεί στην διαδικτυακή κοινότητα την οποία πρέπει να χρησιμοποιούμε προς όφελος μας, σήμερα θα κάνουμε αναφορά σε κάποιες καινούργιες πρωτοβουλίες για εναλλακτική οικονομία που μαζί με το κίνημα της "κατάργησης των μεσαζόντων" που βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, μας δίνουν μια πρόσθετη ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να αξιοποιήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι αξιόπιστες και λειτουργικές αυτές οι πρωτοβουλίες αν δεν τις δοκιμάσουμε στην πράξη, απ την άλλη δεν πρέπει η καχυποψία και ο φόβος να μας οδηγούν στην εκ προοιμίου απόρριψη.Ο τολμών (και εδώ) νικά!

Το Ε-bloko είναι ενας νεος δικτυακός τόπος που δινει την δυνατοτητα στον καταναλωτή να παραγγείλει προϊόντα απευθείας από τις μονάδες παραγωγών , τα οποία θα παραλάβει στο σπίτι του σε μερικές ημέρες.

Αν χρειάζεστε φρούτα και λαχανικά, υπάρχει το site Βiobox, το οποίο παραδίδει στον χώρο σας επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα σε τιμές όπως διαβεβαιώνουν, χαμηλότερες από αυτές που θα βρούμε στα μανάβικα.

Η βενζίνη είναι επίσης πολύ ακριβή και τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές ιστοσελίδες carpooling, μια μορφή διαδικτυακού ωτοστόπ που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση να μοιραστούν το όχημα και τα έξοδα. Πριν από την κρίση, το carpooling ήταν κάτι σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται. Είτε πρόκειται για την καθημερινή μετακίνηση προς τη δουλειά είτε για πέντε ώρες ταξίδι από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πλέον πολλές πιθανότητες να βρείτε παρέα για να μοιραστείτε τα έξοδα. Αυτό έχει το επιπρόσθετο όφελος της μείωσης της κυκλοφορίας, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.