Ενημέρωση για την Σολυγεία, από την Έκθεση πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Κορινθίας 2011-2013

 
Διαβάσαμε με πολύ προσοχή τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής 2011 - 2013 και για την ενημέρωση σας, κάνουμε παρουσίαση (χωρίς σχόλια) των σημείων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την περιοχή του πρώην Δήμου Σολυγείας

  •  Ιδρύσαμε ΚΑΠΗ στο Σοφικό για την Σολυγεία
  •  Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής επαναλειτούργησε η πρώτη τάξη Λυκείου στο Σοφικό την ίδια στιγμή που έκλειναν άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.
  •  Προβήκαμε σε αγορές χώρων για επεκτάσεις υπαρχόντων νεκροταφείων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, όπου αυτό ήταν εφικτό και υπήρχε η συναίνεση των γειτνιαζόντων κατοίκων. Τέτοιες αγορές έγιναν στο Σολομό, στο Γαλατάκι, στο Ρητό, στον Κόρφο και στον Άσσο. Αναμένεται η Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει τη μελέτη για την κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων προς χρήση των συγκεκριμένων χώρων.
  •  Οριστικοποιείται η ανασύνταξη της τεχνικοοικονομικής μελέτης του αποχετευτικού λυμάτων και Βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή του Κόρφου και του Σοφικού. Ο φάκελος υποβάλλεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και έχουμε τη προφορική διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.
  •  Καθαρίσαμε τον χείμαρρο του Σοφικού που διέρχεται μέσα από το χωριό , ο οποίος για πολλά χρόνια παρέμενε σε άθλια κατάσταση με τα απόβλητα που ρίχνουν μερικοί ασυνείδητοι στο ρέμα και τα αγριόχορτα που είχαν γίνει εστία δυσοσμίας και μόλυνσης.
  •  Η Δημοτική Αρχή αντέδρασε στη δημιουργία ιχθυοτροφικής ζώνης στο Σαρωνικό Κόλπο και παρενέβη άμεσα και δραστικά στην μη υλοποίηση και εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορούσε την ίδρυση ή εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση ιχθυοτροφικών μονάδων στις παράκτιες περιοχές του Σοφικού και του Κόρφου, μία καίρια αντίδραση που είχε σαν συνέπεια την ελεγχόμενη διατήρηση των υφιστάμενων οικογενειακών μονάδων και την εντός των νομίμων προδιαγραφών λειτουργία των μεγαλύτερων.
  • Ιστορικός ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Σοφικού προϋ/σμού 200.000 € από πόρους του Δήμου. Το έργο κατασκευάστηκε , αλλά απαιτούνται επιπλέον χρήματα για την ολοκλήρωση της στερέωσης, αποκατάστασης, επισκευής και συντήρησης των εξωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος χώρου. Ήδη εγκρίθηκε η επιπλέον πίστωση 73.800 € , δημοπρατήθηκε με έκπτωση 41% και αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών.
  •  Πλωτές εξέδρες στον Κόρφο. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση της πρώτης πλωτής εξέδρας στο λιμάνι του Κόρφου δαπάνης 70.000 €. Ήδη εξυπηρετεί τα ιστιοφόρα και τα σκάφη αναψυχής , έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα και πρόσφατα έγινε μεγάλη εκδήλωση ναυταθλητισμού ΚΟΡΦΟΣ 2013 με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 σκαφών. Στα σχέδια μας είναι ή προμήθεια και τοποθέτηση και δεύτερης πλωτής εξέδρας από το τέλος της φετινής χρονιάς.
  • Ανάπλαση πλακόστρωτων Κόρφου. Το 2011 κατασκευάστηκε το έργο της ανάπλασης των δρόμων του κεντρικού οικιστικού ιστού του χωριού του Κόρφου με πολύ ωραία παραδοσιακά πλακόστρωτα και νέα φωτιστικά.Πράγματι αυτό το έργο έχει προσδώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα παραδοσιακής ομορφιάς στο χωριό.
  • Αγροτική οδοποιία Σοφικού-Κιουρκατίου προϋπολογισμού 650.000 € με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αγροτική Αναγέννηση 2007-2013». Για το έργο αυτό υπάρχει προένταξη και αναμένεται η οριστική ένταξη στο πρόγραμμα προκειμένου στη συνέχεια να δημοπρατηθεί και εκτελεστεί. Από πλευράς Δήμου έχει συναχθεί η τεχνική μελέτη και έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από Δασαρχείο, Περιβάλλον, Αρχαιολογία κλπ.
  •  Προσθήκη κατ’ επέκταση νέων τουαλετών στο δημοτικό σχολείο Σοφικού προϋ/σμού 35.500 € από δημοτικούς πόρους. Το έργο δημοπρατείται στις 1/10.
  •  Ανάπλαση οδών εντός οικισμού Σοφικού (πλακοστρώσεις) προϋ/σμού 130.000 € από ΣΑΤΑ. Εγκρίθηκε η πίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε η μελέτη και δημοπρατείται στις 29/10.
  •  Ανάπλαση παραλιακού δρόμου Κόρφου προϋ/σμού 135.000 € από δημοτικούς πόρους. Εγκρίθηκε η πίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε η μελέτη.Αναμένεται η έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για δημοπράτηση.
  •  Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Αγγελοκάστρου προϋ/σμού 50.000 € από ΣΑΤΑ και πόρους Δήμου. Εγκρίθηκε η πίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα και αναμένεται η εκπόνηση της μελέτης για δημοπράτηση.
  •  Αρδευτικό έργο Αγγελοκάστρου προϋ/σμού 12.000 € από πόρους Δήμου. Εγκρίθηκε η πίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η μελέτη και γίνεται η ανάθεση της εργασίας από την Οικονομική Επιτροπή.
  •  Η Δημοτική Αρχή μερίμνησε με δαπάνες του Δήμου Κορινθίων να τοποθετηθούν τηλεοπτικοί αναμεταδότες στα χωριά του Αγγελοκάστρου, του Κόρφου και του Σοφικού καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων που είχαν αποκλειστεί από την τηλεοπτική εικόνα και τη λήψη δορυφορικής εικόνας, κυρίως των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών
  ΥΔΡΕΥΣΗ
Η προηγούμενη 4ετία είναι χαραγμένη στο μυαλό των Κορινθίων συμπολιτών μας για την υδροδότηση της πόλης από τις πηγές Στυμφαλίας . Για το έργο των έργων δεν έχουμε να λέμε στους συμπολίτες μας τίποτα άλλο παρά μόνον «ΠΙΕΙΤΕ ΑΦΟΒΑ ΚΑΛΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΕΡΟ». Η παρούσα θητεία όμως θα μας χαρακτηρίσει για την παροχή επάρκειας νερού σε όλα τα μήκη και πλάτη του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων, σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Μην ξεχνάμε τι παραλάβαμε στο θέμα του νερού στις 1/1/2011: Πολλές κοινότητες δεν είχαν νερό , όχι για να πιούν , αλλά ούτε για τις βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Η μελέτη προϋπολογισμού 5.000.000 € συντάχθηκε ανέξοδα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ τις οποίες ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω, το έργο εντάχθηκε αμέσως με παρέμβαση του Περιφερειάρχη στο ΕΣΠΑ διότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, δημοπρατήθηκε σε διεθνή διαγωνισμό και εδώ και 3 περίπου μήνες έχει αρχίσει η κατασκευή του. 
Ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, εφόσον το Υπουργείο δεν μας δημιουργήσει προσκόμματα στην πληρωμή του εργολάβου, όπως δυστυχώς έχει συμβεί επί 50 ημέρες τώρα, το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

  • -Μετά από πιεστικές και διαχρονικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των στελεχών της Δημοτικής Επιχείρησης εντάχθηκε από το ΥΠΕΚΑ στο ΕΣΠΑ και ήδη την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκε από την ΔΕΥΑΚ το πολύ σημαντικό έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ» προϋ/σμού 3.619.996 € από το ΥΠΕΚΑ. Με το έργο αυτό θα αυτοματοποιηθούν τα συστήματα διανομής νερού σε όλο το Καλλικρατικό Δήμο Κορινθίων, ενώ παράλληλα θα ελέγχονται όλες οι διαρροές του δικτύου, ιδίως στους παλιούς και προβληματικούς αγωγούς.
  • Καλύψαμε με πόσιμο νερό το υδρευτικό πρόβλημα στην τοπική κοινότητα Αγγελοκάστρου με την διάνοιξη νέας γεώτρησης και την αξιοποίησή της.
  • Νομιμοποιήσαμε, ηλεκτροδοτήσαμε και θέσαμε σε λειτουργία τη νέα γεώτρηση στη θέση «Κουτσούρθι» στο Σοφικό καλύπτοντας κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής. Η γεώτρηση είχε διανοιχτεί από την προηγούμενη Δημοτική .
  • Κατασκευάσαμε νέα δεξαμενή ύδρευσης 200 κυβικών μέτρων στο Σοφικό για τις ανάγκες ύδρευσης κατά κύριο λόγο του Κόρφου αλλά και του Σοφικού . Το έργο είναι ήδη έτοιμο και τις προσεχείς ημέρες συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης και παραδίδεται σε χρήση.