Χιροσίμα - Κοκκινιά 2013.

Ο Πάνος Τριγάζης εκ μέρους της επιτροπή υποδοχής ,

 ο Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης 
  η Πολίτου Νανή απο την Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού
        και η Μai Watanabe από την οργάνωση  PEACEBOAT .



Σήμερα 6/8/2013 μέρα μνήμης για την Χιροσιμα στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη δόθηκε συνέντευξη τύπου αναφορικά με την άφιξη και φιλοξενία από τον Δήμο των επιβατών του "πλοίου της Ειρήνης" Στις 18 Αυγούστου  το <<πλοίο της Ειρήνης>. καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά , ο Δήμος Νίκαιας Ρέντη θα είναι ο Δήμος που θα υποδεχτεί και φιλοξενήσει τους επιβάτες ειρηνιστές του πλοίου .
Μια μέρα μετά την επέτειο του "μπλόκου της Κοκκινιάς" η υποδοχή των Ειρηνιστών είναι μια κατάλληλη ευκαιρία να ενώσουμε το Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό μήνυμα του "μπλόκου" με το αίτημα της κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων που κλείνει μέσα της η κραυγή προειδοποίηση για όλη την Ανθρωπότητα . 
              ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ  - ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ  - ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ .
Με την κατάσταση στην Μ.Ανατολή εκρηκτική από πολλές απόψεις , επανερχόμαστε στην έκκληση για ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .



“Αποτελεί τιμή για την πόλη μας να υποδεχτούμε τα 900 μέλη που επιβαίνουν στο πλοίο και τους 6 επιζήσαντες του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η επίσκεψη του πλοίου στην Ελλάδα συμπίπτει με τη θλιβερή για την ιστορία επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Ενώνουμε και μεις τη φωνή μας με το αντιπολεμικό και αντιφασιστικό μήνυμα του Μπλόκου” δήλωσε ο Δήμαρχος Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης 

Παρέμβαση από την Νανή Πολίτου
Αντιπρόεδρο της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού


Συμμετέχουμε ενεργά στην Ελληνική Επιτροπή Υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» ως Κίνηση Πολιτών κατά του ρατσισμού, γιατί πιστεύουμε ότι το σύνθημα «όχι άλλη χιροσιμα – όχι άλλο ναγκασακι» στάθηκε ισάξια δίπλα στο μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο «ποτε πια πολεμοσ – ποτε πια φασισμος» σ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
Και τα δύο μηνύματα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα και πηγή έμπνευσης για νέους αγώνες παγκοσμίως. Διότι και ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ενώ η πυρηνική απειλή δεν εξαλείφθηκε, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου.
Ως Κίνηση Πολιτών κατά του ρατσισμού είμαστε υπέρ της εξάλειψης όλων των αιτιών που πυροδοτούν τον μιλιταρισμό και τον φασισμό. Και ξέρουμε και από την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ότι αυτές οι αιτίες βρίσκονται μέσα στο ίδιο το κυρίαρχο σύστημα, που στηρίζεται στην κοινωνική αδικία και ανισότητα και στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους. Με άλλα λόγια, η απάντηση στους σημερινούς κινδύνους νέων πολέμων και εκφασισμού της κοινωνίας βρίσκεται στη συνεχή διεκδίκηση ενός κόσμου ειρήνης και ισότητας, διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας του ανθρώπου σ΄όλες τις πτυχές της ζωής.



 Μήνυμα του  Δημάρχου της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι διάβασε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. 
“Στις 6 Αυγούστου 1945 η Χιροσίμα έγινε στάχτες από μία ατομική βόμβα. Τα σπίτια που ζούσαμε, οι ζωές μας, τα έθιμα που τηρούσαμε, όλα εξαφανίστηκαν. Εκατόν σαράντα χιλιάδες πολύτιμες ζωές –νηπίων μέχρι γιαγιάδων– αφαιρέθηκαν από τη Χιροσίμα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι επιζώντες μας, οι «Χιμπακούσα», έζησαν τον βομβαρδισμό με σάρκα και αίμα. Ύστερα, υποχρεώθηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες και την κοινωνική προκατάληψη. Παρόλα αυτά, άρχισαν πολύ γρήγορα να διηγούνται στον κόσμο τις εμπειρίες τους. Υπερβαίνοντας την οργή και το μίσος, αποκάλυψαν την έσχατη απανθρωπιά των πυρηνικών όπλων και εργάστηκαν ακούραστα για την κατάργηση αυτών των όπλων.
Μέσω διεθνών διασκέψεων καθώς και ποικίλων άλλων φιλειρηνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε το αίτημα των «Χιμπακούσα» στο εσωτερικό και διεθνώς. Με την έννοια αυτή, σας είμαστε ευγνώμονες για τις φιλειρηνικές σας προσπάθειες μέσω διάφορων εκδηλώσεων, στις οποίες ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να κάνετε δική σας την υπόθεση της Χιροσίμα και να προσπαθήσουμε μαζί για διαρκή παγκόσμια ειρήνη για την ανθρωπότητα”.