Αντιπροσωπεία Ιταλών επισκέφτηκε το «Σχολείο Αλληλεγγύης» στη Νίκαια

Τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκαν την χώρα μας εκπρόσωποι της ιταλικής οργάνωσης «Arci». Πρόκειται για μια ανεξάρτητη οργάνωση που αριθμεί περισσότερα από 1.100.000 μέλη και ασχολείται με την προώθηση πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων και πλαισιώνει δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης.
Η «Arci» ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη για όλους» και μια αντιπροσωπεία πέντε Ιταλών έφτασαν στην Αθήνα για να δουν από κοντά τις δομές αλληλεγγύης που έχουν ήδη αναπτυχθεί και να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να πλαισιώσουν πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου.
Στην διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφτηκαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα που ασχολείται με την διανομή τροφίμων και το Σχολείο Αλληλεγγύης στη Νίκαια.
Στο σχολείο συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Ελένη Παπαδοπούλου και με καθηγητές που διδάσκουν εθελοντικά τα παιδιά. Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα κι εκτός των πρακτικών λεπτομερειών που θέλησαν να μάθουν για το πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και τι προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν, το ενδιαφέρον τους στράφηκε κυρίως στο πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα την οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας μας και κατά πόσο αυτή η βίαιη αλλαγή στις συνθήκες ζωής έχει επηρεάσει την ψυχολογία και την συμπεριφορά τους. Τέλος, αντάλλαξαν στοιχεία με τους υπευθύνους ώστε να βρίσκονται σε επικοινωνία και να παρακολουθούν την δράση τους από την Ιταλία και να ανταλλάσουν πληροφορίες.
Έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας ότι επιλέχθηκε το «Σχολείο Αλληλεγγύης» γι’ αυτή την παρουσίαση. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από καθηγητές και γονείς και μέσα σε δύο χρόνια έχει καταφέρει να αναπτυχθεί τόσο πολύ που μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες δεκάδων παιδιών από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Είναι και δικό μας καθήκον όμως να στηρίξουμε τους εθελοντές και να τους ενισχύουμε με κάθε τρόπο, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια!


--