Αργεντινή: Κρατικοποίησε τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία!





Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Ενώ η Ισπανία έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση θα πρέπει τώρα να διαχειριστεί και μια μείζονα διπλωματική κρίση με πρώην αποικία της. Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να κρατικοποιήσει το 51% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, της YPF, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας ανήκει στην ισπανική Repsol. Η κίνηση της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, να αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο της YPF, και να αναθέσει τα καθήκοντά του στον υπουργό Σχεδιασμού Χούλιο ντε Βίδο και να στείλει προς επικύρωση στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ποσοστού που κατέχει η Repsol προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη, «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά». Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκίνησε επαφές με αρκετούς ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής ώστε να αποκτήσει τη διπλωματική τους στήριξη.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Repsol καταγγέλλει την πρόεδρο της Αργεντινής και προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιό της - αυτό που θα κρατικοποιηθεί!

Η Κίρχνερ προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση επειδή η διοίκηση της εταιρείας δεν προχωρούσε σε αύξηση της παραγωγής ως όφειλε υπό τις παρούσες τιμές ενέργειας. «Είμαι αρχηγός κράτους, δεν είμαι τραμπούκος», είπε η πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική -με εξάντληση αποθεμάτων και μηδενικές επενδύσεις-, τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής».



Ραχόι: Αδικαιολόγητη και χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον απόφαση

"Ρωγμή στην αγαστή συνεννόηση" μεταξύ της Ισπανίας και Αργεντινής προκάλεσε η εθνικοποίηση της ΥΡF, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας τη «βαθιά του ενόχληση» από την «αδικαιολόγητη και χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον» απόφαση του Μπουένος Άιρες. Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως η Ισπανία θα υπερασπιστεί «τα νόμιμα συμφέροντα» της Repsol.

Ο Ραχόι επέκρινε με δριμύτητα τη σχετική απόφαση της Αργεντινής κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Λατινική Αμερική, στο Πουέρτο Βαγιάρτα στο Μεξικό, και προειδοποίησε πως η πρωτοβουλία τούτη «διαρρυγνύει την αγαστή συνεννόηση που πάντοτε διακατείχε τις διμερείς σχέσεις». Αφού διαβεβαίωσε πως η απόφαση τούτη «επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή φήμη της Αργεντινής», ο Ραχόι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα εργασθεί «με ένταση και επιμονή» για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Repsol και το πρότυπο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων εκείνο, που βασίζεται στον «αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στα κράτη».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε, με τη σειρά της, τη μερική απαλλοτρίωση του ισπανικού ενεργειακού ομίλου Repsol, εκτιμώντας πως αυτό αποστέλλει «κακό μήνυμα» για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα αυτή. Η απόφαση τούτη «αποτελεί πηγή βαθιάς ανησυχίας», τόνισε η Άστον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό, πρόσθεσε, αποστέλλει «κακό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά» την εμπιστοσύνη προς τη χώρα τούτη.


------------------------------------------------------------------


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εθνικοποίησης και κοινωνικού ελέγχου του ενεργειακού πλούτου της Αργεντινής

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να επισπεύσει νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας της χώρας Y.P.F- REPSOL εμπεριέχουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ισχυρού πολιτικού ρεαλισμού και προοδευτικής εξέλιξης για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά της χώρας μας βρίσκεται αλληλέγγυα στις πολιτικές πρωτοβουλίες των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων της Αργεντινής, που αποδεικνύουν ότι τα δόγματα που είναι προσκολλημένα στις επιταγές των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου μπορούν να ηττηθούν στο πεδίο της σύγκρουσης των ιδεών και των πολιτικών.

Εμπειρίες και διδάγματα που θέτουν την ανάγκη τα ενεργειακά αποθέματα των χωρών να αποτελούν τη δεξαμενή για κοινωνικές πολιτικές προς όφελος των λαών είναι στον πυρήνα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου