Αυτοδιαχείριση σε χρεωμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς!


Μέσα στον κυκεώνα των νομοσχεδίων, που η κυβερνητική τρόικα "σπρώχνει" με εντολές της τρόικας εξωτερικού και ψηφίζουν αβλεπί οι κυβερνητικοί βουλευτές, το νέο είναι ότι υπήρξε και μια θετική τροπολογία που ήρθε βέβαια σαν... κερασάκι στην τούρτα, κατά την διάρκεια συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου «για τη συγχώνευση/κατάργηση φορέων του Δημοσίου». Λέμε θετική γιατί εισάγεται έστω και αβούλως η ιδέα της αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων σε μια επιχείρηση στην οποία οι εργοδότες της αδυνατούν να την λειτουργήσουν.
Καλή αρχή λοιπόν με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, και προσωπική μου ευχή, σύντομα μια κυβέρνηση της Αριστεράς να επεκτείνει αυτή τη λογική σε όλες τις καταχρεωμένες επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι σε αυτές θελήσουν να τις “επανοικειοποίησουν”.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης έκανε αποδεκτή την συγκεκριμένη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν το ραδιοφωνικό σταθμό με νόμιμη άδεια οι εργαζόμενοι όταν παραμένουν απλήρωτοι επί 4 μήνες από τον εργοδότη τους ή στην περίπτωση που ο σταθμός έχει πάψει ή διακόψει το πρόγραμμα του για 6 μήνες.

Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που συμφώνησε με την τροπολογία, υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο για συνεταιρισμό εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει:
Σε περίπτωση οριστικής παύσης, ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της.

Ύστερα από αίτηση, που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων, περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων, χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ.