Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολύωρος αποκλεισμός των ταμείων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου του 2013 το Δυτικό Πέρασμα (δίκτυο αντίστασης και αλληλεγγύης από τον Κορυδαλλό και τις γύρω περιοχές) σε συνεργασία με τις Λαϊκές Συνελεύσεις Περιστερίου και Χαϊδαρίου και με τη στήριξη συναγωνιστών από συλλογικά εγχειρήματα του Κορυδαλλού και της Νίκαιας αποκλείσαμε τα ταμεία των τακτικών ιατρείων του Κρατικού Νοσοκομείου κάνοντας πράξη την ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις υπηρεσίες περίθαλψης του Νοσοκομείου.
Αρχικά το προσωπικό των ταμείων λειτούργησε με απροθυμία στον αποκλεισμό με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ενημέρωση/εντολή από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Μετά την παρέμβασή μας στη διευθύντρια, ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε κανονικά και χωρίς πρόβλημα εκτός από μια μικρή εμπλοκή στο ακτινολογικό τμήμα που και αυτή λύθηκε άμεσα. Σημειωτέον ότι πέρα από το αντίτιμο των 5 ευρώ οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αδρά και για τις εξετάσεις τους...

 
Ο αποκλεισμός των ταμείων συνεχίστηκε για 4,5 ώρες (από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι) ενώ μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα όχι μόνο στα τακτικά ιατρεία αλλά και σε όλα τα τμήματα και τους ορόφους καθώς και σε όλες τις εισόδους του νοσοκομείου. Αναρτήθηκαν δύο πανό με συνθήματα: «Η υγεία και η ζωή δεν κοστολογούνται» και «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα --- ελεύθερη πρόσβαση -χωρίς αντίτιμο- για όλους».
Η ανταπόκριση των ασθενών ήταν όπως κάθε φορά πολύ θετική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κάθε είδους χαράτσια που μας έχουν επιβληθεί με το πρόσχημα της αποπληρωμής του χρέους σε υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά που αποτελούν υποχρέωση του κράτους αφού τα έχουμε χιλιοπληρώσει με τον δικό μας ιδρώτα.
Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς συρρικνώνεται συνεχώς η κρατική επιχορήγηση της υγειονομικής περίθαλψης και οι βιομηχανίες υγείας συνεχίζουν τα παιχνίδια με τις ελλείψεις. Όταν η ανεργία καλπάζει σε πρωτοφανή επίπεδα και το υπόλοιπο κομμάτι της εργασίας είναι για μήνες απλήρωτο ή δουλεύει ανασφάλιστο με μισθούς πείνας ποιά είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε δομές και υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;
Η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς διακρίσεις. Γι΄αυτό και η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων: των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ασθενών και των κατοίκων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε μαζί με τους αγωνιζόμενους κατοίκους των περιοχών μας, συλλογικά, μαχητικά, οργανωμένα, για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας κλέβουν.