Πρωτοβουλία για διάθεση καλλιεργητικών εκτάσεων στους δημότες Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη!



Μια σημαντική πρωτοβουλία πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος με αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο ζητά να διατεθούν καλλιεργητικές εκτάσεις στους δημότες Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, προκειμένου να τις καλλιεργούν για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση, άλλα και για ενίσχυση των κινήσεων αλληλεγγύης που βοηθούν άπορες και ανήμπορες οικογένειες.

Αντίστοιχες δράσεις και παραχωρήσεις σε δημότες, αναπτύσσονται σε πολλούς δήμους της χώρας μας ενώ είναι γνωστή και η πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γεωπονικής Σχολής, που δημιουργούν σε έκταση του Αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κήπους για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών.Οι κήποι αυτοί θα ενοικιάζονται σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τους καλλιεργούν για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση.

Το Αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για διάθεση καλλιεργητικών εκτάσεων στους δημότες Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη


Νίκαια, 21-1-2013
Αρ. Πρωτ: 5178


Προς:

1)τον Δήμαρχο Νίκαιας Ρέντη,
κο. Γ.Ιωακειμίδη
2)τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Νίκαιας- Ρέντη κο. Μ.Κουφόγιαννη
ΘΕΜΑ: «Διάθεση καλλιεργητικών εκτάσεων στους δημότες Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη»


Όσο η κρίση βαθαίνει, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και ο αριθμός των οικογενειών που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας για να επιβιώσουν, μεγαλώνει ραγδαία. Η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο τραγική, αν εμείς, σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουμε ορκιστεί να είμαστε στην υπηρεσία και προς όφελος των δημοτών μας, δεν λάβουμε καθοριστικές αποφάσεις και δεν αναλάβουμε ή δεν στηρίξουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.



Η αντίθεση μας στις κυβερνητικές προσταγές και στις απαιτήσεις της τρόικας εσωτερικού-εξωτερικού, δεν πρέπει να σταματάει σε ανακοινώσεις ή συμβολικές κινήσεις. Στους αγώνες που κάνουμε για την διατήρηση του συνταγματικά καθιερωμένου θεσμού της αυτοδιοίκησης, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, ενάντια στην υποβάθμιση και τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων, στις απολύσεις και στην καταστρατήγηση κάθε εναπομείναντος εργασιακού δικαιώματος που επιφέρει το Μνημόνιο 3, οφείλουμε να εντάξουμε και την κοινωνική πολιτική και το συμφέρον των δημοτών μας.


Είναι καθήκον μας να κάνουμε άνοιγμα προς την κοινωνία. Να βγούμε από την λογική πως ο Δήμος είναι εδώ, όποιος μας χρειάζεται θα μας βρει. Ότι έχουμε δομές, αλλά δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να τις υποστηρίξει, την στιγμή μάλιστα που σαν δήμος δεν δίνουμε καμία ουσιαστική στήριξη στις κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Η λογική της εσωστρέφειας, της απομόνωσης, της «από πάνω» θεώρησης των όσων συμβαίνουν, είναι αντίθετη με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.


Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με το άρθρο 189 του Ν 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και με τον Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», προτείνουμε να διατεθούν εκτάσεις (το πάρκο της Αγίας Άννης ή οποιαδήποτε άλλη έκταση υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρασίνου του δήμου) που αποτελούν δημοτική περιουσία, προκειμένου να καλλιεργηθούν από δημότες μας, άνεργους και σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι οικογένειες θα μπορούν να εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια την διατροφή των μελών τους, με μόνη υποχρέωση να παραδίδουν μέρος της παραγωγής τους σε κινήσεις αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες κλπ), δίνοντάς τους μια εναλλακτική διέξοδο.


Επιπλέον θα εξοικειωθούν με την γη και τη καλλιέργεια δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται λοιπόν για μια δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία.


Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η δημοτική περιουσία, ανήκει στους δημότες των πόλεων και η όποια αξιοποίηση της πρέπει να γίνετε με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι το κέρδος. Ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτούμε την περιουσία του δήμου, είναι να παραχωρήσουμε την διαχείριση της στα χέρια των δημοτών μας.


Παρόλο που δεν ανταποκριθήκατε σε προηγούμενο αίτημα μας για να συζητήσουμε θέματα κοινωνικής πολιτικής,ελπίζουμε πως σε αυτό το ζήτημα θα έχουμε την άμεση ανταπόκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και να οριστεί συζήτηση με κύριο θέμα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά του Δήμου.

Για την Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη

«κόντρα στο ρεύμα»
Κώστας Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος