Ριζοσπαστικοποιείται η Κορινθία





Σε μια συντηρητική εκλογική περιφέρεια, όπως η Κορινθία, η αλλαγή του κλίματος υπέρ των προοδευτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ορατή. Με τις πάλαι ποτέ δυνάμεις εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να βλέπουν τα ποσοστά τους να σημειώνουν σταθερή κάθοδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει συνεχώς, η τοπική οργάνωση αισιοδοξεί πως "παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο εκλογικός νόμος, με δεδομένο πως πρόκειται για τετραεδρική περιφέρεια, στη δεύτερη κατανομή μπορούμε να ελπίζουμε και σε εκλογική έδρα".

Τα προβλήματα του νομού πολλά και άλυτα, παρά το γεγονός πως για χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν υπουργούς από την περιοχή με τελευταίο τον κ. Μπεγλίτη του ΠΑΣΟΚ. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της περιοχής της Κορινθίας είναι το νερό, το οποίο δεν είναι μόνο λίγο αλλά και κακής ποιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια ολοκληρωμένη και κυρίως ορθολογική διαχείριση των υδάτων σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένώση.

Παρά το γεγονός πως η Κορινθία είναι αγροτικός νομός, έχει μεγάλη εισροή τουριστών, κυρίως Ελλήνων. Το γεγονός πως μέσα σε οικισμούς βρίσκονται βιοτεχνικές μονάδες, όπως το δυνητικά "τοξικό" Σουσάκι, μέσα σε αγροτικές περιοχές βρίσκονται οικισμοί και μέσα σε περιοχές κατοικίας βρίσκονται καλλιέργειες δυσχεραίνει όχι μόνο την όποια καλλιέργεια, αλλά επιβαρύνει και τις οικιστικές περιοχές λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και βιομηχανικών αποβλήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον εκ νέου σχεδιασμό της περιοχής για να δοθεί μια για πάντα λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Περισσότερες από 8 παράνομες χωματερές λειτουργούν στην Κορινθία, με τις λύσεις που προτείνονται σε περιφερειακό επίπεδο από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να είναι ανεπαρκείς, με προτάσεις όπως η καύση απορριμμάτων. Για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για ανακύκλωση κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεκλογική καραμέλα του μεταναστευτικού βρίσκει βέβαια έρεισμα και στην Κορινθία, καθώς επαναλειτουργεί το λιμάνι της Κορίνθου με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή περί τους 200 μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τη χώρα. Οι μετανάστες αναγκάζονται να στοιβαχτούν σε άθλιες συνθήκες στα βαγόνια του ΟΣΕ. Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διοργάνωση του πρώτου αντιρατσιστικού φεστιβάλ το καλοκαίρι, επιχειρούν να αποφύγουν τον εκτροχιασμό της κατάστασης καθώς ήδη η Χρυσή Αυγή έχει κάνει την εμφάνισή της.



Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη διαφορά

Και στα κινήματα στην περιφέρεια της Κορινθίας ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την διαφορά. Η πρώτη κινηματική προσπάθεια αφορούσε τη σωτηρία του Κορινθιακού και ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007. Σήμερα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία όλοι οι όμοροι παραθαλάσσιοι νομοί. Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν πορείες και εκδηλώσεις με θέμα τον ρατσισμό και το μεταναστευτικό. Δυναμικότατη ήταν και η παρουσία του στις κινητοποιήσεις του "Δεν Πληρώνω", οι οποίες και δημιουργήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του.

Ο νομός διασχίζεται από τρεις μεγάλους οδικούς άξονες (Κορίνθου - Αθηνών, Κορίνθου - Τρίπολης, Κορίνθου- Πατρών) με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις σταθμοί διοδίων στον νομό. Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αγώνα κατά των διοδίων και τα άνοιξε για πρώτη φορά. Έκτοτε, το "Δεν Πληρώνω" έχει γιγαντωθεί με τη συμμετοχή κι άλλων φορέων αλλά και απλών πολιτών. Στα σπάργανα βρίσκεται και η δημιουργία Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία είναι:

1. Θελερίτη Μαρία, 51 χρόνων, εργαζόμενη στην ΠΕΔ, Κόρινθος

2. Κουρεμπές Φάνης, 47 χρόνων, γεωπόνος - βιοκαλλιεργητής, Βόχα

3. Κουρούκλη Ανδριάνα, 43 χρόνων, έμπορος, Λουτράκι

4. Τουλιάτος Νίκος, 57 χρόνων, μουσικός, Κόρινθος

5. Χανιάς Νίκος, 56 χρόνων, συνταξιούχος πυροσβέστης, Βόχα

6. Ψυχογιός Γιώργος, 29 χρόνων, δικηγόρος, Ξυλόκαστρο

απο την ΑΥΓΗ