Σοφικό και "χρυσή αυγή".



Με μεγάλη ανησυχία διάβασα χτες σε διάφορες ιστοσελίδες και blogs, και δυστυχώς το διασταύρωσα οτι πράγματι εχει αλήθεια το παρακάτω δημοσίευμα στο moriasnews.gr

"Ολοι μιλούν και προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο Χρυσή Αυγή.
Ένα φαινόμενο που δείχνει να αντιστέκεται στις επιθέσεις του αστικού συστήματος αλλα και της αριστεράς. Ολοι ξύπνησαν μάλλον αργά και είναι δύσκολο να το περιορίσουν.
Χθές το βράδυ στο χωριό Σοφικό της Κορινθίας είχε προγραμματίσει ομιλία ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία Ευστάθιος Μπούκουρας.
Η συγκέντρωση δεν έγινε σε κάποιο καφενείο αλλά στον ανοικτό χώρο ενός βενζινάδικου του χωριού. Να σημειώσουμε οτι το Σοφικό δεν έχει παραπάνω απο 2000 κατοίκους.
Η συγκέντρωση ήταν απίστευτη. Περισσότερα απο 300 άτομα όλοι πολύ νέοι στην ηλικία παρίμεναν τον υποψήφιο βουλευτή.
Κάποιοι απο αυτούς είχαν ντυθεί ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ με πλήρη αρματωσιά.
Μάλιστα όση ώρα μιλούσε δύο τσολιάδες στέκονταν ένας εκ δεξιών και ένας εξ αριστερών στον υποψήφιο.
Το πάθος και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων ήταν ανεπανάληπτος.
Το Σοφικό έπαθε σοκ. Αν και δεξιό χωριό με την ΝΔ μέχρι πρόσφατα να παίρνει περίπου 60% είδε τους νέους του να έχουν μαζικά μετακινηθεί στην Χρυσή Αυγή.
Δεν υπήρχε κανένας απο άλλο μέρος της Κορινθίας. Ηταν μόνο κάτοικοι του Σοφικού.
Νέα παιδιά που πλέον έχουν κλείσει τα αυτιά τους στα μηνύματα των κομμάτων. Μιλούν με πάθος και χαιρετούν με το συνθηματικό της Χρυσής Αυγής...
Μέχρι και η νεοκόρος σε εκκλησία της Κορίνθου χαιρετά εδώ και μέρες τον παπά με παρατεταμένη την γροθιά..!
Και έπεται συνέχεια"..!

Ένα  σημείο που θέλω να επισημάνω είναι η αμηχανία των τοπικών μέσων ενημέρωσης που δεν ξέρω για ποιον λόγο και αν προϋπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους,  αλλα "εθαψαν" στη κυριολεξια το θέμα. 

Ασφαλώς το να μένεις έκπληκτος, μπροστά στο "φαινόμενο" και να το καταδικάζεις με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ειναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις. Όμως σίγουρα αυτό δεν φτάνει. Ενα μεγάλο μέρος νέων και οχι μόνο, κατοίκων ενος χωριού στρέφεται ευνοϊκά ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προς την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ την "οργάνωση που διεκδικεί μια θέση στο κοινοβούλιο και παρουσιάζεται ως «εθνικιστική», «πατριωτική», «αντισυστημική». Δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Είναι μια νεοναζιστική, εγκληματική οργάνωση που εκμεταλλεύεται, με στυγνό οπορτουνισμό, την αντιμνημονιακή ρητορική και την ανησυχία για το Μεταναστευτικό για να παρασύρει τους πολίτες να την ψηφίσουν. Πολίτες που αγνοούν ότι η δράση της εκτείνεται από το πλέον γελοίο, την πίστη στον… θεό Πάνα, ως την ανθρωποκτονία" (Αυγουστίνος Ζενάκος).

Πιστεύω πως πρέπει η τοπική κοινωνία οι τοπικοί κομματικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες να σκύψουν με μεγάλη προσοχή στις αιτίες και τα προβλήματα που έκαναν ενα μεγάλο ποσοστό νέων κατοίκων του Σοφικού να στραφούν εκεί. Δεν είμαι κοινωνιολόγος για να προσπαθήσω να αναλύσω περαιτέρω το θέμα, και ούτε ζω στο Σοφικό για να εχω πλήρη και στοιχειοθετημένη εικόνα για τα ιδιαίτερα ίσως προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία του Σοφικού, πέρα από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες.   Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι:
Ναι, ξέρω. Φοβάσαι. Νιώθεις ότι απειλείσαι από παντού. Νιώθεις απογοητευμένος, παρατημένος στην τύχη σου, μόνος και τρομαγμένος, αβοήθητος. Από τα κόμματα, από τα ΜΜΕ, από τους συνανθρώπους σου, από όλους. Και αντιδράς σε όλα αυτά απερίσκεπτα. Και λες “θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος”. Γράμμα σε έναν χρυσαυγίτη