Το θράσος τους δεν έχει όρια!












Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον προσωρινό ανάδοχο στη διαχείριση απορριμμάτων
Το θράσος τους δεν έχει όρια

Δυστυχώς το θεατρικό σκηνικό που στήθηκε, πριν από λίγες μέρες, από την παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση για το έργο της Ολυμπίας οδού, το ξαναείδαμε την προηγούμενη Τρίτη στην Περιφέρειά μας για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέσσερις Υπουργοί, ένας Γενικός Γραμματέας και ο Περιφερειάρχης κάτω από τις οδηγίες του Φούχτελ και της Task Force, μας «ενημέρωσαν», τρόπος του λέγειν, χωρίς να πουν τίποτα για τη μέθοδο και το κόστος που θα έχει η συγκεκριμένη επιλογή για τους πολίτες, ότι στην πιο προβληματική περιοχή της χώρας από πλευράς ύπαρξης και λειτουργίας ΧΑΔΑ, προχώρησε πρωτοποριακά η διαδικασία ανάδειξης προσωρινού αναδόχου με την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».
Χωρίς να ενημερώσουν κανέναν άλλον (πλην των μνημονιακών δυνάμεων) για την εξέλιξη αυτού του έργου, είχαν το θράσος να αναφερθούν για διαβούλευση που έγινε με φορείς και την κοινωνία! Θυμίζουμε τις τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να τους δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Φθάσανε στο σημείο να αποδώσουν εύσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συμμετοχή του, όταν την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα στις 29/7/13 αυτό είχε τακτική συνεδρίαση και δεν φιλοτιμήθηκε κανείς να το ενημερώσει για το «σόου» της επόμενης μέρας με την κάθοδο του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.
Τα πιο σοβαρά όμως θέματα, που έχουν να κάνουν μ’ αυτό το έργο, πλην της ενημέρωσης και της συμμετοχής της κοινωνίας είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το κόστος λειτουργίας του και η αντιμετώπιση της ενδιάμεσης φάσης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αυτά, αν και έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος, αφήνονται με αδιαφανή τρόπο να λυθούν στο μέλλον. Προφανώς κυριάρχησαν: α) οι εντυπώσεις για τους εντός και εκτός της χώρας κατοίκους, β) η προσπάθεια για να κοροϊδέψουμε τους παρατηρητές για τα πρόστιμα που μας απειλούν και γ) η μετάθεση του προβλήματος και η αντιμετώπισή του «κάτω από το τραπέζι» σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Είναι θεσμικά και ουσιαστικά απαράδεκτο να έχουν δοθεί κατ’ αρχάς οικονομικές προσφορές χωρίς να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί – χωροθετηθεί οι 3 βασικοί χώροι εγκατάστασης των μονάδων με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους και να μην έχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα θέματα θα επιβαρύνουν την οικονομική προσφορά με τη μορφή μεταφορικών εξόδων ή άλλων στοιχείων που μας αποκρύπτονται.
Στο σοβαρό θέμα, τι γίνεται με την ενδιάμεση φάση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, που τόσο πολύ διαφημιζόταν από τους διαχειριστές του διαγωνισμού, αφήνουν απροστάτευτους τους Δήμους για να αντιμετωπίσουν τα οξυμμένα προβλήματα που ήδη έχουν συσσωρευτεί στην Περιφέρειά μας.
Με όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι, ακόμα και σ’ αυτόν τον δικό τους στημένο, απαράδεκτο διαγωνισμό περί «ανταγωνιστικού διαλόγου», προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την αλλοίωση των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οδηγιών και του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Με την ελαχιστοποίηση της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, δημιουργούν φαραωνικές μονάδες για σύμμικτα απορρίμματα και μάλιστα αυτό για τα επόμενα 27 χρόνια. Έτσι πρόκειται για παρανομίες και στρεβλώσεις του διαγωνισμού, του υγιούς ανταγωνισμού και εν τέλει του δημοσίου συμφέροντος. Υπογραμμίζουμε ότι αρκετά θέματα έχουν αφεθεί στην αδιαφάνεια, προφανώς για να τα διαχειριστούν «κατά το δοκούν» και για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της τελικής αναδόχου εταιρείας (βλ. έργα Εθνικών οδών με ΣΔΙΤ).
Κυρίαρχο στοιχείο των κυβερνητικών μνημονιακών δυνάμεων είναι ότι το μεγάλο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που με ευθύνη τους έχει τόσο καθυστερήσει στη χώρα μας, το αναθέτουν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται σε συνεργασία εντός και εκτός της χώρας. Αυτό γίνεται, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, πρόχειρα, επικίνδυνα επιπόλαια, μακριά και ενάντια στις οδηγίες, στους θεσμούς και την κοινωνία, επιβαρύνοντάς την περιβαλλοντικά, οικονομικά και χωρίς να αντιμετωπίζεται το οξυμμένο ενδιάμεσο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Καλούμε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και δημοκρατικά θέματα που οξύνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων στη χώρα μας.
Εμείς, για το εν λόγω θέμα, συζητώντας με την κοινωνία, τους φορείς και τα κινήματα έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση στη Βουλή και στα θεσμικά όργανα (Περιφέρειες και Δήμους) και επιμένουμε για την υλοποίησή της.
Αυτή περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάρος στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με τη συμμετοχή της κοινωνίας.
Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και αναμένουμε την απάντηση που θα δώσουν οι «ευτυχείς» υπουργοί της συγκυβέρνησης στην ερώτηση – αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειάς μας.

1/8/2013