Κρουστοπανήγυρις : Αντιθέσεις και αντιφάσεις...





















Με ανάμεικτα αισθήματα παρακολουθήσαμε εχθές την έναρξη του διεθνούς φεστιβάλ κρουστών (κρουστοπανήγυρις )που διοργανώνει ο Νίκος Τουλιάτος σε πόλεις της Ελλάδας,και που φέτος φιλοξενείται στην Κορινθία.Ανάμεικτα γιατι οι ίδιοι οι διοργανωτές,απ τη μια μεριά ο Ν.Τουλιάτος με το επιτελείο του, και απο την άλλη οι συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Πελοποννήσου,Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,οι 6 Δήμοι της Κορινθίας, το Επιμελητήριο Κορινθίας,η Συνεταιριστική τράπεζα πελοποννησου, το Κέντρο νέων Κορίνθου,βρίσκονται και εκφράζουν μια αντίφαση και μια αντίθεση σε σχέση με τον πολιτισμό και την έκφραση του.Τρανταχτο παράδειγμα ο ίδιος ο χώρος της εκδήλωσης,η δημοτικη αγορα Κορίνθου,που ο δήμαρχος Α.Πνευματικος έχει πάρει απόφαση να κατεδαφίσει,και μαζι όλη την ιστορία σχεδόν 80 χρόνων της πόλης που συνδέεται με αυτήν,ενω απ´ την άλλη ο Ν.Τουλιατος χρησιμοποίησε τον ίδιο ¨χώρο¨ για να τον ανάδειξη σαν ένα αναπόσπαστο ιστορικό κομμάτι της πόλης που μπορει να αξιοποιηθεί κάλλιστα σαν κοιτίδα πολιτισμού.
Αλλά οι αντιθέσεις βγαίνουν και απο τις τοποθετήσεις, ακόμα και απο την γλώσσα του σώματος,των επικεφαλής των παραπάνω Φορέων που κλήθηκαν όλοι να κάνουν ένα μικρό χαιρετισμό. Τυπικος,ξύλινος,στεγνός απο ουσία λόγος,προσπαθώντας να δείξουν κάποια επαφή με τα τεκταινόμενα, σε αντιθεση με τον ζεστο,μεστο και γεματο απο ουσία και δημιουργικότητα λόγο του Ν.Τουλιάτου, που έθιξε μερικά απο τα κακώς κείμενα στον χώρο της μουσικής με τις χαρακτηριστικές συγκρίσεις Κάλλας- Άντζελα Δημητρίου και Χατζηγιάννη- Χατζηδάκη.
´Όπου υποχωρεί ο πολιτισμός, η αισθητική και η ηθική, επικρατεί η χυδαιότητα, η βαρβαρότητα, η βλακεία, το ψέμα, η σαχλαμάρα. Εκεί που υποχωρούν οι ποιητές, σηκώνουν κεφάλι οι παντός είδους χουλιγκάνοι. Εμείς ξαναβάζουμε τον πολιτισμό σε προτεραιότητα, γιατί πιστεύουμε ότι η πείνα αντιμετωπίζεται και με μια τυρόπιτα, η πνευματική πείνα όμως σκοτώνει.¨ δήλωσε επίσης σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Βεβαίως δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μια τέτοια ¨σύμπραξη¨και ευχόμαστε μέσα απο αυτήν να προκύψει ο βασικός στόχος της κρουστοπανήγυρις που είναι να δημιουργηθούν υποδομές στον νομό και ερεθίσματα σε νέα παιδιά για να βρούν την όποια καλλιτεχνική τους κατεύθυνση και διαδρομή.

Συγγνώμη για τις ¨ατέλειες¨ του κειμένου αλλα γράφεται σε αντίξοες συνθήκες.
- Posted using BlogPress from my iPad