Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας





Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προώθησαν μετά το 1999 την κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποίησης είναι καταστροφικά όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει. Δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά προβλήματα. Στις υποδομές, τα έργα έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα επειδή με διοικητικό τρόπο αδρανοποίησαν τους δημόσιους φορείς για να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών, τα τιμολόγια και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο συνεχώς εκτινάσσονται αντί της μείωσης που υποτίθεται θα έφερνε η «απελευθέρωση». Η είσοδος εργολάβων αύξησε το κόστος ενώ οι εργαζόμενοι στους εργολάβους προσλαμβάνονται και εργάζονται με όρους δουλεμπορίου (π.χ. ΔΕΣΦΑ).
Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι το 2010 ήταν κερδοφόρα (558 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2010), από το 2011 λόγω των ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ άρχισε να έχει ζημιές και προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό αναγκάστηκε προ ημερών να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της παίρνοντας δάνειο 550 εκατ. ευρώ με 8,9% επιτόκιο. Και όλα αυτά, παρά την αύξηση των τιμολογίων στην οικιακή κατανάλωση κατά 12,6%.
Στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου(ΔΕΠΑ), οι ιδιώτες χρωστάνε 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα η ΔΕΠΑ οφείλει στη Ρωσία και λοιπούς προμηθευτές φυσικού αερίου 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.
Τέλος, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) χρωστάει 200 εκατ. ευρώ στους μικροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών (αγρότες κ.λπ.), οι οποίοι βρίσκονται σε απελπισία.
Δώδεκα χρόνια, λοιπόν, μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δώδεκα χρόνια δηλαδή που έχει εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός και όχι ο κρατισμός, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα μέσα Ιουνίου έγραφαν: «Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω απ’ την Ελλάδα» (euractiv.com).
Η βασική αιτία της κατάρρευσης είναι το ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, επιδιώκοντας να μπουν ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με άνεση και ασφάλεια και να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη, δώσανε προκλητικά προνόμια στους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι για παράδειγμα προκλητικά υψηλή η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ στον Μυτιληναίο και στον Λάτση και χαμηλή η τιμή που προμηθεύονται αυτοί από την ΔΕΗ.
Και αντί η συγκυβέρνηση, ν’ ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα στην αγορά ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί από την απελευθέρωση και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλο-ιδιωτών παραγωγών, προχωράει στην πλήρη απορρύθμιση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία έφτιαξαν γενιές και γενιές, στον κάθε ιδιώτη για να ωφεληθεί αυτός από την όποια κερδοφορία της ΔΕΗ.
Προχωράει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση, παρά το φιάσκο που προέκυψε με την ENERGA και HELLAS POWER, οι οποίες «φέσωσαν» το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ με 190 εκατομμύρια και μάλιστα πήραν τα χρήματα από το χαράτσι και δεν τα απέδωσαν ως όφειλαν στο Ελληνικό Δημόσιο; Επιπλέον, η ΔΕΗ φεσώθηκε άλλα 70 εκατομμύρια για τις διευκολύνσεις που παρείχε στις δύο αυτές αεριτζίδικες εταιρείες. Ήδη 200 χιλιάδες συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ για να έχουν ρεύμα χωρίς όμως να ληφθεί καμία μέριμνα για τα χρήματα που είχαν καταβάλει. Είναι γνωστό ότι ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κ. Νικολούδης ενημέρωσε τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ ότι η Αστυνομία και ο ΣΔΟΕ ψάχνουν στην Ελβετία τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ENERGA και της HELLAS POWER.
Η συγκυβέρνηση, ξεπουλώντας τη ΔΕΗ γυρίζει τη χώρα 60 χρόνια πίσω στην εποχή που υπήρχε η POWER και οι άλλες ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, οι οποίες δυνάστευαν??? με τα τιμολόγια και φυσικά εξηλεκτρισμό δεν έκαναν.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα και το κοινωνικό σύνολο είναι μια σύγχρονη ΔΕΗ 100% δημόσια - ενιαία - καθετοποιημένη επιχείρηση, με σημαντικό νοικοκύρεμα στη λειτουργία της, στις προμήθειες της, στις επενδύσεις της και στην αξιοποίηση του προσωπικού της.
Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσος στόχος είναι το πάγωμα της περεταίρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δηλαδή η αποτροπή της πώλησης του 17% που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο.
Η συγκυβέρνηση βέβαια παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση π.χ. της ΔΕΗ κατά 49% και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει οδηγήσει τα πράγματα στον γκρεμό, έθεσε ως προτεραιότητα την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας. Επιδιώκει να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Θέλει να προχωρήσει στο ξεπούλημα των ορυχείων, των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι με το πέρασμα των σημαντικότατων αυτών Δημοσίων Επιχειρήσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιείται το δημόσιο αγαθό που είναι η ενέργεια. Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες, οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής ακυρώνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων ως παραγωγικός μοχλός ανάπτυξης και καταργείται μέσω της ιδιωτικοποίησης ο κοινωνικός ρόλος που αυτές πρέπει να διαδραματίζουν.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι απόλυτα σαφής. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού για τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς όμως την αναιτιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Το ΠΑΣΟΚ όμως και η ΝΔ μέχρι τώρα επέλεξαν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και μέσω των ΑΠΕ και πρόκριναν το μοντέλο της κάθετης συσσώρευσης μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και μακρών δικτύων μεταφοράς με βάση το πρότυπο της μεγάλης ενεργειακής βιομηχανίας. Γι’ αυτό δικαιολογημένα αντιδρούν οι πολίτες και στη Μάνη και στη Λακωνία και στην Κρήτη κ.ά.
Όσον αφορά το γιγαντιαίο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος και το οποίο αν υλοποιηθεί θα δεσμεύσει 300.000 στρέμματα γης, μετά τα όσα αποκαλυπτικά είπε ο Γερμανός Επίτροπος της Ε.Ε. για την ενέργεια κ. Oettinger σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Χουντή πριν λίγες μέρες, οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σήμερα αν θα επιμείνει σε αυτό το απαράδεκτο πρόγραμμα Γερμανικών συμφερόντων. Διότι ο κ. Oettinger είπε καθαρά ότι με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ, του Ελληνικού Αναπτυξιακού Νόμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση «ΗΛΙΟΣ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου στις κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία ενεργειακές εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ με άμεσο στόχο την αποτροπή των προβλεπομένων από το μνημόνιο ιδιωτικοποιήσεων. Και όλα αυτά όχι για λόγους ιδεολογικών αγκυλώσεων, αλλά επειδή ο ενεργειακός τομέας μαζί με τον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελούν τους δύο βασικότερους τομείς λειτουργίας μιας οικονομίας.
Βέβαια, δεν υποστηρίζουμε το σημερινό δημόσιο τομέα και τις σημερινές Δημόσιες Επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά έναν άλλο πραγματικά δημόσιο τομέα με εργατικό, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο που να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και για τον οποίο έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά στη Βουλή τις θέσεις μας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το Φυσικό Αέριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι επιβάλλεται ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου του στρατηγικού τομέα του Φ.Α. της χώρας, ώστε με την ανασυγκρότησή του να παίξει κεντρικό ρόλο για την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου της χώρας και τη διασφάλιση μιας διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική, αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Βασικοί στόχοι μιας προοδευτικής πολιτικής στον τομέα του φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι:
- Η διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε ανταγωνιστικές τιμές με πολλαπλότητα προμηθειών και διασυνδέσεων
- Η επαύξηση της διείσδυσης στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τις μεταφορές και την οικιακή κατανάλωση με θέσπιση κινήτρων
- Η άμεση επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα π.χ. Πελοπόννησος, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο κ.ά.
- Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
- Ο σχεδιασμός να γίνεται με βάση της ανάγκες της χώρας και όχι με βάση κυρίως τις προτάσεις των Λάτση, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη και ορισμένων άλλων όπως συμβαίνει ως σήμερα.
Είναι προφανές ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα καταστήσει «όνειρο θερινής νυκτός» την επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα. Κατά συνέπεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όχι μόνο δεν μπορεί να συμφωνήσει να εκχωρηθούν οι ενεργειακοί πόροι και η ενεργειακή παραγωγή στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει την καταστροφική αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης.
Θα συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.


Οι υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ




- Posted using BlogPress from my iPad